Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De ECB wil een digitale euro

De ECB wil een digitale euro
11 jun 2021 om 11:30

Om te voorkomen dat cryptovaluta’s, en met name stablecoins, een nog grotere dominantie krijgen binnen de financiële wereld, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) uitspraken gedaan over de mogelijke noodzaak van een digitale euro.

De economen Massimo Ferrari en Arnaud Mehl maken zich zorgen over de groei van stablecoins. Dat laten ze weten in een jaarlijks rapport waarin gekeken wordt naar de internationale rol van de euro. Het lijkt erop dat ze inspelen op het Diem-initiatief, voorheen beter bekend als Libra, dat door Facebook is bedacht. Een CBDC (Central Bank Digital Currency) is volgens hen noodzakelijk om te kunnen concurreren met voornamelijk stablecoins.

“Een potentiële bron van zorg is een situatie waarin buitenlandse leveranciers binnenlandse en internationale betalingen domineren. Het gaat met name om buitenlandse digitale valuta’s die in de toekomst voor problemen kunnen zorgen. Naast het feit dat dit een gevaar vormt voor de stabiliteit van het financiële systeem, kunnen mensen en bedrijven kwetsbaar worden voor een klein handjevol dominante aanbieders met grote macht binnen de markt”, aldus de twee economen.

Niet de eerste uitspraak omtrent crypto van de ECB

De ECB maakt zich al enige tijd zorgen over de groei van stablecoins in Europa. Het heeft de Europese wetgevers al om een vetorecht gevraagd over particuliere stablecoin-initiatieven zoals Facebook’s Diem-coin.

ECB-president Christine Lagarde verklaarde in januari dat “het veel tijd zal kosten om ervoor te zorgen dat het veilig is”, en voegde eraan toe: “Ik hoop dat het niet meer dan vijf jaar zal duren.” Het is de vraag of het dan nog nut heeft, omdat de wereld van cryptocurrencies razendsnel groeit.

In hun onderzoek “CBDCs and Global Currencies,” beschouwden Ferrari en Mehl een aantal scenario’s waarin de behoefte aan een digitale euro kan ontstaan. De economen benadrukten de noodzaak om op het gebied van betaalmogelijkheden en -diensten te concurreren met enorme techbedrijven die hier al mee bezig zijn. Ze zeiden dat het combineren van een digitale euro met extra mogelijkheden een manier kan zijn om de concurrentie aan te gaan:

“Door middel van e-facturen, e-ontvangsten, e-identiteit en e-handtekening kan een CBDC de digitalisering van de uitwisseling van betalingsinformatie efficiënter maken, waardoor tussenpersonen meer diensten met toegevoegde waarde kunnen aanbieden tegen lagere prijzen.”

De invoering van de digitale euro zou volgens het document ook kunnen bijdragen tot de versterking en verbetering van transacties die over de grens worden gedaan. De auteurs concluderen dat een digitale euro de behoefte aan cryptovaluta’s bij internationale transacties kan wegnemen en tegelijkertijd de kosten kan verlagen, waardoor een effectievere wereldwijde handel via het internet mogelijk wordt.

Anonimiteit voor de gebruikers

Ferrari en Mehl stelden ook dat de wereldwijde reikwijdte van een CBDC kan worden bevorderd door een verscheidenheid aan kenmerken, waarbij zij benadrukten dat het gebruik van een digitale euro gebaseerd moet zijn op interoperabiliteit, anonimiteit van de gebruiker, en de mogelijkheid om offline betalingen te verrichten.

De twee economen konden er niet omheen dat volledige anonimiteit niet haalbaar zal zijn. Er zal namelijk een basis moeten zijn die ervoor zorgt dat de gebruikers van de munt geen geld kunnen witwassen, terrorisme kunnen financieren of andere illegale praktijken kunnen uitvoeren.

Het lijkt er dus op dat de economen het liefst zo veel mogelijk voordelen van huidige stablecoins in de CBDC-munt willen zien. Door er nog extra mogelijkheden en functies aan toe te voegen, hopen ze dat mensen de CBDC-munt zullen gebruiken in plaats van stablecoins. 

Echter is het maar de vraag of dat gaat lukken. Bij cryptocurrencies gaat het erom dat er geen centrale instantie is die alles controleert. In het geval van de CBDC-munt zal de ECB nog steeds de volledige controle over de munt hebben, wat tegen de principes van de blockchaintechnologie en cryptocurrencies ingaat.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.