fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Luc Smits van Oyen - vrijdag, 9 november 2018 14:40

De cryptocurrency markt ten tijde van een financiële crisis

De kredietcrisis die in 2007 ontstond en zijn hoogtepunt bereikte in 2008 is nu dus ruim 10 jaar geleden. Volgens veel experts was de kredietcrisis de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie van de jaren dertig. Momenteel draait de wereldeconomie op volle toeren wat uiteraard positief is maar langzamerhand begint de angst voor een nieuwe crisis weer toe te nemen.  De rente is langzaam weer aan het toenemen. Een indicator dat de laatste fase van de economische cyclus is aangebroken. Daarnaast zegt Marc Faber, beter bekend als Dr.Doom, de persoon die crisis van 2008 voorspelde dat het huidige financiële simuleringsbeleid niet kan aanhouden. Het simpel gezegd weggeven van geld is op korte termijn goed voor de economie maar is geen duurzame oplossing. Dat geld moet een keer terug.

Kortom, er zit weer een crisis aan te komen. Of dat in 2019, 2020 of pas 2022 zal gebeuren kan vanzelfsprekend niet met zekerheid worden gezegd. De signalen zijn er echter wel, de vraag die bij veel crypto beleggers opkomt wanneer het gaat over een financiële crisis is natuurlijk: hoe gaan mijn crypto’s zich staande houden wanneer de crisis opkomt?

Nu ben ik geen economisch of psychologisch expert maar ik heb net als iedereen wel verwachtingen. In tijden van crisis verliezen mensen het vertrouwen in het financiële stelsel, de kredietcrisis is hier een goed voorbeeld van. Of het toeval is dat de eerste cryptocurrency, de Bitcoin midden in de kredietcrisis werd gelanceerd is onderwerp voor discussie. Ik ga er voor nu echter van uit dat dit geen toeval is geweest. Mensen waren destijds het vertrouwen in de financiële instellingen en centrale overheden kwijt, er was behoefte aan iets nieuws. Toen was daar Bitcoin, een digitale en decentrale valuta die door niemand gecontroleerd werd. Geen overheid of instantie die er grip op heeft, losstaand van het financiële stelsel.

Een logisch mogelijk scenario voor cryptocurrency tijdens een financiële crisis is dan een toename in populariteit. Mensen verliezen het vertrouwen in het traditionele financiële systeem en stappen over op een valuta die los staat van dit stelsel. In tijden van crisis wil het namelijk nog wel eens gebeuren dat een bank omvalt, waar staat je geld dan veiliger? Op een bankrekening of op een decentraal netwerk waar niemand macht over heeft? Dit is natuurlijk kort door de bocht en maar een van de vele scenario’s, ik ben daarom benieuwd naar jullie mening. Hoe denken jullie dat Bitcoin en de gehele cryptocurrency markt zullen reageren op een financiële crisis?

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

AEX 30 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?

28 mrt 13:39 Redactie

Blijf op de hoogte! Corona update

27 mrt 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Verrassing in de groeidata van China