Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Luc Smits van Oyen - vrijdag, 9 november 2018 14:40

De cryptocurrency markt ten tijde van een financiële crisis

De kredietcrisis die in 2007 ontstond en zijn hoogtepunt bereikte in 2008 is nu dus ruim 10 jaar geleden. Volgens veel experts was de kredietcrisis de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie van de jaren dertig. Momenteel draait de wereldeconomie op volle toeren wat uiteraard positief is maar langzamerhand begint de angst voor een nieuwe crisis weer toe te nemen.  De rente is langzaam weer aan het toenemen. Een indicator dat de laatste fase van de economische cyclus is aangebroken. Daarnaast zegt Marc Faber, beter bekend als Dr.Doom, de persoon die crisis van 2008 voorspelde dat het huidige financiële simuleringsbeleid niet kan aanhouden. Het simpel gezegd weggeven van geld is op korte termijn goed voor de economie maar is geen duurzame oplossing. Dat geld moet een keer terug.

Kortom, er zit weer een crisis aan te komen. Of dat in 2019, 2020 of pas 2022 zal gebeuren kan vanzelfsprekend niet met zekerheid worden gezegd. De signalen zijn er echter wel, de vraag die bij veel crypto beleggers opkomt wanneer het gaat over een financiële crisis is natuurlijk: hoe gaan mijn crypto’s zich staande houden wanneer de crisis opkomt?

Nu ben ik geen economisch of psychologisch expert maar ik heb net als iedereen wel verwachtingen. In tijden van crisis verliezen mensen het vertrouwen in het financiële stelsel, de kredietcrisis is hier een goed voorbeeld van. Of het toeval is dat de eerste cryptocurrency, de Bitcoin midden in de kredietcrisis werd gelanceerd is onderwerp voor discussie. Ik ga er voor nu echter van uit dat dit geen toeval is geweest. Mensen waren destijds het vertrouwen in de financiële instellingen en centrale overheden kwijt, er was behoefte aan iets nieuws. Toen was daar Bitcoin, een digitale en decentrale valuta die door niemand gecontroleerd werd. Geen overheid of instantie die er grip op heeft, losstaand van het financiële stelsel.

Een logisch mogelijk scenario voor cryptocurrency tijdens een financiële crisis is dan een toename in populariteit. Mensen verliezen het vertrouwen in het traditionele financiële systeem en stappen over op een valuta die los staat van dit stelsel. In tijden van crisis wil het namelijk nog wel eens gebeuren dat een bank omvalt, waar staat je geld dan veiliger? Op een bankrekening of op een decentraal netwerk waar niemand macht over heeft? Dit is natuurlijk kort door de bocht en maar een van de vele scenario’s, ik ben daarom benieuwd naar jullie mening. Hoe denken jullie dat Bitcoin en de gehele cryptocurrency markt zullen reageren op een financiële crisis?

De Aandeelhouder TV

mei 7, 2021

Komt er een recessie? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 17

mei 7, 2021

AEX week 18 2021 – Spanning en Sensatie…..

mei 7, 2021

Een cijferseizoen vol verrassingen

mei 7, 2021

De hefboomwerking uitgelegd

Columns

Nieuw
07 mei 17:26 Redactie

Komt er een correctie? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 17

07 mei 12:03 Coinmerce

DeFi-industrie meer dan $100 miljard waard

07 mei 11:21 Faces Online

Interview met Willem Jan Brinkman – CFRO bij PGGM

07 mei 09:32 Bas Heijink

TA Goud: Correctie ten einde

07 mei 07:59 Redactie

5 aandelen met 50% upside

Het laatste beursnieuws