Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - maandag, 20 april 2020 12:32

De correctie heeft nog een lange weg te gaan

De belangrijkste vraag die beleggers zichzelf momenteel waarschijnlijk stellen is: "is de correctie nu voorbij?". Nu de nieuwe besmettingscijfers op dagbasis aan het afnemen zijn, is er de verwachting dat de economie weer herstelt richting normaal. Dit terwijl onze politici ons waarschuwen dat de oude situatie nooit meer terugkomt. Wij dienen nog jaren te leven met de '1,5 meter' regel. In de Golden Crosses Beleggingsvisie tenderen wij zelfs naar een geopolitieke climax, met daarbij een majeure verandering in het financiële systeem. Reservevaluta's zoals de US dollar, en in mindere mate de euro, zullen een deel van hun kracht verliezen. Wij zijn uiteraard op zoek naar een antwoord op onze belangrijke vraag "is de correctie nu voorbij?". Op de website www.advisorperspectives.com, die wij u zeer kunnen aanbevelen vanwege zijn prachtige grafieken, komt maandelijks o.a. de regressie-analyse voorbij met betrekking tot het lange termijn perspectief van de Amerikaanse beursindex S&P500. Per eind maart noteerde de inflatie gecorrigeerde S&P500 index 86% boven haar lange termijn trend regressielijn. Een forse verlaging overigens ten opzichte van eind februari, toen de index nog 130% boven haar langjarige trendlijn noteerde. Over de onderliggende rekenmethode ga ik u in deze publicatie niet belasten, daarvoor verwijs ik naar het artikel (klik hier)

Volgens het artikel op deze website is één ding zeker, de S&P500 zal eens weer op en zelfs onder de trendlijn gaan noteren. Wanneer is echter onbekend. Het kan nog jaren duren. Maar het kan ook dat, evenals ten tijde van bijvoorbeeld de ICT- en kredietcrisis, het niveau de komende maanden wordt benaderd of zelfs neerwaarts kort wordt overschreden. Daarbij dienen wij tevens rekening te houden dat het cijfer ook sterk beïnvloed kan worden door de hoogte van inflatie. Tenslotte zijn de data inflatie gecorrigeerd. Op dit moment houdt iedereen rekening met een deflatoire periode, maar deze zou zomaar kunnen omslaan richting sterk stijgende inflatie. Aangezien de media nu vol staan met artikelen over de ergste economische periode sinds de jaren '30, zou het ons niet verbazen als de S&P500 daalt tot onder de regressielijn. In bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat de Amerikaanse beursindex vrijwel evenveel was overgewaardeerd, uitgedrukt in standaarddeviaties, als aan het begin van deze eeuw. Hoe het verdere verloop van de index zal worden, blijft echter gissen. Het belangrijkste doel van dit soort statistieken is om u enig inzicht te geven in hoe hoog de waarderingen waren en hoe uitzonderlijk de situatie weer is en/of was. Nog steeds noteert de S&P500 index tussen de 2 à 3 standaarddeviaties boven de regressielijn. Wanneer stap je uit? Aangezien het huidige koersherstel de mogelijkheid biedt om alsnog het koersverlies van 2020 aanzienlijk te beperken.

Onze eigen risico-indicator geeft aan dat de index is hersteld tot aan het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn). Tijdens een dead cross-fase is dit vaak het plafond waarna de koers opnieuw begint te dalen. De eerst volgende hogere psychologische barrière is het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Oftewel ca. 6% hoger dan het huidige niveau. Wilt u voor die extra 6% gokken dat u mogelijk helemaal niets verkoopt? Of misschien nu de helft verkopen en de andere helft bij de rode lijn? Het is afhankelijk van uw fundamentele visie en uw financiële afhankelijkheid van het belegde vermogen. Feit is in ieder geval dat, op basis van de genoemde waarderingsmaatstaf, de S&P500 momenteel ca. 100% boven de regressielijn noteert. De index noteert tenslotte ten opzichte van eind maart weer fors hoger.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2020

Bescherm je beleggingen met Jim en Janneke – #Beursspel

november 27, 2020

AEX week 48 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 27, 2020

Stijgende trend AEX in eindfase

november 27, 2020

Retail in focus | 27 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
27 nov 07:56 Redactie

Deze 3 dividendaandelen garanderen een stevig inkomen

25 nov 10:39 Bas Heijink

Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

24 nov 16:16 Redactie

7 groeiaandelen om te kopen voor 2021

24 nov 12:50 Marco Knulst

Edelmetalen onder druk

23 nov 15:09 Nico Bakker

NIKKEI in correctie

Het laatste beursnieuws