Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Martijn Rozemuller - maandag, 10 augustus 2020 09:19

De Club van roekeloze beleggers

Eerder gepubliceerd op woensdag 29 juli 2020 op VanEck ETFs

"Ik wil niet bij een club horen die mij als lid zou accepteren", Groucho Marx, Amerikaans acteur en komiek, 1949.

De coronacrisis heeft een onverwacht neveneffect: veel mensen zijn nu voor het eerst gaan beleggen. Ik had ze graag welkom geheten in onze 'Club van langetermijnbeleggers', de club van mensen die geduldig en op den duur winstgevend beleggen. Maar toen ik las over hun speculatieve beleggingsgedrag, denk ik dat sommigen van hen meer thuishoren bij de nieuwe 'Club van roekeloze beleggers', de onlangs opgerichte club voor adrenalinezoekers.

Kwamen ze af op de gekelderde aandelenkoersen? Waren ze tot het besef gekomen dat de rentes nog heel lang laag zouden blijven? Zaten ze zich thuis op de bank te vervelen tijdens de lockdown en waren ze op zoek naar een spannend tijdverdrijf? Wat er ook achter zit, feit is dat er in Europa tijdens de coronacrisis veel nieuwe particuliere beleggers zijn bijgekomen. De ESMA (European Securities and Markets Authority), een EU-toezichthouder, uitte op 6 mei in een openbare stellingname haar zorgen over deze ontwikkeling en waarschuwde beleggers dat beleggen risicovol kan zijn en riep bedrijven op om verantwoord zaken te doen.

Beleggen stimuleren

Eigenlijk zou ik heel blij moeten zijn met deze nieuwe beleggers, want als zelfbenoemde beleggingsevangelist zie ik het als een van mijn missies om mensen over te halen om te gaan beleggen. Als je kiest voor een geduldige beleggingsbenadering, kun je je kapitaal laten groeien, een buffer voor de toekomst opbouwen en de economie voorzien van investeringskapitaal waarmee werk en welvaart kunnen worden gecreëerd. In afbeelding 1 ziet u dat er voor mij nog veel evangelisatiewerk te doen is, want in de meeste Europese landen houdt slechts een minderheid van de huishoudens zich bezig met beleggen.

Een jeugdig contingent beleggers

Laten we de nieuwe beleggers die we in 2020 in onze kringen mochten verwelkomen, eens nader onder loep nemen.

Ten eerste zijn het er heel erg veel. Volgens de Autorité des Marchés Financiers (AMF), de Franse toezichthouder op de financiële markten, nam alleen al in Frankrijk het aantal aandelenbeleggers toe met 150.000.[1] ABN AMRO liet weten dat in de eerste vijf maanden van 2020 driemaal zoveel mensen een beleggingsrekening openden dan in dezelfde periode vorig jaar.[2]

Ten tweede zijn ze relatief jong. In afbeelding 2 ziet u dat de gemiddelde belegger tussen de 50 en 60 jaar oud is (55 jaar om precies te zijn). Maar de nieuwe beleggers van 2020 zijn veel jonger. Volgens BinckBank is 45% van de nieuwe beleggers tussen de 20 en 39 jaar oud. In andere landen zien we een vergelijkbaar beeld. Zo zijn volgens de AMF de nieuwe beleggers van 2020 gemiddeld 10 tot 15 jaar jonger dan de reguliere groep beleggers.

Beleggen voor de kick?

BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten, werpt enig licht op het gedrag van de nieuwe beleggers, en bevestigt mijn bange vermoeden: we hebben hier deels te maken met mensen die op zoek zijn naar afleiding en niet met serieuze langetermijnbeleggers. Volgens een recente publicatie[3] kochten Duitse retailbeleggers tijdens de coronacrisis vooral de volgende beleggingen:

  • Aandelen uit de Duitse DAX 30. Ik heb de ervaring dat sommige beleggers zich alleen richten op de bekende namen. Vaak kopen ze aandelen waarvan de koers kort daarvoor is gekelderd, zoals Wirecard. Gegevens van BinckBank over Nederland lijken dit beeld te bevestigen: tijdens de coronacrisis waren vooral aandelen van Royal Dutch Shell, fitnessketen Basic-Fit en Air France KLM populair, stuk voor stuk aandelen die tijdens de crisis hard onderuit waren gegaan. Dergelijke geconcentreerde beleggingen zijn echter risicovol. Net als gokken op paarden. Cijfers van de AMF laten zien dat de wekelijkse aandelenaankopen zijn verviervoudigd ten opzichte van 2019, maar ook dat de verkopen zich meer dan verdubbelden. Dit wijst erop dat veel beleggers de aandelen slechts zeer korte tijd aanhouden. Dit doet me denken aan een beroemd citaat van Warren Buffett: "Iemand die actief op de beurs handelt een belegger noemen, is net zoiets als iemand die veel korte affaires heeft een romanticus noemen".
  • ETFs. Dit kan ik alleen maar toejuichen, met name wanneer de ETFs worden gekocht als langetermijnbelegging na een zorgvuldige afweging van risico's en mogelijke rendementen
  • CFD's (certificates for difference). Toen ik dit las, viel ik zowat van mijn stoel. CFD's zijn, zoals u misschien wel weet, uiterst speculatieve producten, waarbij wordt gegokt op het stijgen of dalen van effecten. CFD's zijn de casino's van de beleggerswereld met astronomische hefbomen tot wel een factor 500! Volgens de AMF verliest 89% van de CFD-beleggers geld over een periode van vier jaar.[4] Het gemiddelde verlies bedraagt € 10.877. Het is niet voor niets dat Franse retailbeleggers zijn uitgesloten van beleggen in CFD's. In andere Europese landen is de marketing ervan aan banden gelegd.

Bij welke club kun je je het beste aanmelden?

Mocht u een lid van de 'Club van roekeloze beleggers' kennen of ontmoeten, vertel hem of haar dan over onze 'Club van langetermijnbeleggers'. Dat is een selectere club van mensen die beleggen voor de lange termijn, mensen die hun portefeuilles spreiden over meerdere beleggingscategorieën, bedrijven, landen en regio's, mensen die kostenbewust zijn, mensen die het belang van geduld inzien. Het is een club waar iedereen welkom is, ook Groucho Marx, als hij nog zou leven en bereid zou zijn om tegen zijn eigen regel te zondigen. De aanmeldingsprocedure voor deze club neemt echter veel meer tijd in beslag…

Belangrijke kennisgevingen:

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden. Deze bijdrage is afkomstig van VanEck Asset Management B.V., een UCITS-beheermaatschappij onder Nederlands recht en onder toezicht van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten. Deze podcast is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck Asset Management B.V. en de aan VanEck Asset Management B.V. verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze bijdrage neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gepubliceerd, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op het moment van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen. Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico's met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de EBI door voordat u in een fonds gaat beleggen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.© VanEck Asset Management B.V.

[1] Bron: Comportement des investisseurs particuliers pendant la crise Covid-19, AMF, april 2020

[2] Bron: Nieuwe belegger is jong en waaghals: 'Ik was gewoon aan het gokken', Het Financieele Dagblad, 10 juli 2020

[3] Bron: Corona-Krise treibt Verbraucher in Aktieninvestments, BaFin, 13 mei 2020

[4] Bron: AMF's decision of 1 August 2019 restricting the marketing, distribution or sale, in France or from France, of contracts for differences to retail investors. AMF

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

AEX 30 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO

Het laatste beursnieuws