Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cryptocurrency adoptie in Europa

Cryptocurrency adoptie in Europa
4 sep 2018 om 11:15

Wij als Nederlanders worden vaak gezien als innovatief land. En dat zijn we ook, we staan op nummer 2 in de Global Innovation Index (GII) 2018 (zie de tabel hieronder). Deze plek is zeker niet onverdiend en we mogen onszelf ook wel degelijk een innovatief land noemen. De onderzeeër, de CD, Bluetooth en Wi-Fi om maar even wat voorbeelden te noemen zijn allemaal uitgevonden door mensen uit ons kikkerlandje. Volgens de GII is alleen Zwitserland innovatiever dan wij. Toch best een prestatie van zowel Nederland als Zwitserland.

 Bron: Global Innovation Index 2018

Nederland loopt achter met de crypto

Opvallend genoeg lopen we op sommige gebieden ook juist achter op andere landen. Niet dat dit persé een belangrijke indicator is wat betreft innovatie, maar het is wel degelijk een interessante ontwikkeling. In onderstaande grafiek zie je hoeveel procent van de onderzochte bevolking heeft aangegeven Bitcoin of een andere cryptocurrency te bezitten. Persoonlijk heb ik lange tijd gedacht dat Nederland ook voorloper was als het aankomt op cryptocurrency adoptie. Dit blijkt echter totaal niet het geval te zijn zoals onderstaande grafiek laat zien.

Risicomijdend volk

Wat opvalt is dat de Benelux onderaan de lijst staan, dus de minste cryptocurrency adoptie heeft. Nederland scoort het hoogste van de drie met een adoptie percentage van 7%. Dit relatief lage adoptie percentage kan het gevolg zijn van de waarschuwingen voor cryptocurrencies vanuit zowel de overheid als de media. Daarnaast zijn Nederlanders over het algemeen risico avers en cryptocurrencies zijn juist een risicovol product.

Turken ruilen lira in voor bitcoin

Het tweede dat opvalt is dat Turkije het hoogste adoptie percentage heeft van alle 15 onderzochte landen. Maar liefst 18% geeft aan cryptocurrencies te bezitten. De meest voor de hand liggende reden is de volatiliteit van de Turkse Lira. De Turkse valuta verloor tussen 13 en 16 augustus ruim 20% van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Inmiddels is de koers redelijk hersteld maar het was voor de Turken een periode van paniek. Het is dan ook geen wonder dat veel Turken Bitcoin bezitten, de cryptocurrency bewijst stabieler te zijn dat de eigen nationale munt. Dit terwijl Bitcoin juist vaak wordt weggezet als volatiele en onzekere valuta.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.