Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Crypto verboden in Turkije: wat nu?

Crypto verboden in Turkije: wat nu?
23 apr 2021 om 09:28

Betalen met Bitcoin (BTC) zal binnenkort illegaal zijn in Turkije. De kwestie van crypto-overdrachten is een politiek heet hangijzer geworden nadat de Centrale Bank van de Republiek Turkije op 16 april aankondigde dat het gebruik van cryptocurrencies verboden zal zijn. De regel, die op 30 april van kracht wordt, verbiedt ook het gebruik van wallets (om je cryptomunten op te slaan), ICO’s en crypto exchanges.

De eerste controle omtrent crypto van Turkije is volgens Ahmet Usta (hoofdredacteur van Blockchain Turkey Platform en coauteur van Blockchain 101) eerder een “how-not-to-do” dan een “how-to”. Volgens hem zou de Centrale Bank twee toepassingen verbieden:

“Het eerste verbod is om met cryptocurrency te betalen voor de aankoop van goederen. Het tweede verbod is exclusief voor betalingsverwerkers en leveranciers van cryptomunten. Het maakt het illegaal om crypto-activa te verhandelen, te bewaren, om te zetten naar fiatgeld of geld over te maken via een exchange.”

“Het goede aan de aankondiging is de classificatie van crypto-activa binnen een juridische context. Dat gebeurt nu namelijk voor de eerste keer,” zei Usta, eraan toevoegend dat de kritische toon van de aankondiging schadelijk is voor het buitenlandse imago en de betrouwbaarheid van Turkije. Cryptocurrencies worden nu geclassificeerd als “immateriële activa die virtueel worden gecreëerd met behulp van een gedistribueerd netwerk”. Volgens Ahmat zou het als valuta gezien moeten worden.

“In de discussie over het gebruik van cryptocurrency in de buitenlandse handel, kan de aankondiging dat het geen betaalmiddel is, later tot problemen leiden”, zegt hij.

Erkan Z, een oud-financieel journalist, vergelijkt het besluit van de Turkse Centrale Bank met de Russische cryptowetgeving. Daar zijn cryptocurrencies verboden om te gebruiken als betaalmiddel, maar is het handelen ervan gewoon legaal. Ankara eist zo dat investeerders alleen banken zullen gebruiken om lokale valuta te versturen naar en te ontvangen van crypto exchanges. Daarmee wil de overheid criminele activiteiten een halt toe roepen.

Cryptocurrency is niet hetzelfde als fiatgeld

“Dit is de manier van de Centrale Bank om mensen te laten weten dat cryptocurrencies geen monetaire activa zijn, ondanks het feit dat mensen de mensen ‘kripto para’ (“cryptocurrency” in het Turks) al niet als betaalmiddel gebruikten”, aldus crypto-voorlichter Smail Hakk Polat. In een Twitter-thread beweerde hij dat de nieuwe regelgeving de creativiteit van banken vermindert en de groei van cryptobetalingsstartups zoals DigiliraPay belemmert.

Een van de lokale bedrijven die direct getroffen wordt door de nieuwe wet is DigiliraPay. Haar bedrijfsmodel bevat een Know Your Customer (KYC) mechanisme en maakt gebruik van blockchain-technologie om de uitgifte van cryptocurrencies voor dagelijks gebruik te vergemakkelijken. “Helaas zullen we onze activiteiten moeten staken op 30 april, wat de dag is dat de wetgeving van kracht gaat,” vertelde de CEO van DigiliraPay, Serkan Bayar, aan Cointelegraph Turkije. “In een tijd waarin wereldwijd gerenommeerde bedrijven zoals Mastercard, Tesla, PayPal en Starbucks zijn begonnen met het accepteren van betalingen via cryptocurrencies, vinden we het ontzettend jammer dat deze diensten niet beschikbaar zullen zijn in onze regio,” voegde hij eraan toe. 

Bayar verduidelijkte dat in het DigiliraPay ecosysteem het ontwijken van belastingen moeilijk is, omdat alle transacties worden vastgelegd op de blockchain, waardoor ze volledig controleerbaar zijn. “De nieuwste regelgeving van de Centrale Bank is niet afgestemd op de behoeften van het bedrijfsleven en kan de adoptie van cryptocurrencies in onze regio juist alleen maar belemmeren.”

Het tweede aspect van het verbod zorgt ervoor dat consumenten niet langer geld kunnen storten of opnemen van crypto exchanges met behulp van lokale PayPal-vervangers (PayPal is namelijk al sinds 2016 verboden in Turkije). Na de aankondiging van de Centrale Bank is Papara, een prominente aanbieder van digitale wallets het onderwerp van discussie geworden op Twitter.

“Meer dan een miljoen mensen hebben Papara-wallets gebruikt om te kunnen handelen op crypto exchanges in de afgelopen vijf jaar,” zei Ahmed Faruk Karsl (Papara CEO). Hij voegde daar het volgende aan toe:

“Als het doel was om kwaadwillende gebruikers af te schrikken door ze geen toegang tot crypto te geven, dan is dit niet de juiste manier. De methoden die we gebruiken om overschrijvingen naar crypto exchanges te controleren zijn strenger dan die door veel banken worden gebruikt. Tot op heden zijn er miljoenen transacties voltooid zonder dat er ook maar één geval van diefstal tussen zat.”

Hoe zou een betere handhaving eruit hebben gezien?

Usta (een co-auteur van Blockchain 101) heeft een duidelijk antwoord: “We moeten een omgeving bouwen die bevorderlijk is voor creativiteit. Het valt niet te ontkennen dat regelgeving inclusief negatieve werkwoorden de creativiteit omlaag brengt. Daarnaast zal het ook de buitenlandse geloofwaardigheid van Turkije schaden.”

Crypto-activa worden over de hele wereld geïntegreerd in conventionele netwerken, aldus Usta. “We hadden juist een voorbeeld en leider moeten zijn, niet alleen voor de regering, maar ook voor de regio en de hele wereld. Daar is het nog niet te laat voor.” Hij vervolgde:

“Het is helemaal niet moeilijk om maatregelen te nemen die zowel onze burgers beschermen als kansen bieden. Dat kan makkelijk gedaan worden door te overleggen met onderzoekers, bedrijven en ontwikkelaars binnen de cryptowereld, op Turks en internationaal niveau”.

In plaats van een volledig verbod zou er juist een open gesprek met de belanghebbenden in de sector moeten worden gevoerd om alternatieven te vinden die de sector in staat zouden stellen zich uit te breiden. “Helaas zouden de geblokkeerde gebruikers alleen P2P platforms kunnen gebruiken,” zei Karsl. “De economie zal hier waarschijnlijk niet goed op gaan reageren. Echter heb ik nog steeds goede hoop dat Turkije snel actie onderneemt om deze fouten aan te pakken en de regelgeving herziet.”


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.