Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Covid en inflatie domineren de grondstoffenagenda

Covid en inflatie domineren de grondstoffenagenda
22 nov 2021 om 07:15

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

Covid en inflatie domineren de grondstoffenagenda

De grondstoffensector handelde de afgelopen week voor de vijfde achtereenvolgende week lager. De stijgende dollar bleef de kosten van de meeste belangrijke grondstoffen in lokale valuta opdrijven. De kracht van de dollar was vooral opmerkelijk ten opzichte van de euro, die daalde tot een laagste punt in zestien maanden. Dit had te maken met de toenemende dreiging van hernieuwde lockdowns in het hele Europese continent, hoge gas- en energieprijzen die de groei belemmeren en de problemen aan de grenzen van Polen en Litouwen.

Bovendien heeft de markt te maken met een stijgende inflatie die de groei bedreigt, alsook met zorgen over het weer en aanhoudende knelpunten in het wereldwijde bevoorradingssysteem. Dit laatste is het gevolg van een tekort aan arbeidskrachten en opstoppingen in havens. Tegelijkertijd moeten beleggers het vooruitzicht van een stijgende vraag naar veel belangrijke grondstoffen, vooral industriële metalen, afwegen tegen het risico van een vertraging in China, ’s werelds grootste verbruiker van grondstoffen.

Al deze ontwikkelingen droegen bij tot een gemengde week die de prijzen van ruwe olie, brandstofproducten en industriële metalen hielp drukken, terwijl de landbouwsector tegen de trend inging met de Bloomberg Agriculture Index die een hoogste punt in vijf jaar bereikte. Edelmetalen lieten een gemengd beeld zien. Goud wist de recente stijgingen vast te houden in reactie op de stijgende inflatie in de VS.

De best presterende grondstoffen waren opnieuw te vinden in Europa.  De Nederlandse TTF gas benchmark maakte een sprong nadat Duitse toezichthouders het certificeringsproces voor de controversiële Nord Stream 2 pijplijn opschortten. Het uitstel, dat tot maart kan duren, en het trage herstel van de leveringen uit Rusland, doen vrezen dat Europa het moeilijk zou kunnen krijgen om de voorraden te krijgen die nodig zijn om de komende wintermaanden door te komen. Als gevolg daarvan stegen ook de elektriciteitsprijzen. De emissiekosten bereikten een record door het vooruitzicht van een stijgende vraag naar meer vervuilende steenkool ter vervanging van eventuele tekorten in de gasvoorziening.

Landbouw: De kosten van ons ontbijt en van voedsel in het algemeen blijven stijgen. Na een paar maanden van zijwaartse bewegingen bereikte de Bloomberg landbouwindex, die een mand van belangrijke futures op voedselgrondstoffen volgt, een nieuw hoogtepunt in vijf jaar. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN zijn de kosten van een wereldwijd mandje van belangrijke voedingsmiddelen het voorbije jaar met meer dan 31% gestegen. De laatste stijging wordt vooral aangedreven door koffie, sojabonen, tarwe en suiker. Het vooruitzicht dat voedselinflatie in 2022 een belangrijk aandachtspunt wordt, is niet verdwenen. De FAO zal haar index voor november op 2 december bekendmaken.

Er zijn verschillende redenen voor de sterke stijgingen. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is slecht weer. Bovendien is er het vooruitzicht dat de productie van een nieuw seizoen wordt onderbroken door La Ninã-ontwikkelingen, een sterke stijging van de vraag na een pandemie en stijgende productiekosten door de snel toenemende prijzen van meststoffen en de hogere kosten van brandstoffen, zoals diesel.

Ruwe olie leed voor de vierde week verliezen. Dit werd gedreven door de dreiging van het vrijgeven van strategische reserves door de VS en een nieuwe golf van covid-besmettingen die zich over Europa verspreidt. Hierdoor zagen verschillende landen zich genoodzaakt om hun heropeningsbeleid terug te draaien. Deze bedreiging voor de economische groei en de mobiliteit zou kunnen leiden tot een daling van het brandstofverbruik.

Bovendien wijzen de recente maandelijkse Oil Market Reports van het EIA en het IEA op een verminderd risico op hogere prijzen. Dit houdt verband met een  lagere groei van de vraag als gevolg van de nieuwe covid-golf en een zwakkere industriële activiteit.

Brent ruwe olie verloor de afgelopen week stevig. Hierdoor zijn de stijgingen van oktober bijna volledig prijsgegeven, vooral bij producten zoals diesel, stookolie en propaan. Nu de prijs onder de $80 per vat is gebroken, is het risico toegenomen op verdere verliezen richting de trendlijnsteun, momenteel op $73.

Het veelbesproken risico van 100 dollar per vat op korte termijn is vervlogen en er is een evenwichtiger visie ontstaan. Een visie die nodig is om speculatieve longs weg te spoelen en zo de markt voor te bereiden op de volgende rally. Wij houden vast aan een bullish lange termijn visie op de oliemarkt, omdat die nog jaren te maken zal krijgen met potentiële onderinvesteringen. De oliemultinationals verliezen hun animo voor grote projecten, in toenemende mate vanwege de kredietbeperkingen die banken en investeerders worden opgelegd vanwege een focus op ESG en de groene transformatie.

Bron: Saxo Groep

Goud handelde de afgelopen week binnen een relatief nauwe bandbreedte tussen $1850 en $1870, in afwachting van een nieuwe katalysator na de technische doorbraak van vorige week. De indrukwekkende rally begon tekenen van stagnatie te vertonen nu ook andere metalen zoals zilver en platina het moeilijk hadden. De recente inflatiecijfers, vooral de 6,2% in de VS, zullen goud waarschijnlijk blijven ondersteunen in zijn verdediging tegen de sterkere dollar.

Fondsbeheerders hebben hun blootstelling aan goud het afgelopen jaar in toenemende mate verminderd, omdat de lage volatiliteit op de aandelenmarkten en de stijgende aandelenprijzen de behoefte aan diversificatie verminderden. Tot dusver hebben we, ondanks de recente prijsstijging, nog geen opleving van de vraag gezien.

Op korte termijn zal goud een katalysator nodig hebben om het te doen stijgen. Als die uitblijft, bestaat er een risico dat het metaal terug zal zakken naar de belangrijke $1830-35 zone.

Bron: Saxo Groep

Koper blijft sinds maart steken in een range. Het gebrek aan momentum en tegenstrijdige fundamentals hebben de interesse van investeerders zodanig verminderd dat de open interest in LME koper futures is gedaald naar een negenjarig dieptepunt. Een daling tot een vijfweeks dieptepunt deze week werd echter snel omgebogen.

De eerste ronde van de Chileense presidentsverkiezingen zal worden gehouden op 21 november. Vanwege het grote aandeel van Chili en zijn buurland Peru in de wereldwijde koperproductie zal de uitslag nauwlettend in de gaten worden gehouden. Er zijn recente speculaties dat de links georiënteerde kandidaat de belastingen op mijnbouwbedrijven wil verhogen om groene waterstof te promoten en sociale ongelijkheid te verminderen.

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers JDE Peet’s

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.