Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Column: En nu, buy the dip?

Column: En nu, buy the dip?
22 apr 2024 om 09:17

De beurs lijkt tegenwoordig meer op een evenementen-business dan iets met een toegevoegde waarde (lees: functie) voor de wereldeconomie. In dit spreekwoordelijke grote gokpaleis hadden we vorige week te maken met de verkapte oorlogsverklaring van Iran aan Israël en later in de week zaten we weer in een cijferseizoen van de bedrijven.

Mede hierdoor grote bewegingen in ASML, Netflix, Super Micro computer (bericht) en nog veel meer andere bedrijven. Ook de komende tijd krijgen we te maken met een rits cijfers o.a. van de grote Tech bedrijven in de VS en zullen we dus fors bewegen tussen hoop en vrees.

En terug naar column van vorige week

Conclusie vorige week: “300 Drones en Kruiswapens op Israël “vraagt” om escalatie. Kortom bescherming lijkt een must. De volatility is historisch gezien nog heel laag en dus gewoon een put kopen zou  moeten volstaan.” …. Die conclusie werd vorig weekend getrokken nadat we vorig week reeds verkoopsignalen hadden in een aantal grote en belangrijke indices. Al zeg ik het zelf; Die signalen waren terugkijkend naar de beurzen afgelopen week Perfect (met een hoofdletter).

De grote halvering is begonnen

Dit weekend hadden we de datum van de Halving van de Bitcoin (lees halvering van de verdiensten van de Bitcoin-miners). Tot voor kort kreeg je 6,25 Bitcoin voor werkzaamheden in de Blockchain maar sinds dit weekend is dat 3,125 Bitcoin. Daarmee voor veel partijen niet meer interessant (lees niet economisch rendabel). De Bitcoin wordt dus minder vaak bijgemaakt en dus in theorie schaarser. Maar de Bitcoin is al maanden lang opgelopen (vooruit) op dit event waarbij schaarste in het aanbod ontstaat. Dat we al die Miners nodig hebben om de Blockchain te maken in de normale business (het vastleggen en versleutelen van transacties) en minder Miners maakt de Bitcoin handel dan toch ook weer trager? Maar dit zal ik wel verkeerd hebben begrepen.

Bitcoin
Bitcoin USD

Verwachtingen te hoog

ASML is een van de bedrijven die afgelopen week met cijfers kwam. Het bedrijf was vooruitlopend op toekomstige cijfers reeds fors opgelopen. Ook niet nieuw: Een groot deel van de business komt uit China.  Altijd apart te constateren, dat je net voordat iets mogelijk beperkt wordt, of verboden gaat worden je extra vraag ziet vanuit de plek die mogelijk een probleem krijgt… toch? Of toch niet en was de gegroeide omzet uit China toeval!?!

Technisch was ASML met een toppatroon bezig en zakte na de cijfers door de Twindicatorlijn en veroorzaakte daarmee een verkoopsignaal (take profit). Nu ligt de Twindicatorlijn zelfs pas op 919,38 EUR en pas boven dat niveau moet je weer terug in een long positie. Dus eigenlijk lijkt het erop dat we volgens deze indicator een langere termijn correctie gaan zien.

ASML
ASML

AEX Steunpilaar

Onze andere steun en toeverlaat van de AEX Index zijnde Besi, had al eerder verkoopsignalen gegeven en zakte mee met TWSC (kon ook niet aan de verwachtingen voldoen) en ASML. Het eerder door mij persoonlijk gefantaseerde “Hoofd Schouder” patroon (H&S) lijkt alsnog te gaan werken. Wat theoretische koers-targets worden durf ik niet eens hard op te zeggen.

Besi
BESI

Sprekende over eerdere verkoopsignalen

Super Micro Computer kwam vrijdag met berichten uit vooruitlopend op de cijfers van 30 april. Het aandeel ging vrijdag als reactie min (plus minus) 20 procent. Maar liefhebbers van de Twindicator hadden al eerder mooie verkoopsignalen en een nog mooiere pull back van de koers naar de Twindicatorlijn gezien op pakweg 1.025 USD. Een pullback naar de Twindicator is normaal gesproken een signaal uit het spreekwoordelijke boekje. Nu zie ik ook hier al een maandje een Hoofd Schouder patroon opdoemen en daardoor hoorde ik dus niet bij de optimisten in dit aandeel. De daling van dit aandeel veroorzaakte ook andere verkoopsignalen in de VS. Maar daarover straks meer als we ook ander Ai gerelateerde bedrijven bekijken.

Super Micro Computer
Super Micro Computer

Terug naar de AEX

Zoals vorige week benoemd in column inzake een aantal indices, zijn er ook een aantal zwaargewicht aandelen in de AEX die stuk voor stuk aan het verzwakken zijn, dan wel reeds keiharde verkoopsignalen hebben. Neem even Adyen. Dit aandeel heeft al een paar weken een verkoopsignaal in de Twindicator (onder de 1.512,98) en is nu onder het belangrijke horizontale steunniveau gezakt. Kortom voorzichtigheid is hier geboden. Ik zou meer voorbeelden kunnen laten zien, maar we kijken even naar de VS.

Adyen
Adyen

Hoe ‘Magnificient’ (magnifiek) zijn de M7 aandelen.

Nu heb ik weken lang betogen gehouden over dat de 7 toppers van de Amerikaanse beurs geen 7 toppers meer waren maar dat slechts een paar bedrijven de index omhoog sjorden (lees hielden). Een van de grote sleur-ders van de index was Nvidia en daar heb ik de afgelopen weken steeds gewezen op het consolidatie/ einde-bewegings-patroon. En wat was min of meer logisch…?

Nvidia vrijdag min 10 procent, oftewel 200 miljard dollar ging er van de waarde van het bedrijf op de beurs. We hadden overigens op donderdag een mooi verkoopsignaal in de Twindicator. Zoals ik naar de huidige grafiek kijk, moeten we opgaande bewegingen eerder gebruiken als verkoopmoment en zie ik dus niks in buy the dip. Er is in dit plaatje pas op een koers hoger dan 930 USD, een reden om van dat Sell in strength idee af te stappen. Helemaal als je met enige fantasie net als ik er een H&S patroon zou kunnen herkennen en dan zou je al helemaal geen haast hoeven te hebben met opnieuw in te stappen. Natuurlijk is het logisch als je min 10 procent of meer gaat je ook tijdelijke opveer momenten hebt maar er is wel degelijk iets gebeurd met de trend en het momentum.

Nvidia
Nvidia

Magnificent 7… cijferpublicaties

Amazon had vorige week nog niet een verkoopsignaal, echter deze week hebben we wel degelijk een verkoopsignaal in de Twindicator op 179,87 USD. Je moet volgens de huidige Twindicator pas weer op 183,20 USD instappen.

AMZN
AMZN

Een van de M7 afvallers

Apple had per vrijdag voor het jaar gezien een performance van min 11,12 procent. Echter vorige week leek het er na berichten over Ai in hun laptop (Mac Book) het aandeel weer op te veren. Maar dit is achterafgezien slechts van korte duur. We zijn gewoon verder gegaan met de daling en hebben met de Twindicator op 173,54 USD dus geen long signaal.

Apple
Apple

Niet briljant maar goed

Google heeft geen brilante performance laten zien, maar staat nog boven de Twindicator (152,82 USD) dus gewoon long blijven.

Google
Google

Zeven kleine kleuters op een hek?

Microsoft had Twindicator op 423,50 USD en dus ook hier geen long signaal meer. Gezien de mega trend omhoog hou ik persoonlijk rekening met een verdere correctie in dit aandeel.

MSFT
MSFT

Meta Platform had een Twindicatorlijn op 489,73 USD en door het slot op 481,07 USD hebben we ook hier een draai signaal.

Meta Platforms
Meta Platforms

Eigenlijk niet heel magnifiek

Kijkende naar de performance voor het jaar van min 40,81 procent en de Tesla terug roepactie van de monster truck (gaspedaal probleem) kunnen we het bedrijf niet echt magnifiek noemen. De stemming over de bonus van meneer Musk is dan ook een beetje op een ongelukkig moment voor hem. Want nu met de wijsheid achteraf verdient hij deze niet. Om het al niet over prijsverlagingen te hebben en ontslagen bij Tesla.

Tesla
Tesla

Een mooi voorbeeld

Netflix kwam vorige week met resultaten en ging nabeurs ondanks de goede resultaten toch omlaag. Twindicator staat op 556,43 USS en het slot vrijdag was 555,04 USD….

Netflix
Netflix

Ook technisch gezien leuk

Micro Strategy is een tech bedrijf (software) dat al jarenlang een groot deel van zijn resultaten belegde door aankoop in de Bitcoin. Maar zelfs met de stijging van de Bitcoin kon je absolute niet de koers beweging van het aandeel verklaren op de beurs. De koers op de beurs was al tijden veel harder omhoog gegaan dan de intrinsieke waarde van het bedrijf (lees de investering in de Bitcoin). Het bedrijf was vele miljarden overgewaardeerd en dit lokte Hedge Funds uit om short te gaan. Echter door spelletjes tegen shortisten was de koers enkele maanden geleden nog veel verder omhoog geschoten. Dus toen was het aandeel nog duurder dan duur. Maar nu zien we een H & S patroon en verkoopsignalen in de Twindicator. Dus de shortisten hebben betere kaarten dan de Meme-boy’s

Dus sprekende over H&S patronen is dit er eentje uit het boekje.

Micro Strategy
Micro Strategy

En langer bezien

Bij dit soort patronen is het ook altijd goed om even uit te zoemen en dan zien we de bijna loodrechte trend. En zoals de theorie altijd bewijst in de praktijk kan niets onbeperkt loodrecht stijgen.

Micro Strategy lang
Micro Strategy lang

Een lieveling om te traden

Nu weten de vaste lezers dat ik van trading ideeën hou in het Amerikaanse Salesforce (CRM). Op de kortere termijn hebben we mooie signalen in de Twindicator (291,65 USD).

Salesforce kort
Salesforce kort

En uitzoomen

Maar als we ook hier even naar een langere periode kijken dan lijkt het te gaan kloppen wat ik in eerdere column aangaf.

Salesforce
Salesforce

Dit hebben we helaas eerder meegemaakt toch?

Adobe systems was ook al langer en vaker een verkoop kandidaat voor mij. Zo ook in 2021. Echter toen en waarschijnlijk nu weer niet, luistert men niet. Maar een herhaling van de beweging uit 2021 sluit ik niet uit. Dus wees voorzichtig met dit aandeel.

Abobe
Adobe

Alles went

Het kan zijn dat we al weer gewend zijn aan militaire dreiging en een grote vraag naar defensie materiaal. Maar we hebben een verkoopsignaal in de Twindicator. Pas weer boven de 519,41 EUR moeten we weer op deze indicator long. De koop hadden we op 250 EUR in oktober 2023.

Rheinmetall
Rheinmetall

Nog even de indices

AEX Future (FTI) gaf vorige week een verkoopsignaal. Dus pas op!

FTI
FTI

Bevestiging

Ook in de Duitse Dax future hebben we een verkoopsignaal.

DAX future
DAX future

S&P 500

In de S&P 500 future hadden we al langer verkoopsignalen en nu lijkt het erop dat we wel veel negatieve dagen achter elkaar hebben en dus moeten we ook bedachtzaam blijven op korte opleving.

S&P 500
SP 500

Dow Jones Industrial Average index futures

Afgelopen week leek het een soort draai naar klassieke (lees defensieve) aandelen maar in de grafiek hebben we nog steeds harde verkoopsignalen.

Dow Jones Mini Fut
Dow Jones Mini Fut

Resume:

In het FD zag ik een Technisch Analist die de Bull Markt nog niet dood verklaarde, maar los van oplevingen krijg ik daar zeker naar dit soort uitspraken hier ernstige twijfels bij. De beperkte groep aandelen die het laatste deel van de rally ondersteunde zijn in een moeilijkere situatie beland en een sector rotatie zie ik niet direct gebeuren. Ook ben ik niet zeker van (meerdere) rente verlagingen. Maar uiteindelijk ik ben ook slechts een brood etende profeet.

Dus hoewel we ook nog oplevingen kunnen gaan zien, sta ik honderd procent achter mijn advies van vorige week en dat is koop gewoon een putje onder je portefeuille.

Op basis van huidige info: Bescherming lijkt een must en ook oppassen om te enthousiast in de dip te kopen.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV). Maar deze publicatie is de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) gedeeld door een ervaren beurshandelaar. Deze mening wordt ook als strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). Geschreven in het weekend van 20 en 21 april. (publicatiedatum maandag 22 april 2024).

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.