Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Column: Een ramp vermeden door Biden of beide?

Column: Een ramp vermeden door Biden of beide?
7 jun 2023 om 09:51

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 4 juni 2023

Een desastreus resultaat werd afgelopen week vermeden in de VS, doordat de sluwe oude vos Biden een slim spel speelde met de Republikeinen. Alleen is de vraag of iemand echt met de overwinning kan pronken zonder het politieke vuur verder op de stoken. Overigens zowel politiek uiterst links als rechts was niet blij met het behaalde resultaat en hoewel dat juist bij een compromis hoort  zijn ze de politieke messen verder aan het slijpen. Het belooft een bizarre presidentsverkiezing te gaan worden. Het voorlopig goede nieuws voor de wereld was natuurlijk dat de budget ruzie niet tot een wereldwijde ramp leidde.

Tbonds 2year

Shorts gedekt in de bonds?

Omdat partijen zich ingedekt hadden of zelfs short gegaan worden op een slechte afloop hadden we na het bericht over de compromis in de VS een felle rit omhoog in de obligaties. Ook de 5jaars obligaties gingen omhoog maar staan nog wel net onder de Twindicator.

Tbonds 5year

Petje op petje af

De AEX draaide de afgelopen weken van short naar long en weer short en weer terug naar long. Immers de Twindicator stond 762,56 en het slot was vrijdag met 764,92 weer hoger dan de Twindicator…

AEX

Geen bevestiging vanuit de DAX

Echter voor grote draai signalen kijken we ook altijd naar de Duitse Dax, we moeten daar dan een bevestiging zien. Echter daar moesten we weken eerder wachten op een verkoopsignaal en nu dus ook weer langer wachten op het koopsignaal?
Dax

Europa, De Eurostoxx50

En ook de Eurostoxx50 die we vaak bij twijfel erbij halen om “het gevecht” te beslechten is nog short. Kortom: nog even wachten met de bescherming definitief de deur uit te zetten.

Eurostoxx50

Tech feestje?

De Nasdaq wist weer te profiteren van het optimisme over de Tech (lees Ai). Wat de hogere rente gaat doen voor deze sector is klaarblijkelijk geen punt van zorg meer. Alles is opgelost met Ai?

Nasdaq

Reactie en actie

In Amerika zien we dat niet alleen belangrijke besluiten maar ook de consumenten gedreven worden door politieke invloeden. Zo zijn er een paar bedrijven die de afgelopen tijd net iets te veel wilde ‘deugen’ in de ogen van de Amerikaan en zo kregen we de “anti Pride backlash” oftewel de consumenten kwamen met een boycot van de bedrijven die iets teveel Woke zijn in de ogen van de consument aldaar.

 

Een lekkere Bud

Zo kwam bierproducent Anheuser Busch met zijn light Bud bier ineens in het vizier voor een consumenten staking en liet een behoorlijke correctie zien.

Bud

Nu ben ik zoals altijd eerlijk … en ik vond het wel een mooi verhaal om de beweging te verklaren. Maar heb toch een beetje mijn twijfels of dit echt de reden is. Want neem collega Heineken die doet het zelfs zonder de Anti Woke  boycot ook niet lekker. Nu waren die waarschijnlijk lager, doordat de ze stukken aan het herplaatsen waren omdat eerder bekend werd dat een groot aandeelhouder van z’n belang af wilde… Dus mogelijkerwijs valt het mee met de effecten van de boycot van Anheuser Busch (Inbev) bier.

Heineken

Target een doel?

Echter in het zelfde licht als BUD, is ook Target een doel van een boycot en ook hier zien we een behoorlijke zwakke performance. Maar als we ander retailers erbij halen….

Target

Pull Back naar Twindicator?

Adidas doet het ook niet lekker met de anti Woke trend. Het bedrijf had een manlijk model dat de dames badpakken van 2023 showde en dat viel natuurlijk niet lekker bij een deel van de consumenten. We hebben dus verkoopsignalen en daarmee lijkt het klaar met de herstel beweging. In de Twindicator lijkt het op een pull pack dus opgelet.

Adidas

Verzekeraars last van het El Niño?

Milieu effecten, overstromingen etc. worden voor de toekomst als zeer negatief gezien voor de verzekeraars (en herverzekeraars). Maar ook de aankomende economische teruggang naar aanleiding van de hogere rente (recessie) hebben grote negatieve effecten. Tot slot wordt er een mix van effecten verwacht n.a.v. de veranderingen in het pensioensysteem. De administratieve kosten zullen omhoog gaan maar wellicht zullen meer consumenten ook extra pensioen producten moeten afnemen.

Aegon

Aegon zit op de lange termijn in een beetje neutraal gebied. Op korte termijn hebben we wel weer koopsignalen.

Aegon kort

Collega verzekeraar NN group, heeft op lange termijn ook een behoorlijke duik gemaakt.

NN group

Kort positief

Maar ook hier op de korte termijn koopsignalen. Een leuk “gokje” ook gezien het dividend.

NN Group kort

Nog even mijn persoonlijk irritatie

Netflix dwong me dit weekend ineens om mijn oude familie account te verlaten. Het account dat we al vanaf het eerste moment hadden stamt nog uit de tijd dat de “kids” thuis woonden. Nu iedereen jaren geleden het ouderlijke huis verlaten hebben was er dus geen spraken meer van 1 huishouden op 1 adres. Maar we deelden wel de historie en zaten nooit allemaal te Netflixen.

Nu heeft Netflix zaken veranderd en omdat mijn kinderen eerder actie hadden genomen n.a.v. de veranderingen, werd Pa nu ineens gedwongen om een heel nieuwe gebruiker aan te maken en zit zonder historie op zijn account.

Nu zat ik midden in een paar films en series ik heb dus gedaan wat de strategen van Netflix waarschijnlijk graag wilden en heb daardoor een nieuw abonnement genomen. Maar of dit soort acties nu echt consument vriendelijk is vraag ik me af. Want gewoon een iets hogere rekening was niet erg geweest, maar doordat partners van de kinderen ook accounts gebruiken was de rek er ineens uit en was dit voor de korte termijn de enige optie. Voor de langere termijn ga je nadenken hoeveel je nu eigenlijk echt gebruik maakt en of er niet een soort Spotify voor films en series is?

De vraag wordt dan ook wat de rest van de aanbieders gaat doen? Om het persoonlijk te houden, het is niet zo dat mijn familie alle streamingdiensten zal gaan behouden en al helemaal niet als er niet meer gedeeld kan worden. Dus ik vraag me persoonlijk af of dit uiteindelijk goed is voor Netflix?

Kortom het lijkt net de grafiek, waar ook nog veel goedgemaakt moet worden.

Netflix

Ere aan Nico A Inberg en consorten

Tot slot mijn compliment aan Nico Inberg die in zijn podcast van Deaandeelhouder.nl niet positief op DSM was na het fusiebesluit en dit hebben ze goed gezien. Zelf vond ik het een vreemde fusie en raar dat het bedrijf naar Zwitserland verhuisde met alle gevolgen van dien, maar heel negatief was ik niet. Gelukkig handel ik op de Twindicator en luister naar de juiste mensen.

DSM F

Resume: Ai is nog even de mode trend. Maar in de brede markt gebeurd er van alles. We moeten op de brede markt niet te negatief zijn. Maar ook moeten we nog niet te positief worden op de brede markt. Wellicht een spreekwoordelijke (Jesse Livermore) tijd van: gaan vissen? Of gewoon aandeel specifiek handelen en bijv. Intel kopen?

Tot slot hadden we ook een 25 jarig bestaan van de Euro maar dat werd stil gevierd en dus laten we dit even.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.