Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

China maakt Bitcoin-mining makkelijk

China maakt Bitcoin-mining makkelijk
14 jul 2021 om 09:29

Bitcoin mining is de laatste dagen een stuk makkelijker geworden. En dat is niet alles: je kunt nu nog meer geld verdienen door Bitcoin te minen. Dit is een gevolg van het recente negatieve nieuws uit China.

Bitcoin mining is nu namelijk verboden in China. Dit zag je terug in de prijs van Bitcoin, die er niet beter van werd. Het heeft echter wel een aantal goede gevolgen opgeleverd. En dat is dat miners nu dus een stuk meer verdienen door de lagere competitie.

Het nieuws uit China heeft invloed gehad op de Bitcoin-koers

De regels voor de mining in China heeft een significante invloed gehad op de Bitcoin-koers. Dit komt doordat het merendeel van de Bitcoin-miners in China gevestigd was. China was de thuisbasis voor 65 tot 75 procent van alle miners ter wereld. Op dit moment valt deze groep dus weg, doordat deze miners niet meer mogen doorgaan met hun werkzaamheden van de Chinese overheid.

Groene energie wordt in China nog niet op grote schaal gebruikt, zoals je ongetwijfeld weet. Sterker nog; kolencentrales zorgen in China voor het opwekken van de meeste energie. En dat zorgt voor veel Co2-uitstoot.

Daardoor was het minen van Bitcoins indirect zeer schadelijk voor het milieu. Voor het minen van Bitcoins werd namelijk voornamelijk energie gebruikt die is opgewerkt bij deze vervuilende kolencentrales.

Met de laatst afgekondigde beperking heeft de Chinese regering meer dan de helft van het Bitcoin-netwerk inactief gemaakt. Dat wordt als een nadeel gezien, maar heeft ook enkele voordelen.

Lagere hashrate

De hashrate van het Bitcoin-netwerk is met meer dan 50% gedaald doordat er minder miners actief zijn. Daardoor is de hoeveelheid beschikbare rekenkracht voor het toevoegen van blokken aan de blockchain afgenomen.

Het toevoegen van een blok aan de blockchain duurt normaal gesproken ongeveer 10 minuten. Inmiddels duurt dit 14 tot 19 minuten.

De tijd die nodig is voor het minen van de blokken wordt na elk 2016e blok van verlengd, omdat de computerkracht gemiddeld genomen toeneemt naarmate de tijd verstrijkt. Dit gebeurt ongeveer elke twee weken.Om precies te zijn is het toevoegen van blokken aan het netwerk van Bitcoin nu 28 procent makkelijker voor miners.

Miners zullen meer beloond worden

Miners verdienen nu meer geld omdat er minder concurrentie is en ze gemakkelijker blokken kunnen minen. Werken als miner op het Bitcoin-netwerk wordt dus aanzienlijk aantrekkelijker.

“Alle Bitcoin-miners krijgen dezelfde beloningen en minen op hetzelfde netwerk,” legt Kevin Zhang, voormalig Chief Mining Officer van Greenridge Generation, uit. Dit is de eerste grote energiecentrale in de Verenigde Staten die begint met grootschalige “behind-the-meter”-mining.

Volgens Kevin Zhang verdienen miners nu gemiddeld 29 dollar per dag, tegenover 22 dollar voorheen.

Blockcap’s Feinstein is het met Zhang eens. “In de toekomst verwachten we dat de inkomsten en winsten van miners zullen stijgen. Niet alleen in termen van geld, maar ook in termen van decentralisatie en duurzame energiemaatregelen, was dit een onverwacht geschenk aan het netwerk.”

Problemen met de schaalbaarheid zijn niet nieuw

Lange tijd heeft het netwerk van Bitcoin moeite gehad om op te schalen. Toen het netwerk te groot werd, begonnen bijvoorbeeld miners steeds minder te verdienen. Dit komt doordat er steeds meer concurrentie kwam.

Miners hadden als gevolg daarvan meer en betere hardware nodig om blokken te minen. Tot nu toe was het niet haalbaar om deze problemen volledig op te lossen.

Gelukkig lijkt het erop dat de Chinese overheid Bitcoin hierbij heeft geholpen. Voorlopig lijkt het erop dat het probleem tijdelijk is opgelost. Dit zegt echter niets over de vooruitzichten van Bitcoin op de lange termijn.

Het is mogelijk dat de Chinese overheid het delven van Bitcoin in de toekomst weer zal toestaan. Daarom is het van groot belang dat het Bitcoin-netwerk de problemen aanpakt waarmee het te maken heeft.

Er is ook een langlopende discussie geweest over de levensvatbaarheid van Bitcoin op de lange termijn. Het minen van Bitcoin zou bijvoorbeeld veel elektriciteit verbruiken. Bitcoin lijkt een stuk groener te zijn geworden omdat mining in China nu verboden is. Toch zal er meer moeten gebeuren om Bitcoin volledig groen te maken.

Ook Ethereum heeft problemen

Bitcoin is niet de enige blockchain die hier problemen mee heeft. Ook de blockchain van Ethereum loopt tegen schaalbaarheidsproblemen aan. Dit zorgde er eerder al voor dat de transactiekosten de pan uit stegen.

Ethereum hoopt dat deze problemen zijn opgelost zodra Ethereum 2.0 is uitgerold in 2021. Of dit ook daadwerkelijk de oplossing is die het netwerk nodig heeft, is nog maar de vraag. We zullen dit dus nog even moeten afwachten.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.