Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Cees Smit: Schulden zijn goed maar de schuld krijgen niet

Cees Smit: Schulden zijn goed maar de schuld krijgen niet
1 mrt 2021 om 16:47

Hoewel ik nog zakelijk gestart ben in een tijd met boeken als de “Plague from Black debt”, maar ook als Nederlander calvinistisch opgegroeid ben en dus als zuinige Hollander geleerd heb dat schulden niet goed zijn, denken ze daar tegenwoordig bij de Centrale banken over.

De coronacrisis is een jaar gaande en overheden blijven stimuleren en dus schulden maken. Maar nu verandert er iets onderhuids namelijk de rentes lopen iets op en daarmee wordt de begroting van de schulden en financiering ineens een dingetje.

We hebben zoals gezegd een jaar corona en hoewel de Chinezen in een paar weken hele ziekhuizen uit de grond stampten hebben wij nog steeds gekozen om niet de capaciteit in de ziekenhuizen te vergroten maar het aanbod van patiënten te verkleinen door lock downs.

Het gevolg is een enorme economische en sociale ramp. Sociaal zien we dat de jeugd op school het zwaar heeft en ook juist veel het contact mist. Een mooi voorbeeld waar de oude generatie schande van spreekt, was natuurlijk het lentefeestje in het Vondelpark vorige week. Als diersoort is de mens nu al bijna een jaar tegennatuurlijk bezig.

Een revolutie van de ondernemers?

De economie kraakt en piept in al zijn voegen. De middenstand staat door sluiten winkels op omvallen, de kappers hadden het water over de lippen en de horeca is ook op sterven na dood. Iedereen is het stilzitten zat.

De politiek wil niet de schuld krijgen van alle problemen zo voor de verkiezingen en versoepelde iets daarom mochten de kappers weer open. Maar net als elders in Europa willen ook in Nederland de horeca weer open.

Het mooie weer lonkt en buiten op een terras is naar ik altijd begrepen heb een zeer beperkt gezondheidsrisico. Helemaal als je gewoon met je gezin gaat uit eten dan is de situatie niet veel anders dan thuis.

Het is bijna lente en de mens is net als een stel koeien dat maanden op stal gestaan heeft het wil naar buiten en lekker dollen. Maar wat voor de consumenten dollen is, is voor de ondernemers bittere noodzaak en niet alleen Nederland. In de NRC stond er vorige week een verhaal over de voedselbanken op toeristeneiland Madeira, echt schokkend om te lezen.

Een jaar corona

Maar corona is dus een jaar verder en meer dan 500 duizend doden in de VS. Toch zijn die vijfhonderd duizend doden niet een enorme sprong in de Amerikaanse sterfte cijfers.  In 2019 waren dat 8,28 doden per 1.000 inwoners en in 2020 was dat 8,31. Zie tabel.

 

sterfte USA

Maar laten we het over gezellige dingen hebben en snel naar de grafieken gaan. We hebben namelijk verkoopsignalen in de Nasdaq en daar zat ik al tijden op te wachten.

Nasdaq

Uitzoomen maakt misselijk

Nu word je van een maand grafiek al helemaal misselijk als ik er naar kijk. Immers als je hoogtevrees hebt zoals ik, dan krijg je pijn in je buik van de recht omhooggaande trend. Dus ik beperk me tot een gewoon iets langere grafiek en kijken ‘slechts’ vanaf 2016 maar we zien dat we in nog geen jaar zijn verdubbeld. Zouden we een maand grafiek vanaf 2000 nemen dan zien we een bijna loodrechte streep omhoog.

Nasdaq lang

Ook de grafiek van de Nasdaq Futures bevestigd het beeld van verkoopsignalen.

Nasdaq Futures

De Nasdaq Volatility is na lange periode van stabilisatie ook toe aan een sprong omhoog.

Volatility Nasdaq

Let’s go down together.

Nu is de Amsterdamse EOE door onze IT aandelen erg gecorreleerd met de Nasdaq en dus hebben wij ook verkoopsignalen. In zowel EB indicator als Twindicator hebben we verkoopsignalen.

AEX eoe

In de Duitse Dax wachten we op officiële bevestiging. Maar een slot van de futures onder de 13.682,75 is een bevestiging.

Dax

Uit gestroomd

Maar ook superstocks als Tesla lijken uitgeput te zijn en geven al een tijdje mooie verkoopsignalen.

Tesla

Vang de FAANG?

Ook de beroemde FAANG aandelen zoals Amazon geven verkoopsignalen. De FAANG aandelen waren lange tijd de grote motor van de rally.

Amazon

Nog een A

Apple heeft in de Twindicator al langer verkoopsignalen en is bepalend voor de FAANG.

Apple

De F van Facebook,

Facebook ook een bekende FAANG heeft ook verkoopsignalen.

FaceBook

De N van Netflix

Netflix heeft nog geen verkoopsignaal. Maar kijkend naar het wilde zijwaartse patroon zou ik verkoopsignalen verwachten. In de Twindicator hebben we officieel onder de 521,47 een verkoopsignaal.

Netflix

En de G van Google

Geeft onder de 2.016,12 dollar een verkoopsignaal in de Twindicator. Maar ook hier geeft de grafiek een eerste indicatie van een op handen zijnde daling.

Google

Voor de AEX zijn de zwaargewichten bepalend

En als we naar beurslieveling ASML kijken dan hebben we gewoon verkoopsignalen nu we door de 476,02 euro gezakt zijn.

ASML

De Zware Jongens

Het andere zwaargewicht Adyen is precies op de Twindicator lijn gesloten dus vermoedelijk maandag (of dinsdag) een officieel signaal.

Adyen

GameStop the game toch nog niet gestopt?

Als je het mij vraagt is de huidige beweging in GameStop net als bij een aardbeving, gewoon naschokken. Het aandeel beweegt nog bijna honderd procent maar het spel lijkt gespeeld. Volgens analisten is het aandeel slecht ongeveer 10 dollar waard dus de laatste speculanten zullen er langzaam maar zeker afstand van nemen.

GameStop

Van winst nemen wordt je niet arm, maar ook niet echt gelukkig

Nu nam ik twee weken geleden reeds winst in Easyjet en kijkende naar de beweging afgelopen week had ik dit nooit moeten doen, maar we gaan gewoon weer terug als de pull back naar de Twindicator. Althans als de trend doorgezet wordt.

EasyJet

Overstap Lufthansa 

Omdat ik niet gedacht had dat we direct door de Twindicator heen zouden gaan in Easyjet had ik winst genomen. Maar ik ben overgestapt naar het aandeel Lufthansa. De grafiek ligt als een plaatje en ik wilde even niks met de Engelse Pond van doen hebben.

Lufthansa

Bidden voor de Bitcoin

In verband met de hoge correlatie met de beurs kijken we nog even naar de Bitcoin en de week grafiek geeft volgens mij een verkoopsignaal.

Bitcoin

Conclusie

Belangrijke sectoren die eerder de ‘driver’ achter de beursstijging waren geven tekenen van vermoeidheid. een stijging op maandag kan een mooi moment zijn om puts te kopen.

Tot slot

In het FD een verhaal over Economen die hun mening niet mogen geven omdat ze niet overal verstand van hebben? Virologen hebben klaarblijkelijk wel overal verstand van?

Het geven van een eerlijke mening kan mensen negatief beïnvloeden volgens sommige experts? Moeten we mensen dan maar gewoon verhaaltjes vertellen en voor liegen als de waarheid te schokkend is? Gaan doctoren dat ook doen? …

Nee u gaat helemaal niet dood aan deze slopende ziekte….lijkt me geen goed idee. Laten we hopen dat iedereen wel zijn mening kan en mag en blijft geven.

Wat ik al veel langer roep: Er blijken enorme effecten te zijn op de begrotingen van gemeentes, overheden en ook in de VS zijn de effecten enorm. Voor ons komt het spreekwoordelijke bonnetje bij de volgende generatie te liggen maar in de VS komt de bon direct in de medische zorg (36 miljard) en bij de studentenleningen.

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.