Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cees Smit: Bitcoin-achtige stijging op de beurs

Cees Smit: Bitcoin-achtige stijging op de beurs
6 apr 2021 om 10:38

De Bitcoin is nu na recente stijgingen ongeveer 1 biljoen dollar waard, oftewel 1.000 miljard dollar. Een Bitcoin achtige stijging mogen we wel zeggen. De waarde van de Bitcoin is ongeveer net zo veel, als de helft van IT gigant Apple en 400 miljard minder dan gigant Google (1,4 biljoen).

Maar gezien de bewegingen is het niet echt een goed betaalmiddel en dus stel ik de vraag wat heeft u liever iets echts of iets minder echts met de belofte van echt geld? Nu zijn zowel Google als Apple al niet heel laag gewaardeerd, maar speculanten maken zich sowieso nergens druk om. Of er nu een hedge fund omvalt, of de rente oploopt, of er een lockdown is, of niet, gekocht moet er worden in de financiële markten het oude “mee doen is winnen” telt weer.

Naamswijziging AEX

Nu heb ik niet alleen sentimentele bezwaren naar aanleiding van het vertrek van ABN Amro uit de AEX, omdat daarmee de AEX nog minder Amsterdams is geworden. Wellicht is tegenwoordig de ASML Index een betere naam. Chips drijven de AEX en aan chips is er een tekort. TSMC gaat 100 miljard investeren net als Intel om de tekorten weg te werken en nu maar hopen dat de vraag blijft.

ASML leek weken geleden nog een hoofd schouder patroon te bouwen, nu is het ineens een hoofd schouder failure geworden en is het dus van een verkoop naar een koop gedraaid. Als de Technische Analyse regels werken heb je ineens koersdoelen boven de € 600…

ASML index

Daarmee wordt de rest van de AEX ongetwijfeld meegesleurd en zijn ondanks de kou buiten tijdens de Paas, de verkoopsignalen weer verdwenen als sneeuw voor de zon.

AEX

Ondanks dat wij een IT index geworden zijn is ons beeld vreemd genoeg veel positiever dan de moeder van alle IT indices, namelijk de Nasdaq. De Nasdaq Composite Index heeft in de Twindicator op het moment van schrijven nog verkoopsignalen.

Nu weet ik niet waar ze op de tweede paas zin in hebben maar een duidelijk slot boven de 13.611,82 punten, kan dit natuurlijk ook te niet doen. En waarom ook niet in deze huidige gekte?

Nasdaq

Waarom ook niet?

Een reden “waarom niet” zou kunnen zijn dat grote aandelen, die lang de trend gezet hebben, zoals Tesla, ook verkoopsignalen hebben en dus bevestiging zijn van een negatiever beeld voor de nabije toekomst.

En dat terwijl Tesla nu eindelijk profiteert van het Biden vergroeningsplan dat net uit is. Hoewel dit toch ook goed nieuws is voor Tesla was dit plan inderdaad al lang verwacht en was de beurs reeds hard vooruitgelopen op dit plan.

Tesla

Ander goed ‘nieuws’ van Tesla

Tesla verkoop dit kwartaal een record van 184.800 auto’s maar nul Model X en nul Model S. En is dit wel zo veel? Want wat als je het aantal vergelijkt met Volkswagen, dat meer dan een miljoen auto’s per jaar levert?

En maak dan ook eens de vergelijking tussen de waarde van het bedrijf Volkswagen en dat van het bedrijf Tesla. Volkswagen is ‘slechts’180 miljard waard en Tesla is meer dan 660 miljard waard. Nu zeg ik slechts want Volkswagen is al niet goedkoop dus wat zegt dit over Tesla? In Amerika was het goede nieuws een reden om het te kopen.

Een gevalletje van WOL?

De mislukte IPO, waarbij de duurzaamheid betwijfeld werd, van de per-fiets-eten-bezorger Deliveroo lijkt mij een gevalletje World Online. Maar over het maken van wieken van een windmolen maakt men zich minder druk. Voor wie het niet gelezen had in de wieken van de moderne windmolens zit ballast hout en dit komt uit het tropische regenwoud…

Maar terug naar de beursgang van Deliveroo, die was dus geen succes en het aandeel ging direct omlaag. Maar is dit een spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn en is dit een signaal dat de markt aan het afkoelen is zoals ooit World On- Line dit was? Of is dit gewoon een incident?

Niet altijd de droom van de speculant

Vorige week had ik het er nog over dat met verkeerde timing je ‘slechts’ iets meer dan 21 jaar had hoeven te wachten om je aankoopkoers van 2000 terug te zien. Maar soms moet je nog langer wachten. Kijk bijv. naar Japan.

Zelfs door de stijging van de afgelopen jaren is Japan nog steeds niet bij zijn oude High van eind jaren tachtig. De crash van 1987 had op Japan toen even geen invloed maar de daling die er op volgde was veel heftiger; moet je maar eens in ons huidige perspectief bekijken. Eind jaren tachtig kon je alles wat los en vast zat kopen in de Japanse index want alles ging omhoog tot het moment dat het niet meer omhoog ging.

Japan lang

Een echt probleem is de rente

De Europese Centrale Bank deed heel stoer alsof ze nog heel veel kogels in hun magazijn hebben. Maar niemand vroeg zich af waarom nu met dit statement uitkomen? Je zou bijna denken dat er problemen zijn die wij niet zien?!? Maar een probleem dat maar ook weinig mensen zien is dat de rente in de VS oploopt. En daarmee ook de hypotheken langzaam maar zeker in rente omhoog gaan.

Hypotheek rente loopt op in de VS

Een adjustable-rate mortgage loan (ARM) in de VS met vijf jaars looptijd heeft tegenwoordig een rente van 3,875 procent. Dit is dus een hypotheek met variabele rente (ARM) dus een rente die mee fluctueert op basis van marktomstandigheden.

De 5/1 adjustable rate Mortgage staat nu 2,84 procent en was op 31 dec 2020 nog 2,71 procent. Dit lijkt niet veel maar in procentuele stijging is dit wel heftig. Overigens het 5/1 Adjustable Rate Mortgage (ARM) -tarief is het rentetarief dat Amerikaanse huizenkopers zouden betalen als ze een lening zouden aangaan met een vaste rente van 5 jaar, gevolgd door een instelbare rente voor het saldo van de uitleenperiode.

Dus na de vijf jaar wordt hij gefixed op het dan geldende rente over de dan nog lopende periode. Er zijn in de VS vele verschillende soorten hypotheken waarover huiseigenaren kunnen beslissen, die allemaal verschillende rentetarieven en verschillende maandelijkse betalingen zullen hebben. Maar ze hebben 1 ding gelijk en dat is dat bij alle soorten de rente hoger is dan 3 maanden geleden. De hoogte van de rente heeft grote invloed op de huizenprijzen en die heeft weer grote invloed op de economie.

ARM rate

Vroeger was alles beter

Nu beken ik dat ik een kind van de jaren 80 ben, toen ouders van vrienden ernstig in de problemen kwamen met variabele rentes door de toenmalige hogere rente. De hypotheekrente in de VS was nog even bijna 19 procent. We hadden toen inflatie iets waar we op dit moment toch ook weer wat signalen van krijgen.

rente lang usa

Bron: TheMortagagereport 

Maar zelf ik denk niet dat we terug gaan naar de niveaus van de jaren tachtig. Wel zie ik de trend draaien van altijd maar lagere rentes naar toch ook wat hogere rentes.

Mortgage kort

Nog even leuk te zien is de USA Prime rate (de rente gerekend voor leningen aan de beste klanten), die ligt nog altijd op 3,25 procent en ook die was in de jaren tachtig boven de 20 procent.

Prime Rate

Bron: fedprimerate.com

Inflatie en de olieprijs

De grote vraag is dan ook, krijgen we, als we allemaal weer ons opgepropte vermogen kunnen uitgeven als de lock-downs over zijn, hoger prijzen van producten? Of juist niet en gaat alles in de uitverkoop?

De oliebasket loopt al langer op dus wat als er juist vraag ontstaat als de economieën weer open gaan?

Oil basket

Andere incidenten?

Niet alleen de Reddit Robin Hood beleggers hadden het begin dit jaar voorzien op Hedge funds bijvoorbeeld Melvin Capital had te maken met gokkers in GameStop, GME, en andere aandelen.  Dit waren short handelaren.

Game Stop

Een Griekse tragedie

Maar ook long handelaren zoals Archegos Capital Management het fund van Bill Hwang, een klein fonds van 20 miljard, zorgde voor beweging. Het fund moest 50 miljard aan aandelen verkopen en dit leidde tot vele tientallen miljarden verliezen bij Nomura (min 16 procent), Deutsche Bank en Credit Suisse (min 14 procent).

Het fund had met een hefboom belangen in aandelen die plotseling omlaag gingen o.a. door de spanningen tussen China en de VS. Voor meer uitleg over de val van het Fund lees het verhaal in de NY Times , de Belgische Tijd of de The Guardian.

Nu deed het mij als oudgediende denken aan 1998, toen door het omvallen van LTCM onze posities in derivaten bij een toenmalige grootbank met tientallen miljoenen omlaag ging en onze bonus leek te decimeren (lees te verdwijnen).

Wat ik er van geleerd heb is, dat het zelfs als je er heel veel verstand van heb heel snel en heel verkeerd kan gaan. Gelukkig werden we toen gered door de FED die toen slechts incidenteel de markt tot rust bracht. Nu worden dagelijks de koersen georkestreerd en is het goed je te realiseren, dat zelfs met die constante aanwezigheid van de Centrale bank aandelen fors kunnen bewegen.

ViacomCBS

ViacomCBS was een van de aandelen die eerst steeg van 10 dollar naar 100 dollar en daarna in korte tijd gewoon even 60 procent inleverde. Het aandeel had een maand geleden een market cap van meer dan 60 miljard dollar en nu dus 28,7 miljard. Ter illustratie het voor ons meer bekende Relx heeft nu een market cap van 48,8 miljard dollar en ViacomCBS is dus geen kleine jongen.

Discovery

Een soortgelijke beweging in entertainment bedrijf Discovery, van 80 dollar naar onder de 350… rond het huidige niveau van 43 dollar is het bedrijf een kleine twintig miljard waard en werken er bijna tienduizend man

Baidu

Baidu was ook een aandeel dat betrokken was bij de liquidatie van het Hedge fund en ja dit kwam deels door de China en VS spanningen. Zelf zag ik al langer een H&S patroon en hier heeft het wel degelijk gewerkt. Theoretisch kan je zelfs nog onder de 150 dollar gaan duiken.

Tencent

Een laatste aandeel, dat ik wilde benoemen in het licht van de liquidatie van het Hedge fund Archegos, is Tencent. Hier zagen we los van de moeder, ook in dochter bedrijven zoals Tencent Music Entertainment heftige bewegingen.

Maar hoewel ik het dus heel bijzonder vond dat giganten zo hard konden dalen, is het net als met het Gamestop verhaal voor de beleggers nauwelijks van aandacht. Toch denk ik dat beide verhalen een signaal geven over de gesteldheid van de markt en dat is zeker niet positief in mijn persoonlijke visie. Maar gelukkig heb ik er geen verstand van.

Dus snel door naar de waan van de dag.

Iedereen gaat weer hangen op de bank en lekker Netflix-filmpje kijken. Maar ook dit patroon in dit aandeel vind ik interessant. Na een lange periode met zijwaartse koersen zoals bij Netflix, zie je vaak een correctie omlaag.

Zeker omdat het aandeel hoog gewaardeerd staat en de concurrentie in haar sector toegenomen is. We hebben een verkoopsignaal in de Twindicator. Maar die kan ook weer teniet gedaan worden boven de 543,92 USD.

Netflix

Tot slot

De gevolgen van de problemen bij een hedge fund hadden zelf los van de effecten op de depotbanken (Credit Suisse en Nomura) dus grote individuele effecten op bepaalde aandelen. Maar de massa haalde spreekwoordelijk zijn schouders op en had geen aandacht hiervoor.

Los van de eerder genoemde IPO indicator die best een signaal over het marktsentiment zou kunnen zijn, hebben we de voorpagina indicator gezien de afgelopen week. De voorpagina indicator is altijd een contra indicator. In maart vorig jaar was er een voorpagina met paniek en nu op 700 moeten we enthousiast zijn…

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.