Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cees Smit: Analytische analisten

Cees Smit: Analytische analisten
7 feb 2022 om 09:13

Als je weet dat het historische langdurende rendement van een aandelen belegging ruwweg 8 procent per jaar is, dan blijft het heel raar dat aandelen op 1 dag 20 procent omhoog of omlaag gaan. Het wordt nog gekker als dit naar aanleiding van bedrijfscijfers is en het is ronduit bizar als dit Large Cap bedrijven (zeer grote bedrijven) betreft waar normaal gesproken honderden analisten wereldwijd dit soort bedrijven volgen en analyseren (hele rapporten over schrijven met taxaties van winsten en verwachtingen). De bedrijven contacteren de analisten die ver van de realiteit (lees de consensus) afwijken om ze te wijzen op hun afwijking. Bedrijven die met onverwachte zaken uit denken te komen, publiceren winstwaarschuwingen als het toch allemaal anders dan verwacht wordt.

Ondanks de analisten en de procedures zagen we tientallen procenten beweging (hoger en of lager) in grote Tech bedrijven in de voorbeurs en nabeurs handelen als gevolg van publicaties en dus ook de volgende dag.

Nu is het natuurlijk zo dat naast de cijfers er een vooruitblik gegeven wordt en vaak ook specifieke details bekend gemaakt worden zoals hoeveel telefoons, IPad’s, gebruikers, abonnees, model auto’s, etc. er zijn verkocht, geleverd, geproduceerd. Maar ook splitsingen en samenwerking (overnames) kunnen gelijk met de cijfers benoemd worden. Je kunt dus altijd wel een kleine verrassing hebben in een persbericht, maar bewegingen zoals afgelopen week zijn alleen maar te typeren als extreme volatility.

Volatility op een top en een bodem

En zoals ik al heel vaak heb zegt extreme volatility is er in aandelenmarkten op zowel een top en of een bodem in de markt. In de maandgrafiek zien we de paniek in maart 2020 en herkennen we een bodem op dat moment.

Nasdaq maand

En als je nu naar de lange termijn grafiek van de Nasdaq Composite Index ziet dan mag iedereen zelf beslissen of het weer een bodem wordt, of je net als ik denk dat het een mega top is.

Maar laten we de daders of slachtoffers van de beweging even langs gaan. Hoewel het allemaal Social media aandelen zijn en vele tot de beroemde FAANG behoren. Beginnen we maar met de G van Google. Google had een tijd verkoopsignalen en viel van boven de 3.000 dollar naar 2.500 dollar en veerde daarna op. Het leek een Pull Back naar de Twindicator lijn te maken. Echter na publicatie van de cijfers en de bekendmaking van de stock split van 1 op 20 en daarmee een mogelijke kans om in de Dow Jones Industrial te komen, schoot het aandeel omhoog terug naar de oude top om vervolgens als nog weer terug te vallen. De vraag is nu of het boven de Twindicator lijn kan blijven, of toch alsnog weer omlaag zal gaan en dus de oude dalende trend zal voortzetten zoals voor de cijfers?

Alfabet Google

Let’s Split up

Google kwam met goede cijfers en nog belangrijker was de splitsing van het aandeel wat de verhandelbaarheid gemakkelijker maakt. Iedere belegger zou spreiding in zijn of haar portefeuille moeten hebben en zeker kleine beleggers kunnen of willen liever bijv. drie duizend dollar per positie investeren. Als je toch meer wilt dan drie duizend per regel en bijvoorbeeld vijf duizend dollar per positie wil beleggen dan heb je meteen een probleem met de keuze of je 1 stuk of tot 2 stuks wil en als je 2 aandelen van 3.000 koopt zit je meteen op 6.000 dollar investering. Kan je nagaan als je dan ook nog een in delen in euro’s wil en dus ook nog met de valuta koers rekening moet houden.

Nu hadden sommige partijen al een oplossing voor dit soort problemen namelijk: fractioneel beleggen, dus in fracties (delen). Je mag dan in decimale dus in delen van een aandeel beleggen en dus een keuze in ingelegd geld. Zo kan je dus 1,345 stuks van een aandeel Google kopen. Maar omdat niet iedereen dit kan en dat je als professioneel tegenpartij je ook exact wil afdekken in een index transactie is het beter om een veel kleinere “coupure” te hebben. Vergelijk het maar met een kassier die liever klein geld heeft om precies terug te kunnen geven. Met alleen briefjes van Duizend is het niet echt lekker geld terug geven. Google gaat koers technisch dus nog goed maar moeten we in de gaten houden.

Bescherming gegevens?

Te meer omdat dit weekend er een verhaal in de Telegraaf stond over wat de Tech-reuzen zoals Google en Apple allemaal bij houden. Je schrikt van de hoeveelheid data die men heeft per persoon en wat ze allemaal niet weten en moet dan lachen om de mensen die bang zijn gevolgd te worden met een coronavaccinatie…

Meta

Dan verkoop je toch gewoon je boot

Facebook (Meta) was afgelopen week met de spreekwoordelijk grote stappen gauw thuis bezig. In een dag tijd ging er 250 miljard van de waarde af. Na deze daling lijkt het aandeel fundamenteel goedkoop met een koerswinst verhouding (P/E) van nog geen 18 keer de verwachte winst (voor Google betaal je 26 keer de verwachte winst). Maar als je naar de grafiek kijkt dan krijg je het idee dat we toch een ernstige breuk hebben van de trend en je erg voorzichtig moet zijn met dit aandeel. Natuurlijk kunnen optimisten nog steeds de dip kopen.

Meta FB lang

De langere termijn maandgrafiek van Facebook (Meta) is mogelijk nog meer verhelderend

Met Facebook hadden we de F van de FAANG en dus snel door naar een A.

De A van Amazon.

Voor ik het over Amazon wil hebben, moeten we het over Bezos Boot hebben. Iedereen weet dat ik geen Bezos fan ben. Maar het is natuurlijk fantastisch dat de rijken der aarde boten kopen in Nederland en als wij zo dom zijn om scheepswerven te bouwen na een brug die niet omhoog kan en dus als de boot af is dat de burg eruit moet, dan maakt het me niet uit voor wie die boot is (uitzonderingen daar gelaten) en keur ik het plan om eieren en tomaten gooien ernstig af. Laten we blij zijn met de werkgelegenheid en bedenken hoe goed dit soort projecten zijn voor de economie in Nederland en hoe slecht de eieren zijn voor ons landelijk imago. Om Trump te citeren na de belangrijk verlaging van de rijken: blij dat het toch nog een beetje naar beneden druppelt.

Maar om terug te gaan naar het aandeel, want als je Bezos echt pijn wil doen moeten we gewoon allemaal een put optie kopen op dit aandeel. Dat raakt hem meer dan een ei of tomaat dat er door een van de werknemers afgepoetst moet worden.

AMZN

Nu zal het wel aan mijn analyse liggen maar zo ver ik het zag had Amazon helemaal geen goed kwartaal, ook is dit een aandeel dat geprofiteerd heeft van de corona online boodschappen. Dus vraag ik me af wat er gebeurd met de trend als corona wegebt? Zal de oude dalende trend zich doorzetten, de outlook was ook slechter. Wat iedereen leuk vond was dat Amazon eindelijk een keer de advertentie inkomsten apart lieten zien. Wat ook een positieve invloed op de cijfers was, was het belang van Rivian, een producent van elektrische auto’s die nog heel weinig auto’s geproduceerd heeft. Het aandeel Amazon heeft de Twindicator op een niveau van USD 3.100,64 liggen. Een slot hieronder is een hernieuwde neergaande trend. En iedereen die iets van Technische analyse weet, weet ook dat de huidige grafiek van Amazon niet positief is. Om hier niet teveel discussie over te hebben is het ook goed te zien dat je onder de 200 daags gemiddelde (nu op USD 3,367,99) zit en dus dat zelfs al veert de koers nog iets op je zeker niet positief moet worden vanuit de grafieken.

AMZN lang

Helemaal niet als je de lange termijn grafiek van Amazon bekijkt. Je krijgt dan zeker hoogtevrees.

Rivian

Eenmalig?

Ook is het goed te weten dat Amazon haar belang in Rivian als Kickback heeft gekregen voor het bestellen van Electrische busjes. Echter Rivian heeft nog geen busjes geleverd en ondertussen zijn er busjes besteld bij Fiat Chrysler (Stellantis). De waarde van het Rivian aandeel was boven de 100 dollar eind dec 2021 en dus een enorme boekwinst. Maar ondertussen staat de koers rond de 60 dollar en het bedrijf is omdat dat ze maar een paar honderd auto’s hebben gemaakt en natuurlijk geen winst maken, nog steeds bijna 54 miljard waard op de beurs.

APPL

Apple ook A in de Faang

Het technische plaatje is doordat we rond de Twindicator staan (Twin op 172,37 dollar) en we boven de 200daags gemiddelde lijn staan nog enigszins positief. Echter voor de liefhebbers van koerspatronen is er een klein en wild hoofdschouder patroon te herkennen. Een daling zal de koers gemakkelijk naar de 150 dollar laten gaan. Maar we moeten wel wachten op een bevestiging omlaag.

Er is dus weinig tot geen plezier in de FAANG aandelen te beleven. Nu is dit gelukkig voor de trouwe lezers geen nieuws. Wel wil ik ook voor Apple wijzen op het eerder genoemde data gebruik artikel in de weekend Telegraaf.

Geen Faam in de Faang… en de ander Socials

Bij de FAANG aandelen hebben we eerder al te maken gehad met de daling van de letter N. Netflix ging ook op de cijfers (gebruikers) omlaag en heeft slechts een beperkt herstel (op stuiter) laten zien. Concurrentie wordt wel degelijk van belang.

Netflix

Dit is niet alleen voor Netflix, maar ook voor de rest van de markt een grote waarschuwing. Want niet alles wat valt blijkt te herstellen.

Pinterest

Pinterest veerde procentueel hard op na de cijfers maar hier moet iedereen beseffen dat het aandeel van bijna 95 dollar naar 25 dollar is teruggevallen en we ver onder de 200daags gemiddelde lijn zitten. Een dead cat bounce?

Twitter

Twitter eigenlijk een soort gelijk verhaal als Pinterest. Ook hier zijn we reeds lang in een negatieve trend en ja dan kan je best even opveren maar dat is geen reden om heel positief over de Socials te worden.

Snap

Snap jij het nog?

Ja, als je de grafiek van Snap Chat ziet dan begrijp je ook hier meer de beweging van vorige week. We zijn hier van bijna 85 naar 25 gevallen en juist omdat we het in de media nooit over deze daling hebben gehad maar de recente stijging van vorige week wel groot uitlichten tegenover de daling van Facebook (Meta) krijgen we een verkeerd beeld als of het alleen aan Facebook ligt. Dus Snap kan prima naar Snip (50), maar dan is dat helaas nog steeds geen reden tot vrolijkheid in de Socials.

Problemen gespot op Spotify

Een bedrijf dat correleert met de Socials en ook een grote beweging liet zien… Spotify.

Spot

Transitieperikelen?

Spotify was een puur muziek platform en is tegenwoordig in de overgang naar een uitgever. Want ze kopen muziekrechten maar ook kopen ze Podcast is. Dit laatste leidde tot een enorme rel omdat Joe Rogan een aantal zeer omstreden Podcast op het platform publiceerde. Deze podcast zorgde voor het vertrek van enkele artiesten (o.a. Neil Young, Joni Mitchell) het geeft aan dat het niet gemakkelijk is om op een platform alles te controleren, maar als uitgever heb je daar wel verantwoordelijkheid…

Het probleem waar alle Tech mee te maken heeft is de hoge waarderingen, de overdreven aandacht naar de Tech als gevolg van de corona crisis en de rente.

Inderdaad de marktrente loopt op

Afgelopen week  hadden we ook de ECB en in de UK de Bank of England. Deze laatste kwam met een verhoging van een kwartje. De inflatie in de UK en de rest van der wereld gaat heel hard en de Engelse deden een eerste stap. Bij de presentatie van de ECB werd door het vast land van Europa door mevrouw Lagarde alleen maar over toekomstige stappen gesproken. Maar door als een rente Wappie steeds de inflatie blijvend te ontkennen terwijl de Nederlandse inflatie 7,6 procent was (de hoogste in 40 jaar) werd Lagarde tegen gesproken door het latere persbericht en sowieso nam de beurs haar niet meer serieus met inflatie blijvend te ontkennen. We zien in bijna in alle bedrijfscijfer publicaties dat inflatie genoemd wordt en ook vele bedrijven kwamen direct met een prijsverhoging (bijv. Amazon met Prime) van hun producten (lees dus blijvende inflatie).

Bunds

Duitse rente

De Bundfutures gingen dus omlaag en door deze marktbeweging hebben we nu positieve rente op de tien-jaars (Bund) zijnde een plus van 0,18  procent. Niet veel in vergelijking met de huidige inflatiecijfers maar toch we hebben lang negatieve rentes gehad.

In de VS hebben we zelfs 1,8 procent rente in de tien-jaars obligaties. Maar we moeten ons dus ook helaas beseffen dat de huidige rentes te laag om als er ooit iets gebeurd in de Financiele markten (wat we zeker niet hopen) dat de spiraal omlaag niet te stoppen is door de rente beleid.

De strategie blijft gelijk

In dit licht nog even over de column van vorige week: Ik verwachte slechts een pull back en adviseerde: ‘sell on strength’ en daar sta ik na de pull back nog steeds 100 procent achter en dus zeg ik gebruik het huidige herstel om afscheid te nemen van posities. Even als je twijfelt een paar voorbeelden van vorige week geüpdatet:

Lam Research gewoon even terug geweest naar de 200 daags en daarna gewoon weer omlaag.

LAM

ASMI terug geweest richting de Twindicator en richting de 200 daags en daarna omlaag.

ASMI

Ik zou ze allemaal weer de revue kunnen laten passeren maar dat wordt een saai verhaal want ook Besi, ASML en alle andere genoemden hebben bijna allemaal hetzelfde patroon. Kortom er is sprake van verhoogde dijkbewaking en de volgende storm komt er al weer aan.

PayPal

Voor Amsterdam zijn er ook een hoop belangrijke cijfers op de agenda. Zo hebben we Adyen en als je weet dat collega betaaldienst Paypall een mega beweging omlaag liet zien dan zijn we gewaarschuwd…

Zoals de Chinezen waarschijnlijk bij de opening van de Olympische spelen zeiden zeg ik ook voor de komende weken: Let the games begin.

Disclaimer:

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist (Blogger) heeft op moment van schrijven persoonlijk (privé) geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen (dus geen belang in of met een van de genoemde aandelen). Ook zijn er privé noch zakelijk andere relaties met de genoemde bedrijven en/of onderliggende waarden. De columns zijn geen beleggingsadvies en dus puur ter lering en ter vermaak.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.