--- ---

Al ruim twee jaar is de Brexit een thema dat de financiële markten bezighoudt. De voorgenomen Brexit kwam als een totale verrassing. Niemand verwachtte dat de Britten echt zo dom zouden zijn om uit de EU te stappen. Toch kozen ze, na een zeer rommelige en oneerlijke campagne – voor leave.

Aanvankelijk reageerden de markten verbijsterd, maar binnen een paar uur draaide het sentiment weer. Het zou allemaal wel meevallen. In de afgelopen twee jaar deed de Brexit de marken hevig bewegen. Daar kwam natuurlijk ander ongerief bij: handelsoorlogen, spanningen met Rusland en een onophoudelijke stroom tweets van Trump.

Het slotspel is ingezet. May pendelt heen en weer tussen Brussel, Straatsburg en Londen. Het lijkt erop dat er een deal inzit.

Ben ik geïnteresseerd in de uitkomst? Niet echt. Al zou May vanavond worden weggestemd, dan is er weinig aanleiding voor paniek. De markten hebben allang een scenario ingeprijsd. Ze gaan ervan uit dat er wordt doorgemodderd. We maken ons druk over files van vrachtauto’s, tekorten aan medicijn of falend dataverkeer. Ik denk niet dat het gaat gebeteren.

Het meest waarschijnlijke is dat we – Brexit of niet – de ander kant uitkijken. Natuurlijk moeten de vrachtauto’s door de douane, voor geneesmiddelen moeten licenties worden aangevraagd. Maar als we nu gewoon de andere kant uitkijken?

Het herstel van de afgelopen weken is het gevolg van verminderde angst voor chaos. Voeg daarbij dat ook de spanningen tussen de VS en China wat afnemen, dan is het duidelijk waarom het weer wat beter ging. Het is allemaal niet structureel. De groei staat onder druk en dat maakt dat het potentieel beperkt blijft.

Jaap Koelewijn

Jaap Koelewijn werkt als hoogleraar Corporate Finance aan Universiteit Nyenrode is hij frequent te horen op BNR en te zien bij RTL Z. Hij studeerde algemene economie en promoveerde aan de Vrije Universiteit. Bij MeesPierson was hij actief als vermogensbeheerder en aandelenanalist van de Europese financiële sector. Vanaf 1996 was Jaap Hoofd research en strategie bij IRIS. Na een aantal jaren bij de AFM besloot Koelewijn zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Financieel Denkwerk. Jaap adviseert  verscheidene professionele partijen op het gebied van beurs, financiering, beleggen en toezicht. Hiernaast vervult Jaap een aantal commissariaten. Jaap belegt zelf rustig in voornamelijk indexfondsen. Benieuwd hoe zijn eigen portefeuille is opgebouwd? U kunt meekijken in zijn portefeuille bij ProBeleggen.

Geef een reactie