NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Jaap Koelewijn donderdag, 14 maart 2019 14:14

Brexit: ramp blijft uit

Al ruim twee jaar is de Brexit een thema dat de financiële markten bezighoudt. De voorgenomen Brexit kwam als een totale verrassing. Niemand verwachtte dat de Britten echt zo dom zouden zijn om uit de EU te stappen. Toch kozen ze, na een zeer rommelige en oneerlijke campagne – voor leave.

Aanvankelijk reageerden de markten verbijsterd, maar binnen een paar uur draaide het sentiment weer. Het zou allemaal wel meevallen. In de afgelopen twee jaar deed de Brexit de marken hevig bewegen. Daar kwam natuurlijk ander ongerief bij: handelsoorlogen, spanningen met Rusland en een onophoudelijke stroom tweets van Trump.

Het slotspel is ingezet. May pendelt heen en weer tussen Brussel, Straatsburg en Londen. Het lijkt erop dat er een deal inzit.

Ben ik geïnteresseerd in de uitkomst? Niet echt. Al zou May vanavond worden weggestemd, dan is er weinig aanleiding voor paniek. De markten hebben allang een scenario ingeprijsd. Ze gaan ervan uit dat er wordt doorgemodderd. We maken ons druk over files van vrachtauto’s, tekorten aan medicijn of falend dataverkeer. Ik denk niet dat het gaat gebeteren.

Het meest waarschijnlijke is dat we – Brexit of niet – de ander kant uitkijken. Natuurlijk moeten de vrachtauto’s door de douane, voor geneesmiddelen moeten licenties worden aangevraagd. Maar als we nu gewoon de andere kant uitkijken?

Het herstel van de afgelopen weken is het gevolg van verminderde angst voor chaos. Voeg daarbij dat ook de spanningen tussen de VS en China wat afnemen, dan is het duidelijk waarom het weer wat beter ging. Het is allemaal niet structureel. De groei staat onder druk en dat maakt dat het potentieel beperkt blijft.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2022

EURUSD StappenPlan Vervolg

mei 27, 2022

Bieden overnames Boskalis en Ontex kansen?

mei 27, 2022

Nico, Jordy & Albert over KLM, Prosus & Twitter | De Aandeelhouder Podcast Afl. 72

mei 26, 2022

Koersniveaus voor coronacrisis dreigen voor supermarktaandelen na crash

Columns

Nieuw
26 mei 13:10 Jordy Beuving

Kwartaalcijfers Alibaba, Baidu & Lenovo

26 mei 10:58 Redactie

ETF v/d Week: Europese banken

25 mei 10:46 Redactie

Terugkijken | Chatsessie met Nico Inberg

25 mei 10:38 Clément Inbona

Belegger doet gouden zaken als er donderwolken hangen

24 mei 16:55 Nico Inberg

Zo bereken je de waarde van de claim van Air France KLM

Het laatste beursnieuws