Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn - donderdag, 14 maart 2019 14:14

Brexit: ramp blijft uit

Al ruim twee jaar is de Brexit een thema dat de financiële markten bezighoudt. De voorgenomen Brexit kwam als een totale verrassing. Niemand verwachtte dat de Britten echt zo dom zouden zijn om uit de EU te stappen. Toch kozen ze, na een zeer rommelige en oneerlijke campagne – voor leave.

Aanvankelijk reageerden de markten verbijsterd, maar binnen een paar uur draaide het sentiment weer. Het zou allemaal wel meevallen. In de afgelopen twee jaar deed de Brexit de marken hevig bewegen. Daar kwam natuurlijk ander ongerief bij: handelsoorlogen, spanningen met Rusland en een onophoudelijke stroom tweets van Trump.

Het slotspel is ingezet. May pendelt heen en weer tussen Brussel, Straatsburg en Londen. Het lijkt erop dat er een deal inzit.

Ben ik geïnteresseerd in de uitkomst? Niet echt. Al zou May vanavond worden weggestemd, dan is er weinig aanleiding voor paniek. De markten hebben allang een scenario ingeprijsd. Ze gaan ervan uit dat er wordt doorgemodderd. We maken ons druk over files van vrachtauto’s, tekorten aan medicijn of falend dataverkeer. Ik denk niet dat het gaat gebeteren.

Het meest waarschijnlijke is dat we – Brexit of niet – de ander kant uitkijken. Natuurlijk moeten de vrachtauto’s door de douane, voor geneesmiddelen moeten licenties worden aangevraagd. Maar als we nu gewoon de andere kant uitkijken?

Het herstel van de afgelopen weken is het gevolg van verminderde angst voor chaos. Voeg daarbij dat ook de spanningen tussen de VS en China wat afnemen, dan is het duidelijk waarom het weer wat beter ging. Het is allemaal niet structureel. De groei staat onder druk en dat maakt dat het potentieel beperkt blijft.

De Aandeelhouder TV

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100

25 mei 12:41 Nico Bakker

POSTNL bulls aan de leiding

22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u