Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Brandstoffenmarkt schiet omhoog door China’s order om ‘tegen elke prijs te kopen’

Brandstoffenmarkt schiet omhoog door China’s order om ‘tegen elke prijs te kopen’
4 okt 2021 om 12:06

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

Brandstoffenmarkt schiet omhoog door China’s order om ‘tegen elke prijs te kopen’

De grondstoffensector kende opnieuw een week van extreme prijsontwikkelingen. De impact van de Chinese en Europese energiecrisis had zijn weerklank op de wereldwijde energie- en grondstoffenmarkten. Bovendien kreeg de markt te maken met een stijgende dollar die, samen met stijgende brandstofkosten en stijgende financieringskosten door hogere rente op Amerikaanse staatsobligaties, uiteindelijk een negatief effect zou kunnen hebben op de groei en de beurswaarderingen. Deze ontwikkelingen dreigen sommige economieën in de richting van stagflatie te duwen. Dit komt neer op een periode van inflatie in combinatie met een vertragende groei.

Deze combinatie, die ook knelpunten in de toeleveringsketen en regelgevingsrisico’s in China omvat, heeft ertoe bijgedragen dat de wereldwijde aandelenmarkten hun grootste maandelijkse verlies sinds maart 2020 hebben geleden. Er bestaat in het vierde kwartaal steeds meer kans op winstdalingen bij bedrijven die te lijden hebben onder stijgende kosten, de genoemde knelpunten in de bevoorrading en de afnemende consumentenvraag.

Bron: Bloomberg/Saxo

Het belangrijkste onderwerp met betrekking tot grondstoffen blijft de aanhoudende stijging van de brandstofprijzen, aangevoerd door gas en steenkool. Door de lage voorraden van de meeste brandstoffen in de wereld en de beperkte tijd die rest om de voorraden aan te vullen vóór het piekseizoen van de vraag, zijn consumenten in de hele wereld steeds meer blootgesteld aan een bevoorradingskrapte, mochten we een koudere winter dan normaal krijgen. Nu gas en steenkool op zeer hoge niveaus worden verhandeld, zien we bij ruwe olie de volgende fase van deze energiekrapte. Brent ruwe olie handelde deze week voor het eerst in drie jaar boven de $80.

De bezorgdheid over brandstoftekorten deze winter nam verder toe nadat de Chinese vicepremier Han Zeng de belangrijkste staatsenergiebedrijven van het land opdroeg om de bevoorrading voor deze winter tegen elke prijs veilig te stellen. China heeft, net als de rest van de wereld, een tekort aan brandstoffen om de winter door te komen. De door de centrale bank en de regering gesponsorde economische overstimulering in de afgelopen 18 maanden heeft geleid tot een sterke stijging van de vraag naar consumptiegoederen, waarvan er veel in China worden geproduceerd.

Gevolgen waren een stijging van de transportkosten, verstoringen van de toeleveringsketen en een stijging van de Chinese vraag naar elektriciteit. De Chinese elektriciteitsproductie schoot omhoog om aan alle extra bestellingen van consumenten over de hele wereld te voldoen. Om deze opkomende energiecrisis te verzachten, zijn verschillende regio’s gedwongen de stroomvoorziening aan de industriële sector te beperken. In Europa worden we geconfronteerd met een aantal van dezelfde problemen. Zij resulteren in recordhoge prijzen voor gas, elektriciteit en emissies die worden gebruikt om het hogere gebruik van steenkool te compenseren.

Bron: Bloomberg/Saxo

Industriële metalen handelden lager, waarbij de stijgende brandstofkosten en tekenen van een economische vertraging in China het sentiment geen goed deden. De Bloomberg Industrial Metal Index daalde naar het laagste punt in vijf weken, waarbij HG Koper steun vond rond $4 per pond. Wijdverspreide stroomtekorten in China en de schuldencrisis in de vastgoedsector, samen met regelgevende risico’s en anti-vervuilingsmaatregelen, hebben de industriële activiteit verminderd, Hierdoor worden de vooruitzichten voor de vraag op korte termijn naar koper en andere metalen zoals nikkel, tin en zink mogelijk verlaagd. Deze ontwikkelingen zorgden in september voor de eerste krimp van de Chinese PMI voor de verwerkende industrie in 19 maanden.

Edelmetalen: goud had een redelijk goede week. De negatieve impact van een stijgende dollar en stijgende obligatiekoersen was beperkt. Halverwege de week was er enige zwakte bij zilver. Dit metaal daalde tijdelijk tot onder de belangrijke steun in de $22-zone. Bijna de helft van de totale vraag naar zilver is afkomstig van industriële toepassingen. Daardoor is zilver meer geschaad door de huidige bezorgdheid over een Chinese groeivertraging dan bij goud het geval is.

Goud handelt momenteel nabij de onderkant van zijn jarenlange tradingrange. De komende weken zullen wij de renteontwikkelingen nauwlettend volgen, waarbij stijgende rentes tot nieuwe onzekerheid kunnen leiden in andere activaklassen, zoals rentegevoelige groeiaandelen. Ook de aanhoudende stijging van de kosten van de meeste energiebronnen kan uiteindelijk onze niet-transitorische visie op de inflatie ondersteunen en goud de nodige steun geven om een aanval te doen op $1835 en uiteindelijk te doorbreken.

Bron: Saxo Groep

Ruwe olie handelde deze week bijna onveranderd. Het vooruitzicht van een stijgende vraag, niet in het minst van consumenten die duur gas vervangen door geraffineerde producten zoals stookolie, diesel en propaan, werd teniet gedaan door de zwakte op de aandelenmarkten en de eerste wekelijkse stijging van de Amerikaanse ruwe voorraden in acht weken. Brent ruwe olie handelde aanvankelijk voor het eerst sinds oktober 2018 boven de $80, maar kon dit niet volhouden.

Het bevel van de Chinese regering om koste wat kost energie te kopen, heeft een beperkte impact op ruwe olie. China beschikt over petroleumreserves en die kunnen indien nodig worden gebruikt. De focus richt zich nu op de OPEC+ vergadering van begin oktober. De markt speculeert erop dat de organisatie zou kunnen kiezen voor een verhoging van de productie met meer dan de reeds geplande 400.000 vaten per dag.

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.