Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - dinsdag, 22 september 2020 09:10

Bonus voordeel voor de Belegger

Een klantenkaart bij de gemiddelde winkel, een prime abonnement bij Amazon of een jaar vooruit betalen voor een lager tarief. Zo haalt de gemiddelde persoon zijn of haar voordeel uit het leven. Bijvoorbeeld een kostenbesparing of tijdsbesparing. Voor de belegger ligt een bonus niet zo snel voor de hand. Een daling van de koers spreekt beleggers niet snel aan, maar juist een stijging naar hogere niveaus. Beleggers lijken simpelweg minder gevoelig voor bonusaanbiedingen. Bij Société Générale bieden ze momenteel producten aan in de bonus. Het niet zo bekende Bonus Certificaat (BC) kan in vele situaties een interessante invulling zijn voor uw portefeuille. Het BC is een beleggingsproduct waarbij u een bonus ontvangt wanneer de koers van de onderliggende waarde gedurende een bepaalde looptijd boven een voorwaardelijke grens blijft. Uiteraard kent een BC ook risico’s. In dit artikel gaan wij nader in op de werking en de kansen die BC´s bieden.

Werking

Bij een BC ontvangt u na de afloopdatum een uitkering van een vast bedrag: de bonus. Om deze bonus te ontvangen zit een voorwaarde. De koers van de onderliggende waarde (bijvoorbeeld een aandeel of index) moet gedurende de looptijd boven het vastgesteld niveau blijven: de ondergrens. In het geval dat de koers van de onderliggende waarde lager dan de ondergrens noteert, dan vervalt de bonus en ontvangt u de koers van het aandeel of index op de peildatum. Noteert de koers boven de bonusgrens, dan wordt dit bedrag uitgekeerd. Hierdoor profiteert u dus volledig van de stijging.

Met een BC profiteert u bij een licht dalende, stabiele en stijgende koers van een onderliggende waarde. Société Générale biedt BC aan op indexen zoals de AEX, EuroStoxx 50 en de NASDAQ, maar ook op individuele aandelen zoals Shell, Ahold en ASML. De twee belangrijkste elementen waar u op moet letten zijn de bonusgrens en de ondergrens. Op basis van deze grenzen behoren op afloopdatum drie scenario’s tot de mogelijkheden:

  1. De onderliggende waarde stijgt tot boven de bonusgrens: je ontvangt een uitkering van een bedrag dat boven de bonusgrens ligt.
  2. De onderliggende waarde sluit onder de bonusgrens, maar noteert op geen enkel moment lager dan de ondergrens: je ontvangt de bonusuitkering.
  3. De onderliggende waarde sluit onder de bonusgrens, maar noteert op een enig moment wel lager dan de ondergrens: je ontvangt een uitkering van een bedrag dat onder de bonusgrens ligt.

Op de vervaldatum wordt de waarde van het certificaat automatisch door Société Générale uitgekeerd.

Voorbeeld

Om het overzichtelijker te maken gebruiken wij een voorbeeld van een echt certificaat om deze scenario’s te verduidelijken. In dit voorbeeld wordt een Bonus Certificaat op Shell (ISIN: NL0015270455) gebruikt.

Onderliggende WaardeKoers ShellBonusgrensOndergrensKoers CertificaatPeildatum
Shell€10,95€12,60€9,00€11,1018/6/2021

 

Op basis van de bovenstaande kenmerken en mogelijke scenario’s gelden de volgende uitkeringen na afloopdatum:

  1. Aandelen Shell stijgen en noteren op 18 juni 2021 €14. Het BC keert op basis van deze slotkoers €14 uit. Een BC belegger maakt een rendement van €14 / €11,10 = 26,1%.
  2. Aandelen Shell dalen, maar de ondergrens wordt niet geraakt en noteren op 18 juni 2021  €10,50. Het BC keert op basis van deze slotkoers €12,60 uit. Een BC belegger maakt een rendement van €12,60 / €11,10 = 13,5%.
  3. Aandelen Shell dalen tot onder de €9,00 maar krabbelen weer op tot €10,00 op 18 juni 2021. Het BC keert op basis van deze koersbeweging en slotkoers €10,00 uit. Een BC belegger maakt een verlies van €10,00 / €11,10 = -10%.

Groot onderscheid zit in het wel of niet (tijdelijk) raken van de ondergrens van €9,00. Dit niveau ligt 18% lager dan de huidige koers van Shell. Er is dus een behoorlijke marge.

Grafische weergave

Hieronder in de grafiek ziet u een weergave van de mogelijk winst. U maakt tenminste 13% winst zolang Shell niet meer dan 18% daalt ten opzicht van de huidige aandelenkoers. Bij een stijging boven de €12,60 profiteert u een-op-een mee met de stijging in de aandelen. Bij een daling van meer dan 18% (onder de €9,00) vervalt de bonus en krijgt u een uitkering gelijk tot de slotkoers op de peildatum. Dit kan tot verlies lijden. Vervalt de bonus, dan heeft u in essentie de aandelen in handen. Binnen de grenzen behaalt u uw voordeel.

Risico’s

Het grootste risico dat u loopt is wanneer de onderliggende waarde beneden de ondergrens noteert. Doordat de bonus komt te vervallen heeft u in essentie de aandelen met de aankoopprijs gelijk aan de koopprijs van de certificaten. Door de beperkte dekking aan de onderzijde biedt een BC geen bescherming tegen een beurscrash. Daarnaast ontvangt u bij een BC geen dividend in tegenstelling tot de aandelen en Turbo’s.

Kosten en verhandelbaarheid

Met een investering in een BC moet u rekening houden met onderstaande kosten:

  • Spread: het verschil tussen de bied- en laatkoers. Deze is overigens zeer klein.
  • (Transactie)kosten bank/ broker.
  • Productkosten (maximaal 0,5%). Deze zijn verwerkt in de prijs.

Omdat een BC dagelijks verhandeld kan worden, kunt u als belegger op elk gewenst moment besluiten om uw winst te verzilveren.

Conclusie

BC biedt u de mogelijkheid om in verschillende marktomstandigheden een positief rendement bij te schrijven. Hiervoor moet u het dividend laten schieten, maar kunt u bij een beperkte daling, stijgende of zijwaarts bewegende onderliggende waarde een winst boeken. U moet vooral ook letten op de looptijd en een inschatting maken hoe groot de kans is dat de ondergrens geraakt wordt. Des te langer de looptijd, des te hoger de kans dat de ondergrens geraakt wordt en andersom.

BC´s bieden u een interessante mogelijkheid om te profiteren met ongelimiteerde up-sides met een bescherming tegen een beperkte daling. BC kennen nog beperkte populariteit onder het gros van beleggers desondanks de leuke mogelijkheden die het biedt aan beleggers. Bekijk hier het volledige assortiment en pak uw kans op een mooi rendement!

De Aandeelhouder TV

oktober 27, 2020

AEX 27 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 27, 2020

Lukas Daalder: Deze crisis is anders dan anders – #Beursspel2020

oktober 27, 2020

BP verrast met winst | 27 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 26, 2020

AEX 26 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger

27 okt 11:29 Redactie

De 3 beste aandelen die u kunt kopen met 250 euro

27 okt 09:27 ProBeleggen

14% in 8 maanden met dit aandeel!

26 okt 11:38 Nico Bakker

AKZO klaar voor een rally

23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530