Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

BNP Paribas Asset Management lanceert Nederlands ESG indexfonds

BNP Paribas Asset Management lanceert Nederlands ESG indexfonds
20 sep 2018 om 10:00

Belegt u graag in een aandelenfonds met eigenschappen waar u volmondig ‘ja’ tegen kunt zeggen?

Eigenschappen zoals:

  • Gericht op duurzaamheid – verantwoord beleggen met oog voor het milieu, een positieve sociale bijdrage en gedegen bestuur
  • Vertrouwd – beleggen in bekende namen en bedrijven uit eigen land
  • Belasting- en kostenefficiënt – beleggingen die passief gemanaged worden en die vallen onder de Nederlandse dividendvrijstelling.

Het BNP Paribas ESG Netherlands Fund is een nieuw indexfonds met een duurzaam karakter dat deze aantrekkelijk kenmerken in zich verenigt.

Nadrukkelijke focus op duurzaamheid

Het fonds is de opvolger van het BNP Paribas Netherlands Fund dat een nieuwe naam krijgt. Het aangepaste beleggingsbeleid[1] speelt in op de toenemende vraag onder beleggers naar passieve, kosten- en belastingefficiënte fondsen die beleggen in aandelen van bedrijven die het milieu, het maatschappelijk belang en goed bestuur (in het Engels afgekort tot ESG) hoog in het vaandel hebben staan.

 

Een belangrijk selectiecriterium voor de opname van een aandeel in de portefeuille zijn de inspanningen van het bedrijf op het vlak van duurzaamheid in brede zin – de genoemde ESG factoren. Hierin verschilt het BNP Paribas ESG Netherlands Index Fund van de voorganger die in een brede AEX index[2] belegde en die het trackrecord van de onderneming ten aanzien van de aspecten environment, social en governance niet meenam als expliciet onderdeel van het beleggingsproces. Als passief beheerd fonds volgt het BNP Paribas ESG Netherlands Index Fund een op de Nederlandse beurs gerichte index die deze duurzaamheidsaspecten wel in de berekening meeneemt. Deze graadmeter, samengesteld door indexleverancier MSCI, is in een aantal stappen zo aangepast dat beleggingen in de onderliggende bedrijven terecht het label duurzaam kunnen dragen.

 

Van marktindex naar ESG-gewogen index 

Op de basisindex, de MSCI Netherlands IMI index, wordt in een eerste stap een screening toegepast waarbij bedrijven uit bv. de tabaks-, wapen-,  en gokindustrie – die een slecht ESG-profiel hebben – worden uitgesloten.

 

Volgens de gebruikte aanpak van MSCI betreft de ESG-score van een bedrijf zowel de prestaties op het environment, social en governance-vlak als de inspanningen om op deze terreinen tot aanhoudende verbeteringen te komen. Bedrijven die goed scoren, krijgen in een aansluitende stap, quasi als “beloning”, een hogere weging in de index (en dus uiteindelijk in de beleggingsportefeuille).

 

Deze strikte focus op duurzaamheid en de duurzaamheidtrackrecord leidt uiteindelijk tot de MSCI Netherlands IMI ESG Universal Ex Select Global Sanctions and Business Involvement Index. Deze index, die ieder kwartaal wordt herzien, zorgt ervoor dat BNP Paribas Asset Management met recht kan stellen dat dit fonds een passend antwoord biedt op de vraag van beleggers naar verantwoorde index-volgende beleggingen tegen aantrekkelijke kosten.

 

Ontdek het BNP Paribas ESG Netherlands Index Fund HIER

 

[1] vanaf 11 april 2018 is naast het beleggingsbeleid en de index ook de kostenstructuur van het BNP Paribas Netherlands Fund gewijzigd. De officiële bekendmaking van de volledige herziening van het fonds.  Klik hier  voor meer over informatie de MSCI Netherlands IMI ESG Universal Ex Select Global Sanctions and Business Involvement index

[2] de AEX All-Tradable Alternative Weighting (NR) index van beursgenoteerde aandelen uitgegeven door bedrijven die gevestigd zijn in Nederland en/of genoteerd zijn aan de effectenbeurs van Euronext Amsterdam.

Deze advertentie is uitgegeven door BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. De in deze advertentie opgenomen opinies zijn het oordeel van BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. op het gespecificeerde moment en kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht. Het BNP Paribas ESG Netherlands Index Fund, een subfonds van het BNP Paribas Fund III N.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten op grond van de Wet op het financieel toezicht. Voor dit product is een prospectus alsmede de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico’s. Vraag erom en lees hem voordat u het product koopt. Het prospectus, de EBi alsmede overige informatie zijn verkrijgbaar bij BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V., Client Service, Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam en via www.bnpparibas-am.nl.

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.