Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bitcoin waanzin

Bitcoin waanzin
4 jan 2021 om 15:58

Allereerst wensen wij u namens Golden Crosses een gezond en gelukkig 2021. En uiteraard daarnaast veel (positieve) bitcoin-ervaringen. Dat iedere belegging die u in uw portefeuille heeft zich maar op dezelfde manier mag gedragen zoals de bitcoin heeft gedaan in 2020. Afgelopen weekend werd een recordscore van USD 34.800 bereikt. Een abnormale hoogte, zeker in vergelijking met de slotkoers van 2019 op USD 7.302. Een rendement van 376% in ruim één jaar. En gezien het verloop lijkt de procentuele stijging zelfs nog te gaan versnellen. Tot welk niveau gaat deze waanzin door? Dat is uiteraard vooraf niet te voorspellen. In de Golden Crosses Beleggingsportefeuille, terug te vinden voor de abonnees achter de login, hebben wij verschillende keren een positie gehad in de Bitcoin Tracker One. Een ETF die de koers van de bitcoin exact volgt. En nog steeds hebben wij een mooie positie! Daarnaast hebben wij de afgelopen 2 jaar ook een positie gehad in de Ether Tracker.

In bovenstaande tabel, uit ons portefeuilleoverzicht, ziet u exact wanneer wij kochten en verkochten. Onze abonnees weten exact met welk percentage van ons vermogen wij participeren in de bitcoin. Wij kopen en verkopen gefaseerd, mede afhankelijk van de stand van onze risico-indicator.

Dat wij op 30 april 2019 onze eerste positie innamen, zal de volger van de Golden Crosses Beleggingsmethode niet verbazen. Dit moment was net een paar dagen na het zgn. golden cross-signaal. Wanneer neem je dan winst op je positie? Dat is grotendeels afhankelijk van je fundamentele visie voor de bitcoin. Allerlei “waarzeggers” zullen u vertellen wat zij vinden van de waardering. De waardering van “lucht”. Want de letterlijke vertaling van de bitcoin is “digitale munt”, en het ontstaan ervan blijft een mistig verhaal. Een even mistig verhaal dan het huidige fiatgeld in de wereld. Dollars en euro’s kunnen onbeperkt uit lucht worden gecreëerd en zijn ons inziens zeker gedoemd om in koopkracht in waarde te dalen. Hoewel de bitcoin gemaximeerd is in toekomstige aantallen, blijft het lucht. De waarde van iets staat en valt met vertrouwen. De geschiedenis leert ons dat de waarde van hetgeen mensen zien als geld, zeker in de loop der tijd, verdampt. De bitcoin believers hadden ook zo’n moment van zwakte in het nog relatief prille bestaan.

Rond de jaarwisseling van 2017 op 2018 sloeg het sentiment plotseling om. Hoewel menig “believer” flink in zijn rats zat, zal hij momenteel weer volop opscheppen over zijn sublieme visie. Wat ons betreft allemaal klink klare onzin. Het financiële en economische systeem zit vol met dwalingen en valse veronderstellingen. Wat de term “geld” mag dragen, valt of staat met het woord “vertrouwen”. Zonder vertrouwen is er GEEN waarde. Goud, en in het kielzog zilver, heeft vanuit de lange geschiedenis meer recht om de term “geld” te dragen. Ook al hebben wij door jarenlange studie ontdekt dat tevens edelmetaal GEEN ZEKERHEID is. Zekerheden bestaan er simpelweg in het leven niet. Toevallig ben ik momenteel het boek “Gods of Money” aan het lezen van F. William Engdahl. De centrale bankiers en overheden gedragen zich als goden. Zij maken de burgers wijs over waarin zij moeten geloven en proberen (betere) alternatieven in de kiem te smoren. De leiders van deze wereld proberen alles naar hun hand te zetten. Over dit grote centrale wereld thema heb ik inmiddels zoveel boeken gelezen, dat ik weet dat al hetgeen ik heb geleerd (ik ben postdoctoraal opgeleid) niet de volledige waarheid is. De wereld waarin het financiële systeem afhankelijk is van geopolitieke machten en krachten is een grote slangenkuil.

Koersen van aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen etc. zijn één groot piramidespel met grotendeels onbekende uitkomsten. Wat dat betreft scharen wij ons achter de inhoud van het boek “A random walk on Wall Street” van schrijver Burton Gordon Malkiel. Echter, de burger c.q. belegger kan zich wel degelijk beschermen. Golden Crosses verwijst daarom graag terug naar zijn videoboodschap van vorig jaar met de titel “De cavia theorie“. Soms moet je beleggen in zaken waar je weinig vertrouwen in hebt. Want beleggen in zaken waarin jezelf gelooft is zinvol, maar vergeet daarbij ook niet te beleggen in die beleggingen die anderen interessant vinden of gaan vinden. Golden Crosses gelooft niet in de bitcoin als beste alternatief c.q.  vervanger van het huidige geld. De overheid en centrale bankiers zullen op enig moment deze hype gaan reguleren of zelfs helemaal de kop in gaan drukken. Wij gaan derhalve weer muteren in onze beleggingsportefeuille. Een groter bedrag dan onze oorspronkelijke inleg hebben wij al veiliggesteld. Verliezen aan de bitcoin positie kunnen wij niet meer. Maar alle winst laten verdampen gaan wij ook niet doen. Als startende belegger heb ik 25 jaar geleden een belegging met een inleg van USD 5.000 zien verveelvoudigen naar USD 150.000. Ik heb dit enorme bedrag op mijn scherm zien staan, als midden twintiger, toen ik vrijwel ieder uur inlogde in die hype. Ik zal u eerlijk vertellen dat ik met mijn startwaarde uiteindelijk mijn positie heb beëindigd. Dat was een hele wijze les, dat niets tot in de hemel groeit!!

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.