fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Luc Smits van Oyen - vrijdag, 20 juli 2018 14:05

Bitcoin nog steeds dominante speler

Bitcoin is met een marktwaarde van €110 miljard de grootste cryptocurrency. Met een totale cryptocurrency marktwaarde van €250 miljard kan gesteld worden dat Bitcoin de dominanste speler is in de markt. Ongeveer 44% van de totale marktwaarde in cruptoland is afkomstig van Bitcoin. Het is dan ook niet raar dat wanneer Bitcoin daalt, de rest van de markt deze beweging volgt. Bitcoin is marktleider en bepaald grotendeels of de overige 1500 cryptocurrencies groen of rood noteren.

Het komt vaak voor dat andere cryptocurrency projecten met geweldig nieuws komen, normaal wordt er dan een sterke koersstijging verwacht. Echter met een beetje pech is het zo dat Bitcoin net op dat moment met een daling bezig is. In dat geval maakt het niet uit hoe positief het nieuws is, het wordt overschaduwd door een dalende markt en het project zal hier in mee gaan. In 2017 was het vooral tijdens horizontale bewegingen van Bitcoin dat andere cryptocurrencies (altcoins) veel onafhankelijke groei meemaakten. Met onafhankelijke groei bedoel ik een stijging in prijs terwijl Bitcoin stabiel blijft.

 

Persoonlijk vraag ik mij af hoe het kan dat Bitcoin nog steeds zo dominant is in de markt. Het mag dan de oudste cryptocurrency zijn. Het is daarmee technologisch gezien ook de meest achterhaalde naar mijn mening. Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin gebouwd als digitaal geld systeem voor het uitvoeren van transacties zonder tussenkomst van banken. Eigenlijk dus een valuta of een medium of exchange, hier is het echter te volatiel voor gebleken. Bovendien zijn de transactietijd en kosten zo erg gestegen dat het niet meer kan concurreren met cryptocurrencies als IOTA, Ripple en NANO om er maar een paar te noemen. Tegenwoordig is Bitcoin meer een store of value, de crypto is tevens stabieler dan altcoins.

Hoe heeft Bitcoin dan tot op heden de nummer 1 positie weten te behouden? Op de cryptocurrency markt werkt het als volgt. Bij de grote exchanges kan je over het algemeen geen FIAT (Dollar, Euro) verhandelen tegen cryptocurrencies. Je verhandelt op deze exchanges crypto voor crypto. Dus stel jij wilt een relatief kleine cryptocurrency aanschaffen dan is de kans groot dat je eerst Bitcoin moet kopen en deze vervolgens verhandelen voor de crypto die je daadwerkelijk wilt. Deze manier van werken zorgt voor veel volume in Bitcoin. Daarnaast is Bitcoin verreweg de meeste bekende cryptocurrency. Vraag een willekeurig iemand op straat of hij Bitcoin kent dan is de kans groot dat hij ja zegt. Vraag je of hij weet wat cryptocurrency, Ethereum of Ripple is, dan is de kans vrij groot dat hij vraagt of je ook Nederlands spreekt.

Bitcoin is zo’n gevestigd merk in de cryptocurrency markt dat het lastig is deze van de troon te stoten. Ethereum is zoals te zien in de grafiek in juni 2017 het dichtstbij gekomen. Toch denk ik dat het niet een vraag is of Bitcoin ooit de nummer 1 plek gaat verliezen maar wanneer het deze plek gaat verliezen.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

AEX 30 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?

28 mrt 13:39 Redactie

Blijf op de hoogte! Corona update

27 mrt 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Verrassing in de groeidata van China