Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Biden: Bombastisch bouwplan

Biden: Bombastisch bouwplan
31 mrt 2021 om 08:23

Vandaag, 31 maart, om 16.20 uur Amerikaanse tijd, dus 22.20 uur onze tijd vanavond, zal Joe Biden in de Amerikaanse blue collar stad Pittsburgh, voormalig staalhoofdstad van de VS, zijn infrastructuurplan aankondigen.

Naar verwachting wordt opnieuw flink de portemonnee getrokken om alle investeringen te kunnen betalen, er wordt gesproken over 2 biljoen dollar (2000 miljard). Amerikanen (en Engelsen) noemen dat dan 2 trillion, enigszins verwarrend.

Biden gaat naast de 1900 miljard die er momenteel in het systeem gepompt wordt, dus nog eens een groot infrastructureel programma opzetten. Voor meerdere redenen: er is veel achterstallig onderhoud, maar Amerika moet volgens het Biden/Harris kamp ook klimaatproof worden gemaakt.

Deze investeringscyclus moet heel veel banen opleveren voor met name de middenklasse. Biden heeft over dit plan al een en ander bekendgemaakt in zijn verkiezingscampagne en heel veel zal het er nu niet van afwijken.

Het geeft wel aan waar in de toekomst het geld naar toe gaat voor investeringen. De bedoeling is een moderne, duurzame infrastructuur aan te leggen met schone energie. Een opsomming uit die campagne, die al vrij duidelijk was:

  • Infrastructuur: miljoenen nieuwe banen om Amerika’s ‘crumbling’ infrastructuur weer op poten te zetten, op een groene manier.
  • Auto industrie: 1 miljoen nieuwe banen in de US auto industrie, toeleveranciers van eigen bodem
  • Transport: Openbaar vervoer moet zero-emission zijn
  • Energie sector: tegen 2035 moet alles carbon free zijn met schone, American-made electriciteit
  • Gebouwen: het upgraden van4 miljoen gebouwen en weerbestendig maken van 2 miljoen huizen in de komende vier jaar, opnieuw 1 miljoen nieuwe banen
  • Huizen: Het bouwen van 1.5 miljoen duurzame woningen

Meer druk op staatsobligaties

De investeringen hiervoor moet dan natuurlijk worden betaald uit de verkoop van staatsobligaties, die inmiddels al verder en verder zakken, wat het rendement hierop gisteren al tot 1,72% bracht. Enerzijds is inflatiedruk hiervan de oorzaak, maar het is ook gewoon, simpelweg een kwestie van vraag en aanbod.

De vraag kwam vooral van uit de hoek van de centrale banken, maar nu komt er vanuit de overheid een gigantische hoeveelheid aanbod los. De Amerikaanse overheid heeft een financieringsbehoefte die enorm is: niet alleen de $1.9 trillion die Biden afgelopen weken uitgaf, maar ook de $2 trillion (2000 miljard) die met dit plan gemoeid is.

Grondstoffen stijgen verder, ‘short on everything’

Aan de andere kant zien we grondstofaandelen en cyclische aandelen al verder stijgen omdat hier dus veel geld naar toe zal gaan. De koers van ArcelorMittal is symptomatisch hiervoor, maar ook in andere delen van de economie is de vraag naar materialen groot. Hout, kobalt, koper, alles ligt gevraagd.

In de nieuwe outlook van Saxobank, voor Q3, spreekt topeconoom Steen Jacobsen van ‘ The world is short on everything’, een mooie omschrijving van de  huidige status quo in de economie. Doordat er in de dienstensector weinig geld valt uit te geven (alles is nog dicht) gaan veel consumenten hun geld besteden aan producten.

Dat heeft tot gevolg dat vooral China, als exporterend land, het razend druk heeft. De Suezcrisis liet dat zien: er is al maanden een groot tekort aan containers omdat ze de vraag hier naar niet aan kunnen.

De Westerse wereld bestelt zich scheel op internet. Nu de overheden ook nog eens dit soort megaprojecten gaan opstarten, waarbij veel materiaal (en dus grondstoffen) nodig is, zullen we de vraag en dus de prijs ervan verder zien stijgen.

Riemen vast dus want dit gaat de zenuwen zeker oprekken: schiet de Amerikaanse rente niet door naar boven (en de staatsobligaties naar beneden?), zijn er voldoende grondstoffen aan te leveren en dat temidden van een pandemie die we nog niet te boven zijn.

En o ja, de goudprijs dan? Nou goud is wel een materiaal, maar heeft in principe nauwelijks een economische functie. Beleggers die niet meer in het monetaire systeem geloven hebben hun geld al in bitcoins zitten.

Goud wordt ook wel genoemd als bek-en-nek-materiaal: voor vullingen en kettingen.  Kijk dus vooral naar koper, nikkel, enzovoorts, want dat zijn de materialen waar het om draait.  De economie krijgt, terwijl we alweer aan het opstarten zijn, een geweldige slinger.

Dus: terwijl er al overal tekorten zijn komt Biden met zijn miljarden het speelveld op. Nogmaals: riemen vast.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.