Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Betalen of profiteren

Betalen of profiteren
23 apr 2019 om 11:05

E=mc2 is de bekendste natuurkundige formule die we danken aan Albert Einstein. Het heeft mij bij natuurkundelessen heel wat zweetdruppeltjes gekost. Gelukkig bestond er binnen Einstein’s gedachtengoed ook ruimte voor eenvoudiger opvattingen. Zelfs economische. Daar kan ik beter mee uit de voeten en ze zijn in praktijk zeker waardevol. Bijvoorbeeld Einstein’s visie op ‘samengesteld interest’. Einstein noemt dit ‘het achtste wereldwonder’.

Velen hebben de droom rijk te worden. Nu kun je discussiëren over wat rijkdom is, maar gemakshalve ga ik er van uit dat de meeste mensen rijkdom associëren met veel geld. Wie de tijd neemt om stil te staan bij de opvattingen van Einstein, maakt direct een substantieel grotere kans om daadwerkelijk financiële rijkdom te vergaren.

Samengesteld interest is beter bekend als het rente-op-rente-effect. Wanneer je gerealiseerde winsten op een investering herinvesteert, kun je over die winst ook weer winst maken. Zo creëer je een sneeuwbaleffect. Hoe langer de sneeuwbal doorrol, hoe sneller hij uiteindelijk groeit.
Zo hebben lange termijn beleggers in aandelen Shell al veel profijt van hun investering gehad. Momenteel betaalt Shell een dividendrendement van 6%. Investeer je nu €10.000 dan zal dit bedrag over 25 jaar gegroeid zijn naar €43.000. Dat is nog los van eventuele koersstijging of een hoger dividend. Kijk je naar de AEX dan blijkt dat de index inclusief dividenden in de afgelopen 10 jaar ruim 200 procent vermeerderde. De kracht van samengesteld interest.
Begrijpen is één, het uitvoeren is minder makkelijk. Want om ooit rijk te worden moet je vooral veel geduld hebben en het geld niet uitgeven.

Dat is een mooie link naar de toevoeging die Einstein deed op het ‘achtste wereldwonder’: wie samengesteld interest begrijpt zal profiteren, wie het niet begrijpt zal het betalen. Zo zag ik deze week een reclame van de ‘dekbed-discounter’. Een boxspring huren voor maar 3 tientjes per maand. Verleidelijk en schijnvaart ligt binnen handbereik. Je slaapt op een prachtige boxspring… Je bezit echter niets en betaalt de welvaart van een ander. Deze dekbeddiscounter heeft Einstein begrepen en profiteert.

De vraag is wat u doet. Betalen of profiteren?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.