Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY: de stier wordt moe en verliest zijn vet

BERNARDS WEEKLY: de stier wordt moe en verliest zijn vet
21 okt 2017 om 11:31

We leven al 8 jaar onafgebroken in een ‘bull-markt’, een aandelenmarkt die vrijwel jaarlijks nieuwe toppen haalt en menig belegger, professional of privé, hoogtevrees bezorgt. Wekelijks staan er artikelen in de kranten die wijzen op een aanstaande correctie. Ik ben tot nu toe optimistisch geweest, met reden, en dat ben ik nog steeds. Toch is er iets dat me aan het denken heeft gezet. De correlatie tussen aandelen (de mate waarin ze in dezelfde richting in prijs veranderen) in de S&P 500 is in 2017 op een zeer laag niveau (zie grafiek 1). Ook de volatiliteit van de S&P 500 als geheel is zeer laag (2). Sterker nog, die is nog nooit zo laag geweest sinds zijn introductie begin jaren 90. Het is verleidelijk te denken dat we een stilte voor de storm hebben, maar dat kan alleen als we weer een schok krijgen, zoals die van 2007/2008.  Oorzaken van zo’n schok zijn genoeg te bedenken, en er wordt ook veel voor gewaarschuwd, maar de vraag is of ze aanstaande zijn. Toch waarschuwde de Gouverneur van de Chinese Centrale Bank deze week voor een Minsky Moment, een moment waarop te veel euforie in de markt leidt tot een bubbel gevoed door schulden en uiteindelijk een stevige correctie. Het zal niemand verbazen dat we hiervoor moeten oppassen, want alle ingrediënten zijn ervoor aanwezig. Het is echter opvallend dat de Chinese Centrale Bank dit zegt. Denk aan Alan Greenspan’s (Fed directeur in de jaren 90) fameuze uitspraak over ‘irrational exuberance’ in 1996. Het duurde toen nog wel 5 jaar voordat de IT-bubbel klapte.

Als er geen schok komt, dan is het scenario, dat de winsten doorstijgen en dus de aandelenkoersen. Toch lijkt er een verandering gaande te zijn. Het ruim geldbeleid door QE’s wordt langzaam teruggedraaid. De rente zal, ondanks de deflatoire effecten van innovatie, langzaamaan iets stijgen vanwege de vollere capaciteitsbenutting van de economie. Daarnaast zijn de waarderingen (de koers-winstverhoudingen) aan de hoge kant (maar niet te duur), waardoor potentie voor verdere groei beperkt is. De communicerende vaten die aandelen en obligaties zijn, zullen de K/W-niveaus onder druk zetten, als de rente stijgt. Om de koersen overeind te houden zullen de winsten moeten stijgen en dat kan alleen met innovatie/lagere kosten of omzetgroei. Niet elk bedrijf kan teren op deze twee factoren. (Zie mijn column over General Electric en het nieuws dat de koers deze week weer verder is ingeklapt)

Hoewel er aan de oppervlakte weinig te zien is met lage volatiliteit, borrelt het onder de oppervlakte wel degelijk en zijn er grote verschillen. Als je kijkt naar de verschillende sectoren (op mondiale schaal weliswaar), dan zijn er grote verschillen. De energiesector, met grote oliebedrijven heeft dit jaar ondanks de recente stijging geen rendement opgeleverd en ook de telecomindustrie is achtergebleven. Ook op langere tijdschaal is te zien dat deze sectoren achterblijven. In de energiesector is zelfs de afgelopen 7 jaar niets verdiend. Alleen diegenen die sinds begin 2016 energieaandelen hebben gekocht kunnen zeggen dat ze een goed rendement hebben gemaakt. Het ‘timen’ van markten is echter zeer moeilijk en wordt meestal achteraf bewezen. Toch zou een beetje kwaliteit als het gaat om timen, veel kunnen opleveren. Zoals ik schrijf, een buy-and hold- strategie heeft in een aantal sectoren zeer weinig opgeleverd. Dan is het verstandiger om de brede MSCI World index aan te houden, die op 188 punten staat sinds 2010.

De onderste blauwe lijn, die van basismaterialen, heeft in de 7 vette jaren sinds 2010 amper iets opgeleverd. Echter, het rendement sinds januari 2016 is hoger dan de veelgeprezen IT-sector die dit decennium het beste heeft gerendeerd (zie grafiek 3). Immers, de stijging van 70 punten begin 2016 naar 120 nu is een rendement van 71%. Dit terwijl de Technology index in die periode is gestegen van 155 naar 262 punten (69%). Grafieken vertellen dus ook maar een deel van het verhaal.

Belangrijker is het om in te zien dat als u een sector of bedrijfskeuze maakt een buy-and-hold strategie niet per se de beste is. Dan moet er ook periodiek een switch gemaakt worden tussen sectoren of bedrijven. Dat veronderstelt inzicht in drijvers van fundamentele ontwikkelingen, kennis van waarderingen, inschattingsvermogen voor risico’s, scenario analyses, psychologisch inzicht in marktsentiment, en een gevoel voor timing.  Hoe lager dit inzicht, hoe hoger de factor toeval een rol speelt. Het is dus zaak dit toeval te reduceren, en daarbij kan ik uiteraard helpen. Zeker op het moment dat de stier het vet van de vette jaren langzaam aan het opbranden is.

Week  42

GE flink omlaag op licht hoger Wall Street, maar eindigt met winst

Industrieconcern General Electric (GE) werd flink lager gezet op de Beurs van Ney York na een winstwaarschuwing en tegenvallende kwartaalcijfers.  GE gaf een winstalarm voor heel 2017 vanwege de moeilijke marktomstandigheden bij de energieactiviteiten. Topman John Flannery sprak van een zeer uitdagend kwartaal voor het industriële conglomeraat. Het aandeel dook bijna 7 procent in het rood, maar wist de dag toch met 1 procent winst af te sluiten.

Bouwproductie eurozone toont daling

De bouwproductie in de eurozone is in augustus met 0,2 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat bekend op basis van een eerste raming. In juli bleef de productie nog onveranderd. In de gehele Europese Unie zakte de bouwproductie in augustus met 0,4 procent na een stijging met 0,1 procent in de voorgaande maand.

Inflatie eurozone stabiel op 1,5 procent

De inflatie in de eurozone is in september stabiel gebleven ten opzichte van een maand eerder, met 1,5 procent op jaarbasis. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een nieuwe raming. Het cijfer komt overeen met een eerdere schatting en de gemiddelde verwachting van economen. Voor de gehele Europese Unie, inclusief het VK werd een inflatie gemeten van 1,8 procent, tegen 1,7 procent een maand eerder. Voor Nederland werd door Eurostat een inflatie van 1,4 procent gemeld.

Bedrijvigheid rond Philadelphia stijgt flink

De industriële bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Philadelphia is deze maand flink sneller gegroeid dan een maand eerder. Dat meldt de Federal Reserve van Philadelphia. De zogeheten Philly Fed-index, die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam voor oktober uit op 27,9 tegen 23,8 in september. Economen rekenden in doorsnee op een afname van de groei naar 22.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.