Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Bernard Janssen - zaterdag, 24 juni 2017 11:53

BERNARDS WEEKLY – Over Pavlov, Maslov en Markov

In mijn tomeloze zoektocht naar toegevoegde waarde voor de belegger, is de vraag gerechtvaardigd of je vermogen moet spreiden over regio’s als Europa en Azië, of dat je naar de mondiale sectoren moet kijken voor diversificatie.  Uit vele jaren onderzoek in de vorige eeuw, bleek dat het belangrijker was om je vermogen over de werelddelen te spreiden, dan te kiezen voor meer spreiding over sectoren als financiële diensten, oliemaatschappijen en farmacie. Vraag een professionele belegger naar de vermogensallocatie en hij zal als een Pavlovhondje gaan kwijlen en de regionale spreiding favoriseren.

Sinds een jaar of 10 lijkt dit beeld echter te kantelen. Onderzoek, onder andere van de University of Sydney, toont aan dat er inmiddels meer winst te behalen valt door te kijken naar sectoren en minder naar landen of regio’s. Gezien de doorgezette globalisering van de afgelopen jaren, geldt dit vooral voor de ‘Large Caps’ de grote miljardenfirma’s zoals Philips, Heineken, Unilever en Shell. Intuïtief begrijpt iedereen dat de inkomsten van grote organisaties van over de hele wereld komen en dan maakt het niet uit of je beursgenoteerd bent in Amsterdam, New York of Tokio.

Het probleem met de zogenaamde sectorallocatie is dat dit alleen beter werkt als er goed op de economische omstandigheden wordt ingespeeld. Zogenaamde defensieve aandelen (Unilever en KPN) doen het beter in een laagconjunctuur en procyclische aandelen, als die van banken en producenten van luxegoederen, doen het beter in een hoogconjunctuur. Tot zover niets nieuws.

Wat een bijkomend voordeel van sector allocatie blijkt te zijn, is, dat in tijden van financiële stress zoals in 2008, een lagere correlatie bestaat tussen de verschillende sectoren, dan tussen de regio’s. Het kan dus ook een betere ‘bodem’ in de portefeuille leggen.  In de zoektocht naar verbetering van het leven, is de materiële bevrediging een belangrijke basis van de Pyramide van Maslov. Hoe minder rendementsverlies, hoe beter, hoor je meneer Maslov denken.

Probleem is echter dat je moet inschatten wanneer welke sector (of aandeel) het beter gaat doen en daar vervolgens naar te ‘switchen’. Daarvoor is een goede market timing nodig en dat blijkt nog knap lastig te zijn.  Diegenen, die op het goede moment een switch maken, zal je uitgebreid kunnen horen en die zal zeggen dat hij er een neusje voor heeft. Diegenen die het minder goed doen hoor je niet. Toch zijn het gemiddeld meer beleggers (particulier en professioneel) die het switchen niet goed ‘timen’. Dit past in de lijn van een onderzoek, waarin 80% van de mannen zegt slimmer dan gemiddeld te zijn en beter kan autorijden dan de gemiddelde man. Van die 80% zit dus sowieso 30% er faliekant naast. Zo gaat het ook met beleggen.

Om die reden is er een voorstel gedaan om de Markov-methode, een ‘regime switching model’ toe te passen. Dit is een kansberekeningsmodel dat econometristen gebruiken. Hierbij wordt een kansentabel losgelaten op de mogelijkheid dat een echte verandering in de economische situatie aanstaande is. Een soort weeralarm.  Zoals wellicht bekend is, lopen de financiële markten ca. 6 maanden vooruit op de economische werkelijkheid. Om een goede inschatting te kunnen maken, moet er dus minimaal 6 maanden vooruit getuurd woorden. Of dit Pavlovhondje daar een neusje voor heeft, ga ik de komende tijd onderzoeken. Overigens wat die 6 maanden betreft zitten we voorlopig nog goed in de mondiale economie, en ook wel 12 maanden trouwens. Vanuit dat perspectief hebben we voorlopig weinig te vrezen………….zolang zich geen nieuwe negatieve feiten voordoen.

Zoals, gisteravond het bericht kwam, dat de ECB toestemming heeft gegeven om twee Italiaanse banken uit de rijke regio Veneto, failliet te laten gaan. Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca, ieder met zo’n EUR 50 mrd aan balanstotaal, worden mogelijk voor 1 euro door het veel grotere Intesa San Paolo overgenomen en de vele particuliere obligatiehouders zijn hun geld kwijt. Vervelend voor de betrokkenen, maar waarschijnlijk zonder gevolgen voor de stabiliteit van Italië en daarmee de Euro.

Goed weekend!

Bernard

 

Week  25 - overzicht macro data

Ifo: gestage groei Duitse economie

De Duitse economie zal de komende tijd gestaag doorgroeien, waarbij het groeitempo in 2018 nog iets verder zal aantrekken. Dat meldde het vooraanstaande economische onderzoeksinstituut Ifo in een rapport over de Duitse economie.

De groei van de grootste economie van Europa wordt voor dit jaar geraamd op 1,8 procent en voor volgend jaar op 2 procent. Eerder werd uitgegaan van respectievelijk 1,5 en 1,7 procent. Volgens het Ifo-instituut zijn vooral de sterke consumentenbestedingen en de grote bedrijvigheid in de bouwsector aanjagers van de groei. Ook de export zal een bijdrage leveren, geholpen door de aantrekkende economie in Europa en de rest van de wereld.

De vooruitzichten voor de Duitse arbeidsmarkt blijven onverminderd goed, aldus het Ifo. Wel zal de huidige sterke stijging van de werkgelegenheid wat gaan afzwakken. De werkloosheid neemt echter nog verder af de komende tijd, denken de onderzoekers.

Mooie groei Nederlandse economie

De economie is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het groeicijfer is gelijk aan dat van de eerste berekening.

De tweede berekening van het bbp wordt altijd 90 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd. Het beeld van de economie blijft hetzelfde. De groei is vooral te danken aan de investeringen, aldus het statistiekbureau.

Het bruto binnenlands product (bbp) groeit al twaalf kwartalen achter elkaar. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het eerste kwartaal overigens met 3,2 procent. Volgens de eerste berekening was dat 3,4 procent.

Japan boekt handelstekort

Japan heeft in mei een handelstekort in de boeken gezet als gevolg van een sterker dan verwachte import. Dat bleek uit cijfers die maandag naar buiten werden gebracht.

De export nam vorige maand met 14,9 procent toe op jaarbasis, terwijl de import met 17,8 procent steeg. Dat resulteerde in een tekort op de Japanse handelsbalans van 203 miljard yen ofwel 1,8 miljard dollar. Economen hadden juist op een overschot gerekend. Het is voor het eerst januari dat Japan een handelstekort boekt.

De export van Japan ging wel voor de vijfde maand op rij omhoog. Het land profiteert daarbij van een aantrekkende wereldeconomie en de relatief zwakke yen. De sterkere import wijst daarnaast op een groeiende binnenlandse vraag.

Iets meer vacatures in eurozone

De vraag naar werknemers in de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gestegen. Dat bleek uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat maandag publiceerde.

Het gemiddelde aantal openstaande vacatures in de eurolanden stond in de eerste drie maanden gelijk aan 1,9 procent van het totale werkaanbod. In het eerste kwartaal van 2016 en het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 1,7 procent.

In Nederland was, zo werd eerder ook al uit andere cijfers duidelijk, eveneens sprake van een toename in het aantal vacatures. Hier ging het volgens Eurostat afgelopen kwartaal om 2,3 procent, van 2 procent in de vier voorgaande kwartalen.

In de gehele eurozone stonden er in de dienstensector de meeste vacatures open: zo'n 2,2 procent van het totaal. In de industrie en bouw ging het om 1,5 procent. Het hoogste aantal vooralsnog onvervulde functies binnen de eurolanden werd gemeten in Finland (2,7 procent), het laagste aantal in Spanje (0,8 procent).

Bouwproductie eurozone neemt licht toe

De bouwproductie in de eurozone is in april met 0,3 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat maandag bekend op basis van een eerste raming.

In maart ging de productie nog met 1,1 procent omlaag. In de gehele Europese Unie bleef de bouwproductie in april stabiel, na een herziene daling met 0,5 procent in de voorgaande maand.

Doek valt voor noodlijdende Italiaanse banken

Het doek valt voor twee Italiaanse banken die al geruime tijd in financiële problemen zitten, Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca. De Europese Centrale Bank (ECB) ziet geen oplossing meer voor de financiële instellingen en liet vrijdag weten dat zij via een procedure onder Italiaans recht zullen worden afgewikkeld.

De ECB stelt dat de twee banken ruim de tijd hebben gekregen om met plannen te komen om hun kapitaaltekorten aan te zuiveren. Geen van de twee heeft evenwel een geloofwaardige oplossing kunnen aandragen. Ingrijpen door de ECB is niet aan de orde, onder meer omdat het kleine banken betreft die geen sleutelrol vervullen in het Italiaanse financiële stelsel. Daarom is de financiële stabiliteit volgens de toezichthouder niet in het geding.

De Italiaanse overheid heeft lang geprobeerd te voorkomen dat de banken failliet zouden gaan, omdat veel schuldeisers met lege handen komen te staan. Spaartegoeden zijn in principe veilig maar beide banken hebben in het verleden veel achtergesteld schuldpapier verkocht aan particulieren, die geen weet hadden van de risico's die daaraan kleven.

Europese regels schrijven voor dat schuldeisers moeten bloeden als een bank omvalt en niet, zoals tijdens de financiële crisis in 2008 een aantal keren gebeurde, de belastingbetaler. Eventuele hulp moest dan ook komen van andere banken. Die bleken evenwel niet bereid de grote financiële gaten bij de twee banken te dichten.

De Aandeelhouder TV

december 1, 2020

Dit is de winnaar van het RTL Z Beursspel – #Beursspel2020

december 1, 2020

Record na record | 1 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2020

AEX 30 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 30, 2020

Laat je geld groeien, start met beleggen – #Beursspel2020

Columns

Nieuw
01 dec 16:54 Redactie

Nico Inberg bij DeAandeelhouder.nl

01 dec 15:11 Redactie

Webinar: Dé 10 kooptips voor beleggers in 2021

01 dec 15:36 Marco Knulst

Vastgoed geeft Koopsignaal

01 dec 00:15 Nico Inberg

Zo werkt het met de Rabobank Certificaten

30 nov 11:16 Nico Bakker

ASML stieren lekker in het zadel

Het laatste beursnieuws