Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY: Overmoed en Fatalisme zit in ons allen

BERNARDS WEEKLY: Overmoed en Fatalisme zit in ons allen
18 sep 2018 om 15:59

Afgelopen week was het 10 jaar geleden dat Lehman Brothers failliet ging en het domino-effect van omvallende banken begon. Er is al tijden veel aandacht voor en menig krant heeft gewichtige interviews gepubliceerd met toen gewichtige hoofdrolspelers in het zich ontvouwende drama. Een bekende les uit die tijd is de onoverzichtelijkheid van de bankbalansen en de onbekende risico’s die erop stonden, in combinatie met de druk om sterke winsten en dito groei te laten zien. Icarus vloog te dicht bij de zon.

Het is het klassieke verhaal van vader Daedalos, die zijn zoon Icarus helpt om met veren en bijenwas vleugels te maken om daarmee van het eiland Kreta te vluchten. Icarus gaat door zijn speelse overmoed te dicht bij de zon vliegen, waardoor de was smelt en hij in zee valt. Stephen Fry’s boek Mythos staat vol met mooie vertellingen over de Oude Grieken, die goden en mensen alle fouten lieten maken die we vandaag de dag ook maken, simpelweg omdat we zo in elkaar zitten. Fry weet dit smeuïg te brengen, zoveel oud-menselijke feilbaarheid. Het zijn juist alle emoties en drijfveren, mislukkingen en successen, intriges en samenwerkingen, wat de mensheid zo mooi maakt.

Tien jaar na Lehman zijn de banken redelijk getemd, staat de wereldeconomie er veel beter voor en leven we op papier in tijden van voorspoed. Toch wordt dit door velen niet zo beleefd en is er veel onvrede in de Westerse maatschappij. Dit komt volgens mij niet door de crisis, maar simpelweg door de veranderde maatschappij en dan vooral de technologische ‘vooruitgang’. Een land als China grijpt deze vooruitgang aan, om een Orwelliaanse ‘Big Brother’ Staat te stichten, met gezichtsherkenning op straat en een persoonlijk puntensysteem om gedragsbeïnvloeding te bewerkstelligen. Op de Olympus zouden de Goden ermee in hun nopjes zijn.

In het Westen zijn we echter onderhevig aan en algehele vertrouwenscrisis, in elkaar, in instituten, in de politiek, bank en ondernemingen. Desinformatie heerst en niemand gelooft iemand nog. Een wetenschappelijk feit is tegenwoordig ook maar een mening. Niet voor niets kwam er onlangs een film uit die The Darkest Hour heet. Weliswaar een donker uur in de vorige eeuw, maar de hang ernaar is evident. Mensen zijn momenteel erg pessimistisch en in mijn ogen fatalistisch. De politiek en media werken er (deels onbedoeld) hard aan mee om dit voor elkaar te krijgen. Handels- en andere oorlogen zijn termen die dagelijks op ons netvlies staan.

Toch is de mensheid beter af dan ooit. We zijn, zeker in het Westen, gezonder, ouder, gelukkiger, hoger opgeleid en vaker vrij dan eerdere generaties. Er sterven minder mensen onnodig en er is minder honger in de wereld.  Ook Kim Putters van het SCP laat niet na dit te benadrukken. Waarom dan toch zoveel negativisme? Omdat het in ons zit en we het toelaten. Alle doemscenario’s over Wereldoorlogen, Revolutie, Totale Chaos, einde van het Kapitalistische Model; ze gaan erin als zoete koek. Toch leven we nog zoals tien jaar geleden en beter nog. We moeten eens ophouden met zeuren en ons om de echt belangrijke dingen druk maken. Zoals het klimaat, want als onze kinderen nog een leven op aarde willen als het onze, dan is dat het echte gevaar dat de bijenwas van Icarus al smelt voordat hij kan opstijgen.

Nieuwsselectie Week 37

Amerikaanse industriële productie neemt toe

De productie in de industrie van de Verenigde Staten is in augustus met 0,4 procent gestegen in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte de Federal Reserve bekend.

Economen hadden in doorsnee op een productiegroei met 0,3 procent gerekend. In juli steeg de industriële productie ook met een bijgestelde 0,4 procent. De bezettingsgraad in de Amerikaanse industrie lag in augustus op 78,1 procent, tegen een herziene 77,9 procent in juli.

Export eurozone trekt aan

De goederenexport van de landen van de eurozone naar de rest van de wereld is in juli met 9,4 procent gestegen tot een bedrag van 194,6 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste schatting. De import van de negentien eurolanden klom met 13,4 procent tot een waarde van 177,1 miljard euro. Dat leverde een handelsoverschot van 17,6 miljard euro op.

Voor de gehele Europese Unie steeg de uitvoer met 9,6 procent tot ongeveer 170,4 miljard euro, met een importstijging van 15,4 procent tot eveneens circa 170,4 miljard euro. Dat resulteerde in een handelsoverschot van 100 miljoen euro.

ECB: rente tot zeker na zomer 2019 onveranderd

De Europese Centrale Bank (ECB) zal zeker tot na de zomer van 2019 de huidige lage rentetarieven handhaven. Dat liet de centrale bank donderdag weten na afloop van zijn beleidsvergadering.

De ECB hield de belangrijkste rentetarieven onveranderd, zoals algemeen was verwacht door economen. De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op middelen die ze in Frankfurt stallen.

Verder meldde de ECB dat in december het opkoopprogramma voor obligaties wordt stopgezet. Vanaf oktober wordt het maandelijkse aankoopbedrag van obligaties verlaagd van 30 miljard euro naar 15 miljard euro. Dit komt overeen met een eerder uitgesproken voornemen van de centrale bank. Later kwam ECB-president Mario Draghi met een toelichting op het rentebesluit. Hij maakte ook nieuwe verwachtingen voor de economische groei en inflatie in de eurozone bekend. De inflatieprognoses bleven onveranderd in vergelijking met de voorspellingen in juni. Verder werden de verwachtingen voor de economische groei in 2018 en 2019 iets verlaagd. Voor 2018 rekent de ECB nu op 2 procent groei, van een eerder voorspelde 2,1 procent. In 2019 zou de groei moeten uitkomen op 1,8 procent, van een eerder voorspelde 1,9 procent.

Centrale bank Turkije negeert Erdogan

De Turkse centrale bank heeft donderdag het belangrijkste rentetarief fors verhoogd om de inflatie te beteugelen. Met de rentestap wordt een oproep van president Recep Tayyip Erdogan genegeerd, die enkele uren voor het bekendmaken van het rentebesluit de druk op de centrale bank verhoogde om de rente juist te verlagen.

Na de rentestap ging de koers van de lira omhoog. De druk van Erdogan zorgde kort daarvoor juist nog voor een nieuwe dip in de dit jaar al flink gedaalde waarde van de Turkse lira, maar die werd ruimschoots weggepoetst.

De rente ging van 17,75 procent naar 24 procent. Dat was flink hoger dan de verwachting van economen, die gemiddeld uitgingen van 21 procent.

Inflatiedoelen

Erdogan verweet de centralebankiers dat de gestelde inflatiedoelen telkens buiten beeld blijven, ondanks eerdere renteverhogingen. De stijging van de consumentenprijzen – de inflatie – kwam in augustus uit op 17,9 procent.

De Turkse president houdt er een onorthodoxe theorie op na dat renteverhogingen leiden tot snellere prijsstijgingen. Bankiers en economen gaan doorgaans juist uit van het tegenovergestelde. Renteverhogingen worden normaliter dan ook toegepast om stijgingen van de inflatie te beteugelen.

Rusland verhoogt rente onverwacht

De Russische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief onverwacht verhoogd. De rente ging met 0,25 procentpunt omhoog naar 7,5 procent. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de rente gelijk zou blijven.

De renteverhoging was de eerste sinds 2014, maar in de nabije toekomst zouden er meer kunnen volgen. De Russische centrale bank bekijkt namelijk ,,de noodzaak van verdere verhogingen”.

De Russische roebel staat onder druk. Sinds het laatste rentebesluit van de centrale bank eind juli verloor de munt 8 procent van zijn waarde. Ook gaat de inflatie omhoog.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.