Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY: Mercurius is alleen nog boodschapper van goddelijk onheil

BERNARDS WEEKLY: Mercurius is alleen nog boodschapper van goddelijk onheil
18 jun 2018 om 11:58

Het Trump-effect doet zich steeds meer gelden in de wereld. Trump die bevriende naties in de gordijnen jaagt en vriendjes lijkt te worden met potentaten. Er is al veel over geschreven en gezegd. Naast de obsessies die hij heeft met het ongedaan maken van de erfenis van Obama, wil hij een relatieve schijnwinnaar zijn. Relatief omdat het hem gaat om het hebben van het grootse deel van de koek, niet om de koek zelf. Hij schaadt de wereldeconomie en ook Amerika wordt er slechter van, maar het is niet uit te sluiten dat hij op bepaalde punten kan scoren. Daar komt dan de schijnwinnaar bij kijken. Het gaat om wat het lijkt. Beeldvorming is daarbij essentieel. Daarom is de ontmoeting met Kim Jong Un een groot succes. Vanwege de ontmoeting en niet vanwege de resultaten (die er namelijk nog niet zijn).

Het is makkelijk terug te verlangen naar een andere tijd, of om te hopen op betere tijden na het uitzitten van 4 jaar Trump. Toch wordt er in deze paar jaren zoveel schade aangericht aan alles wat er sinds de 2e Wereldoorlog is opgebouwd, dat we noodzakelijkerwijs moeten accepteren dat de wereldorde, zoals wij die kenden, daadwerkelijk op drift is. Zelfs Rutte ziet ineens weer de voordelen van een sterk Europa, nu na dreiging of problemen uit het Oosten, Zuid-Oosten en Zuiden zelfs de Atlantische zijde onbetrouwbaar is geworden. Je zou bijna het stabiele China gaan waarderen, ware het niet dat daar de privacy en menselijke waardigheid met behulp van IT en AI wordt onderdrukt, zoals door het toekennen van strafpunten wanneer een computer die iemands gezicht herkent, ontdekt dat iemand door het rode voetgangerslicht is gelopen.  Europa als Liberale Heilstaat. Tot zover de geopolitiek.

De economische schade die het Trump-effect realiseert is nog niet in cijfers uit te drukken. Hoewel gisteren op de beurzen wat paniekerig werd gedaan over het dit-voor-dat-gedoe met China, kan het natuurlijk flink uit de hand lopen als je de ideeën van Trump over de omvang en het deel van de koek in gedachte neemt, gekoppeld aan het gedrag dat hij ten toon spreidt.

Zonde, want waar Rutte niet alleen Europa heeft herontdekt, staat hij ook aan het hoofd van een zeer groen kabinet. Hij pleitte in Brussel voor een verdere reductie van de CO2 uitstoot in de week dat bekend werd dat het ijs op Antarctica nog sneller smelt dan werd gedacht. Elke 1% gesmolten ijs van het kilometers dikke pak op Antarctica betekent een stijging van de zeespiegel van 60cm, zo berekende het NOS-journaal. Ook als het zo’n vaart niet loopt is dit inderdaad genoeg reden om zo snel als mogelijk te stoppen met CO2 (en ander gif) uit te stoten en maatregelen te nemen om het terug te draaien. Uiteindelijk is dit een groter gevaar voor de wereld dan Trump.

Bernard (PS de volgende weekly laat even op zich wachten)

 

Nieuwsselectie week 24

Beurzen in rood door zorgen handelsoorlog

De Europese beurzen stonden vrijdag in het rood. De handel kwam onder druk te staan door de oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,8 procent lager op 563,29 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 800,02 punten. Frankfurt en Londen daalden tot 1 procent, Parijs hield de schade beperkt met een min van 0,1 procent.

President Donald Trump heeft goedkeuring gegeven aan heffingen op Chinese goederen, die een handelswaarde van 50 miljard dollar vertegenwoordigen. China maakte direct bekend terug te slaan met zijn eigen heffingen. De Europese Unie is ook een stap dichter bij het nemen van tegenmaatregelen richting de VS.

Federal Reserve schroeft rente verder op

De Federal Reserve verhoogt de rente in de Verenigde Staten opnieuw. De koepel van Amerikaanse centrale banken heeft tevens zijn verwachting voor het aantal rentestappen in heel dit jaar opgeschroefd van drie naar vier. In 2019 zullen er dan waarschijnlijk nog drie rentestappen moeten volgen om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen. Het belangrijkste rentetarief gaat nu met een kwart procentpunt omhoog naar een bandbreedte van 1,75 tot 2 procent. Het is de tweede renteverhoging in 2018. In maart werd de rente ook al verhoogd. Sinds december 2015 heeft de Fed de rente nu zeven maal opgekrikt. Op de financiële markten werden deze stappen al min of meer verwacht. De beursgraadmeters op Wall Street kwamen door het nieuws niet veel van hun plaats. Wel stuiterde de koers van de dollar wat op en neer.

Vertrouwen Duitse beleggers gedaald

Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in juni gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut ZEW.

De ZEW-index, die het vertrouwen in de komende drie tot zes maanden weerspiegelt, kwam uit op een stand van min 16,1, tegen min 8,2 een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een stand van min 14.

De index is daarmee uitgekomen op het laagste niveau sinds 2012. Het vertrouwen staat met name onder druk door de handelsspanningen van de Europese Unie met de Verenigde Staten en de politieke onrust in Italië van de afgelopen tijd.

OPEC ziet veel onzekerheid over olievraag en prijs daalt

Oliekartel OPEC is erg onzeker over de vraag naar olie in de tweede helft van dit jaar. Dat schrijft de organisatie in haar maandelijkse rapport in aanloop naar een belangrijke vergadering volgende week.

Volgens de OPEC is er een grote bandbreedte bij zijn ramingen over hoe groot de vraag naar olie zal zijn later dit jaar. De vraag kan aanzienlijk hoger uitvallen dan het huidige productieniveau maar ook licht lager. De productie van de OPEC lag vorige maand gemiddeld op bijna 31,9 miljoen vaten per dag.

De leden van de OPEC komen volgende week vrijdag in Wenen bijeen om te praten over de productie. Saudi-Arabië is samen met niet-OPEC-lid Rusland voorstander van een productieverhoging in de tweede helft van dit jaar, maar OPEC-leden als Irak en Iran zouden juist tegenstander zijn.  Intussen daalde gisteren de prijs van een vat Brent tot ca. USD 73, komen van USD 76.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.