Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY – ”It’s the inflation stupid!”

BERNARDS WEEKLY – ”It’s the inflation stupid!”
15 okt 2017 om 10:02

Hoewel de kranten al tijden volstaan over de hooggewaardeerde aandelen, is de aandacht voor een mogelijk stijgende rente nog beperkt. Nu ben ik van mening dat de aandelenmarkten een lichte stijging van de rente kunnen opvangen, zoals ik in mijn eerdere weekly’s heb aangegeven, maar de vraag is of er überhaupt een einde komt aan de lage rente?

Ik zat deze week bij een presentatie van internationaal fondsmanager Janus Henderson, waarbij het afbouwen van de QE door de verschillende Centrale Banken werd gezien als een einde aan het ’lage rente paradigma’. We moeten ons voorbereiden op een einde van het lage rentefeest. Problemen kunnen zich ook weer voordoen, als de rente stijgt en geldleners niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Hier wordt door de wetenschappers van het IMF al voor gewaarschuwd. Het afbouwen van QE geeft inderdaad een opwaartse druk op de rente, maar belangrijker is de vraag of de inflatie ook gaat stijgen. Pas in dat geval zal de rente echt hoger worden.

Die inflatie is nu net het probleem

Hoewel de inflatie in zowel Europa als de VS op redelijke niveaus is gebracht en deflatie uit de risicoscenario’s is gehaald, breken de Wereldbank, IMF en financiële pers het hoofd over het inflatievraagstuk. Waarom stijgt de inflatie niet door en is er ook geen looninflatie, terwijl de economie draait als een tierelier en arbeid een steeds schaarser goed wordt? Er zijn vele argumenten te bedenken, maar zéker weten doen ook de Centrale Banken niet. Dat maakt hun beleid risicovoller, omdat ze niet weten of een renteverhoging goed of slecht is. Te vroeg de rente verhogen is net zo schadelijk als te laat, schrijft Martin Wolf van de FT. Voorzichtigheid is daarom geboden.

Intussen is het cijferseizoen begonnen en laten de Amerikaanse banken zien, dat de gemiddeld iets gestegen rente, een goede uitwerking heeft op de winstcijfers. Bank Of America en JP Morgan laten alweer recordwinsten zien en de Europese banken hebben de wind ook in de zeilen. De MSCI Europe Financials index staat op een winst van 34% in 12 maanden. Er wordt gesproken over internationale overnames, zoals van het Duitse Commerzbank, dat een overnamekandidaat zou zijn voor BNP Paribas of Unicredit. Commerzbank is in een jaar verdubbeld in waarde, mede door dit soort geruchten.

Dit doet me wel denken aan exact tien jaar geleden, toen het lot bezegeld werd over ABN AMRO en het gekocht werd door een consortium van drie banken. Tien jaar later is een van die banken (Fortis) opgehouden te bestaan, leidt er een aan een kwijnend bestaan aan de bedelstaf (RBS) en is de laatste Santander er goed vanaf gekomen, omdat het alleen het succesvolle Zuid-Amerika bedrijf van ABN AMRO had gehouden en de rest, het giftige Antonveneta, met forse winst had overgedragen aan Monte dei Paschi di Siena. We weten wat er met dit Italiaanse bankje gebeurd is. Ik wil hier maar mee zeggen dat cross border overnames in Europa, op een moment van afbouw van QE aan het einde van de economische cyclus, met mogelijke rentestijgingen in het verschiet, zeer risicovol kan zijn. De banken op overnamepad zijn gewaarschuwd. Zie de uitspraak hierboven en grafiek hieronder. Als de Centrale Banken de rente doen stijgen, komen er vanzelf problemen. Niettemin blijf ik sceptisch over een stijgende inflatie en dus langdurige rentestijging.  Daar weet de spaarder, die inmiddels geen rente meer ontvangt, alles van. Wat dat betreft kan het ook een ideaal moment zijn om toe te slaan. Maar zoals altijd weten we dat pas achteraf!

Week  41

Bank of America profiteert van hogere rente

Bank of America heeft afgelopen kwartaal, net als veel andere Amerikaanse banken, geprofiteerd van de gestegen rente en de gestaag groeiende economie. Ook kostenbesparingen hielpen het financiële concern de winst in het derde kwartaal flink te verhogen.

Bank of America zag de rentebaten met 9 procent aandikken tot ruim 11 miljard dollar (9,5 miljard euro), dankzij de hogere rente en een groei in zowel leningen als spaartegoeden. Ook vermogensbeheer bracht meer geld in het laatje. Dat alles was genoeg om een flinke daling van de inkomsten uit de handel in obligaties, grondstoffen en valuta’s te compenseren.

Onder de streep hield Bank of America afgelopen kwartaal 5,6 miljard dollar over, 13 procent meer dan een jaar eerder. Dat was mede te danken aan lagere kosten. Ook hoefde de bank minder reserves aan te houden om risico’s op slechte leningen af te dekken. Het is de hoogste kwartaalwinst in zes jaar tijd.

Wells Fargo

Branchegenoot Wells Fargo zag de winst daarentegen met 18 procent dalen, tot 4,6 miljard dollar. Dat kwam grotendeels door een eerder bekendgemaakte schikking in een oude hypothekenkwestie die de bank 1 miljard dollar heeft gekost. Bovendien woog bij Wells Fargo de stijging van de rentebaten niet op tegen de scherpe daling van de handelsinkomsten.

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, is al een tijdje bezig de monetaire teugels aan te halen. In de nasleep van de kredietcrisis werd de rente jarenlang zeer laag gehouden om de economie te stimuleren, maar sinds december 2015 heeft de Fed zijn belangrijkste tarief vier keer verhoogd. De hogere rente zorgt ervoor dat banken meer geld kunnen verdienen aan kredietverlening.

Inflatie VS loopt op

De inflatie in de Verenigde Staten is in september opgelopen naar 2,2 procent op jaarbasis, van 1,9 procent in augustus. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid. Economen hadden in doorsnee op een stijging van de consumentenprijzen met 2,3 procent gerekend. Exclusief voedsel en energie kwam de kerninflatie uit op 1,7 procent, net als een maand eerder. De inflatiestijging is vooral het gevolg van gestegen benzineprijzen na het orkaanseizoen. Deze effecten zullen weer verdwijnen.

Duitse inflatie blijft op 1,8 procent

De inflatie in Duitsland is in september uitgekomen op 1,8 procent op jaarbasis, net als in augustus. Dat blijkt uit definitieve cijfers van het Duitse statistiekbureau. Het cijfer komt overeen met een eerdere schatting en de gemiddelde verwachting van economen. Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode bedroeg de Duitse inflatie ook 1,8 procent op jaarbasis.

Huizenprijzen verder omhoog in eurozone

Huizen in de eurozone zijn wederom duurder geworden. De gemiddelde prijs van een koopwoning in de eurolanden lag in het tweede kwartaal 3,8 procent hoger dan een jaar eerder, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Nederlandse woningen waren gemiddeld 7,3 procent duurder dan in het tweede kwartaal van 2016. In Ierland en Litouwen gingen de prijzen echter met meer dan een tiende omhoog. Italië was het enige land waar Eurostat een lichte prijsdaling op jaarbasis constateerde, van 0,2 procent. In de gehele Europese Unie stegen de huizenprijzen in doorsnee met 4,4 procent.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.