Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY – Het gaat goed met Europa dus de beurzen zakken in

BERNARDS WEEKLY – Het gaat goed met Europa dus de beurzen zakken in
2 jul 2017 om 12:05

Terwijl er een goed nieuwsshow is van economische berichten, stonden de beurzen voor het eerst dit jaar dieprood. Onze Redder in Nood ten tijde van de Eurocrisis, Mario Draghi, lijkt nu mogelijk een schichtige indicatie van een stille hint gegeven te hebben, dat het opkoopprogramma van obligaties (QE) wel eens zou kunnen worden teruggedraaid, omdat de inflatie redelijk standhoudt. Het gevolg is dat bijvoorbeeld de Nederlandse staatsrente omhoog spoot van 0,45% naar ruim 0,6%. In obligatieland is dat een schok. Om dezelfde reden zijn aandelen, vooral die rentegevoelig zijn, zoals vastgoed en technologie, het sterkst gedaald.

Op zich is het een goed teken, als Draghi zou aangeven dat de financiële markten beter op eigen benen kunnen staan. Maar zoals zo vaak, zijn de markten afhankelijk geworden van het geldinfuus en lage rentes. Als dit het allereerste begin is van een normalisering, dan kunnen we de komende jaren lage rendementen verwachten en zal er dus extra gezocht moeten worden naar het leggen van een stevige bodem in de portefeuille.  Het echte werk gaat nu beginnen.

Ik heb deze keer twee artikelen van The Economist bijgesloten, voor diegenen, die nog steeds niet begrijpen, dat de meeste actief beheerde beleggingsfondsen meer kosten dan dat ze extra opbrengen. Dit naar aanleiding van een rapport van de FCA, de Britse AFM en een onderzoek waaruit blijkt dat beleggingsfondsen die het beter doen dan de benchmark over een periode van 12 maanden, niet meer kans maken dan wanneer je met dobbelstenen gooit om wederom de benchmark te verslaan. Puur mazzel dus, maar dat wisten we al.

Goed weekend en veel leesplezier!

Bernard

Week  26 – Overzicht

 

Schade voor AEX zit in de staart

Na de mistroostigheid van de voorgaande dag moest Amsterdamse beurs op de laatste handelsdag van juni verder terrein prijsgeven. Vooral het zwaarwegende fonds RD Shell speelde de AEX in de slotfase parten. Vopak kreeg het bij de hoofdfondsen flink te verduren. In de Midkap kon Air France KLM terugkijken op een uitstekende eerste helft van het jaar. (zie mijn eerdere weekly over de dalende olieprijs en correlatie)

De AEX-index eindigde 0,3% lager op 507,15 punten. Op maandbasis ging de hoofdgraadmeter per saldo 3,2% achteruit. Vanaf het begin van het jaar stond er echter voor de AEX een plus van 5% op de borden. De AMX steeg 0,4% naar 793,70 punten.

Andere grote Europese beurzen lieten net als Amsterdam een negatief beeld zien. Parijs zakte 0,7. Frankfurt koerste 0,6% lager.

 

Euro naar hoogste peil in tijden

De koers van de euro is de laatste dagen in rap tempo opgelopen, tot het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Op de financiële markten zijn beleggers zich zorgen gaan maken dat de Europese Centrale Bank (ECB) wil beginnen met het afbouwen van zijn stimuleringsmaatregelen voor de economie. De euro werd donderdag in de loop van de avond verhandeld voor ruim 1,14 dollar. Enkele dagen terug zat de koers nog onder de 1,12 dollar. Dat is op de valutamarkten, in zo’n korte tijd, een behoorlijke stijging.

De sterke opmars begon dinsdag na een speech van ECB-president Mario Draghi op een conferentie in Portugal. Hij zinspeelde daar volgens kenners op een geleidelijke afbouw van het ruime monetaire beleid dat de ECB nu nog hanteert. Het centrale bank-hoofd stelde onder meer dat het door de huidige maatregelen een kwestie van tijd is voordat ook de nog altijd achterblijvende inflatie gaat aantrekken.

Veel beleggers maakten uit die woorden op dat dat ECB volgend jaar het maandelijkse opkopen van voor vele miljarden euro’s aan staatsobligaties en ander schuldpapier gaat afbouwen. Dan zou er dus minder geld in de economie worden gepompt en wordt geld dus weer schaarser, wat de waarde van de euro opdrijft. Het blijft echter speculatie. Toen er woensdag mediaberichten waren dat de markt Draghi mogelijk verkeerd zou hebben begrepen, was dan ook sprake van een dip in de eurokoers.

Even later wees ook Vítor Constâncio, vicevoorzitter bij de ECB, erop dat Draghi met zijn speech geen koerswijziging suggereerde. Van die waarschuwingen leken beleggers zich donderdag echter weer weinig aan te trekken. Ook de rentes op Europese staatsobligaties zijn door al het gespeculeer aardig opgelopen. De rente op bijvoorbeeld Nederlandse en Duitse staatsleningen was de afgelopen maanden juist nog erg laag door het opkoopbeleid van de centrale bank.

 

Economisch vertrouwen eurozone neemt toe

Het vertrouwen van bedrijven en consumenten in de economie van de eurozone is in juni gestegen ten opzichte van mei. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie donderdag publiceerde.

De index waarmee de commissie het vertrouwen meet, ging afgelopen maand van 109,2 naar 111,1. Economen hadden gemiddeld op een stand van 109,5 gerekend.

Volgens de commissie nam in de industrie, detailhandel, bouwsector en bij consumenten het vertrouwen toe, en in mindere mate ook bij de dienstensector in het eurogebied.

 

Consumentenvertrouwen VS daalt

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in juni flink gedaald, maar minder dan waar eerder op werd gerekend. Dat blijkt uit een definitief cijfer dat de Universiteit van Michigan vrijdag heeft gepubliceerd.

De index die het sentiment onder Amerikaanse consumenten weergeeft, ging van 97,1 in mei naar 95,1. Bij een voorlopige raming werd een stand van 94,5 gemeld, gelijk aan de verwachting van economen.

 

Inflatie eurozone daalt

De inflatie in de eurozone is in juni gedaald tot 1,3 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit een raming van het Europese statistiekbureau Eurostat. In mei bedroeg de geldontwaarding nog 1,4 procent.

De gedaalde inflatie komt voor een groot deel door de lagere energieprijzen. Die stegen in juni op jaarbasis met 1,9 procent, maar in mei was dat nog 4,5 procent. De prijzen van voedsel. alcohol en tabak daalden licht.

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de inflatie met zijn monetaire beleid richting de 2 procent te krijgen. Economen verwachtten in doorsnee een inflatie van 1,2 procent in juni.

 

Vertrouwen Duitse consumenten omhoog

Het consumentenvertrouwen in Duitsland is gestegen naar het hoogste niveau in bijna zestien jaar. Dat meldde onderzoeksbureau GfK donderdag.

De index die het vertrouwen van consumenten in Europa’s grootste economie weergeeft, klom naar een stand van 10,6, van 10,4 eerder. Economen hadden gemiddeld verwacht dat het vertrouwen onveranderd zou blijven.

Het onderzoek wordt maandelijks uitgevoerd onder bijna 2000 respondenten. Het toenemende vertrouwen hangt vooral samen met de gunstige situatie op de Duitse arbeidsmarkt.

 

Vertrouwen Duitse ondernemers groeit

Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in juni gegroeid ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde onderzoeksinstituut Ifo maandag.

De vertrouwensindex van Ifo, die de verwachtingen voor de economische ontwikkelingen in de komende drie tot zes maanden weerspiegelt, steeg deze maand naar 115,1, van 114,6 in mei. Economen rekenden in doorsnee op een niveau van 114,5.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.