Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY: “De onwetende man spreekt uit, de wijze man vraagt en reflecteert.”

BERNARDS WEEKLY: “De onwetende man spreekt uit, de wijze man vraagt en reflecteert.”
11 jun 2018 om 12:13

Het FD kopte deze week dat de inflatie omhoogschiet. Eindelijk! Zowel in Nederland als in de rest van Europa trekt de inflatie sterk aan, en de lonen lijken ook eindelijk sterker te stijgen, mede dankzij een krappe arbeidsmarkt. De inflatie staat in NL op 1,7%. De kerninflatie in Europa, zonder o.a. de volatiele olieprijs, blijft echter rond de 1% zweven. Ook als je onderstaande grafiek ziet, kun je niet concluderen dat de inflatie aantrekt, omdat er eenmalig een uitschieter naar boven is.  Toch wordt dit aangegrepen om Klaas Knot zijn podium weer te geven, voor een snelle terugdraaiing van de QE, de monetaire geldverruiming. Klaas Knot was inderdaad al jaren tegen het QE-programma en houdt vol dat het nergens toe geleid heeft.

Het is maar net naar welke effecten en cijfers je kijkt. Hoewel ik destijds meer voor helikoptergeld (geld rechtstreeks in de economie) dan QE (indirect) was, heeft de langjarig lage rente gezorgd voor (sneller) stijgende aandelenmarkten, huizenprijzen en bedrijfsinvesteringen. Immers, je verdient je investering eerder terug bij een rente van 2% dan bij een rente van 4%. Dat weet Knot natuurlijk ook, maar hij had het herstel liever aan de markt en economische herstructurering overgelaten. Door economische morfine toe te dienen, voelde de patiënt minder de noodzaak om de etter diep uit de wond te snijden en schoon te maken. Nu de morfineshotjes worden teruggedraaid, blijken een aantal wonden slecht of niet te zijn verzorgd, zoals in Italië is te zien. Tot zover sluit ik mij bij deze redenering aan. Ik sluit me ook bij de redenering aan dat bij een volgende economische neergang (ja, het kan nog altijd!) de ECB een bot rentewapen heeft, omdat er niets meer te verlagen is.

Echter, zoals ik ook wel vaker zeg, is het mijn vak om trends waar te nemen en niet elke beweging als een nieuw trend te zien. Ik sluit me graag bij Aristoteles uitspraken aan, dat twijfel en reflectie tot wijsheid kunnen leiden. De media en vooral het internet zijn vol van mensen die de wijsheid in pacht menen te hebben, ook als het inflatie betreft. Ook ik verkondig mijn mening en overtuigingen en kom soms tot de conclusie dat ik het verkeerd gezien had.

Inflatie is de moeder van de rente. Als je het inflatieniveau juist kunt inschatten, dan weet je ook wat de richting van de rente is en daarmee de invloed op de financiële markten. Echter, inflatie is een resultaat van vele complexe (chaotische?) ontwikkelingen en economische onderstromen. Zoals de uitbarsting van een vulkaan of een aardbeving niet of moeilijk te voorspellen is, laat staan de timing ervan.

Vorig jaar meende ik dat de Duitse inflatie wel op moest lopen, omdat de werkeloosheid zo laag was. Inmiddels heb ik geleerd dat de economische omstandigheden met het ‘internet der dingen’ en globalisering zodanig is veranderd, dat een lage werkeloosheid niet per se tot looninflatie hoeft te leiden.  Als het om de looninflatie in Nederland gaat, kan het net zo goed voortkomen uit het feit dat de lonen als percentage van de bedrijfswinsten zijn gedaald (ergo de aandeelhouders profiteren meer van de economische groei dan de werknemers. Mogelijk is er slechts sprake van een inhaalslag en is er niet een nieuwe trend ingezet. Want net als prestaties, zeggen ook data uit het verleden niet altijd iets over de toekomst. Twijfel en reflectie als weg naar wijsheid. Dat is beter dan de koe in de inflatulente kont kijken.

Bernard

Nieuwsselectie week 23

Groei economie eurozone zwakt af

De economische groei in de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar vertraagd in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Dat liet het Europees statistiekbureau Eurostat weten in een nieuwe raming.

De economie van de negentien eurolanden ging in de eerste drie maanden met 0,4 procent vooruit ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Dat cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen en een voorlopige schatting. In het vierde kwartaal groeide de economie van het eurogebied met 0,7 procent.

Voor de gehele Europese Unie van 28 landen werd ook een economische vooruitgang met 0,4 procent op kwartaalbasis gemeten, tegen eveneens 0,7 procent een kwartaal eerder.

Knot: snel einde ECB-stimulering ligt in rede

Het ,,ligt in de rede” dat de Europese Centrale Bank (ECB) op korte termijn een einde aan zijn opkoopprogramma voor schuldpapier aankondigt. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), tevens bestuurslid van de ECB, gezegd in een gesprek met de Tweede Kamer. Het ECB-bestuur vergadert volgende week in de Letse hoofdstad Riga. Om de extreem lage inflatie in de eurozone een impuls te geven koopt de ECB op grote schaal schuldpapier op, en houdt de centrale bank de beleidsrente al enkele jaren bijna op nul. Knot denkt evenwel dat dit niet langer nodig is. Het inflatiebeeld is volgens hem ,,al langere tijd stabiel” en leunt bovendien steeds minder op het monetaire beleid van de ECB. Het is niet voor het eerst dat Knot pleit voor een spoedig einde aan het stimuleringsprogramma van de ECB. Hij heeft daarin een voorname medestander in zijn Duitse collega Jens Weidmann.

Consumentenprijzen flink omhoog

Consumenten betaalden in mei 1,7 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De prijsstijging werd voornamelijk aangejaagd door de prijsontwikkeling van vliegtickets, een verblijf in een bungalowpark en vakantiereizen naar het buitenland.

Rond feestdagen en in schoolvakanties zijn de prijzen van deze diensten hoger doordat meer mensen met vakantie gaan. Dit jaar viel de meivakantie vrijwel volledig in mei, in 2017 viel deze voor het grootste gedeelte in april. Daarnaast viel Pinksteren dit jaar in mei, maar vorig jaar in juni. Een verblijf in een bungalowpark was hierdoor 15 procent duurder dan een jaar eerder, zo merkt het statistiekbureau op. Ook de stijging van de autobrandstoffen had een verhogend effect. In april waren de prijzen nog 1,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Arbeidsproductiviteit VS licht gestegen

De arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten, exclusief de landbouwsector, is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gestegen. Dat blijkt uit een definitief cijfer van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Economen rekenden in doorsnee op iets grotere stijging van 0,6 procent, na een voorlopig cijfer van plus 0,7 procent. Een kwartaal eerder stabiliseerde de arbeidsproductiviteit. De arbeidskosten per eenheid product gingen met 2,9 procent omhoog, tegen een eerder gemelde stijging van 2,7 procent

Japanse economie krimpt

De Japanse economie heeft in het eerste kwartaal voor het eerst sinds 2015 een krimp laten zien. De derde economie van de wereld ging in de eerste drie maanden van 2018 met 0,6 procent achteruit op jaarbasis, aldus nieuwe cijfers van de Japanse overheid. De economie van het land kampte in de afgelopen periode met name van tegenwind door de zwakkere binnenlandse vraag en consumptie. Wel waren er meer kapitaalinvesteringen. Het cijfer komt overeen met een eerdere raming, maar de krimp is wel wat groter dan economen hadden voorzien.

Mexico vergeldt importheffingen VS

Mexico gaat de Amerikaanse importheffingen vergelden. Het land stelt invoertarieven in voor staal en landbouwproducten van zijn noorderbuur, maakte het Mexicaanse ministerie voor Economie bekend.

De heffingen liggen tussen de 15 en 25 procent. Naast metaal gelden ze onder meer ook voor varkensvlees, whisky, aardappels en enkele kaassoorten. De regering-Trump hief de uitzonderingspositie voor Mexico bij importheffingen op aluminium en staal vorige week op. Die maatregel, die ook geldt voor Canada en de Europese Unie, wakkert de angst aan voor een mondiale handelsoorlog.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.