Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bernards Weekly: De cirkel van het leven wordt steeds beter

Bernards Weekly: De cirkel van het leven wordt steeds beter
26 nov 2018 om 11:25

Omdat je wellicht niet geheel tot het einde leest eerst even het volgende; Ik ga van werkkring veranderen. Mijn huidige werk bij Persist, dat ik met veel plezier enkele jaren heb gedaan, zal ik beëindigen en ik ga bij het Investment Office van ING werken, de keuken van ING waar de beleggingsgerechten worden samengesteld, de seizoens-ingrediënten worden besproken en geïmplementeerd tot strategieën, om vervolgens in de lokale ING-restaurants te worden geserveerd.  In deze keuken mag ik de gerechten samenstellen voor de klanten met een grote dis en speciale menuwensen. Om die reden zal ik vooralsnog stoppen met gerichte mails te versturen. Niettemin zal ik de columns, zoals die op www.deaandeelhouder.nl  mogelijk in een iets andere vorm, voortzetten. Ik zal daarin wel altijd de ontwikkelingen vanuit een nieuw of ander perspectief blijven benaderen. Dank zover voor alle leuke complimenten voor mijn Weekly’s. Het is de brandstof waarop ik mijn gerechten heb kunnen koken.  

Deze week

Schröders, een Britse vermogensbeheerder, liet deze week weten dat we onze rendementsverwachtingen voor de komende tien jaar moeten bijstellen naar beneden. Een vergrijzende bevolking in het Westen en China, geopolitieke instabiliteit, het einde van de monetaire stimulering en demografische en klimaatveranderingen maken het moeilijk de huidige hoge waarderingen te rechtvaardigen. Kortom: prepareer voor slechte jaren, is de depressieve boodschap.

Dit zal er ingaan als zoete koek, want voor boodschappen over magere jaren hebben we nu eenmaal meer aandacht. Onze overlevingsinstinct neemt het dan over en kruipt ons onder de huid. Bedrijven zullen iets minder investeren dan gepland en consumenten zullen net iets minder uitbundig worden. Zie daar de self fulfilling prophecy. Daar kun je van alles van vinden, maar het is nu eenmaal een natuurwet, net als de cirkel van het leven. De kans neemt dus toe dat de afkoeling van de economie in een recessie (Ai! Het R-woord) zal doorzetten. Niet omdat het weer eens tijd wordt, na 10 jaar juichherstel, maar omdat de rek uit de groei lijkt te zijn, de privé- en bedrijfsschulden hoog zijn, evenals de waarderingen van aandelen, obligaties en vastgoed. Een gemiddeld rendement van 6 tot 10%, zoals we de laatste jaren hebben gezien, zal voorlopig niet meer kunnen. Zolang de inflatie laag bleef, en dus de rente, konden de “assets” meer waard worden. Zelfs The Economist heeft Amsterdams vastgoed duur genoemd en het staat in de top 5 van meest overgewaardeerde vastgoedmarkten ter wereld. Ook hier hoef je niet meer te verwachten dat je nog een leuk verhuurappartementje kunt scoren met goede rendementen. Cash wordt dus weer King. Maar wanneer? Omdat de inflatie niet sterk zal aantrekken, zal de rente ook voor de komende jaren laag blijven. Zeker als de economie afkoelt en er hier en daar wat overcapaciteit ontstaat. De waarderingen zullen dus de komende jaren hoog kunnen blijven, wat een steun is onder de koersen.

Zoals vaker heeft alles met vertrouwen te maken. Zolang iedereen het prima vindt dat Italië een staatsschuld heeft van 132%, en Japan van 240%, kunnen we doorgaan, doormodderen of doorfeesten (al naar gelang de beeldspraak een voorkeur kent) en hopen/verwachten dat het goed blijft gaan. Tot er ergens iets gebeurt wat een kettingreactie te weeg brengt, zoals tien jaar geleden de “sub-prime”-hypotheken.

Natuurlijk hoeft dit niet het scenario te zijn. Deze gehele eeuw dat ik de economieën en markten volg, zijn er genoeg doemscenario’s geweest (en ook de vorige eeuwen) en zijn er ook daadwerkelijk vreselijke dingen gebeurd. Toch zijn we, in brede en algemene zin, beter af dan ooit, staan de markten meestentijds binnen “no-time” hoger na een crisis en is er veel reden tot optimisme. Optimisme gaat over vertrouwen in de toekomst. Nu is bij mij altijd wel het glas halfvol in plaats van leeg, maar de feiten staan aan mijn zijde. Innovaties hebben de afgelopen decennia niet alleen nieuwe voorspoed gebracht en de economie en beurzen goed gedaan, maar ook de maatschappij ontwricht. Dit fenomeen zal zich de komende decennia doorzetten. Ikzelf kijk uit naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, nanotechnologie, zelfrijdende auto’s, de toepassing van kunstmatige intelligentie op velerlei vlak (en dan vergeten we even de Chinese Orwelliaanse totalitaire toepassing ervan), ruimtetoerisme en de energietransitie. Dit zal nog een geweldige impuls opleveren voor de economie en beurs. Er zijn ook veel verliezers van innovatie en globalisering. Als dat goed wordt opgepakt/aangepakt, en puissante vermogens, die vergaard zijn in enkele jaren tijd, (groten)deels worden herverdeeld door effectieve belastingmaatregelen, zullen de Brexit en handelsoorlogen die ons nu bezig houden, over een aantal jaren als rimpeltjes in de financiële vijver worden gezien.

Een lang verhaal om te zeggen, dat ook na een mogelijk aanstaande recessie weer voor groei zal komen. Inmiddels heb ik begrepen dat de “Lion King” opnieuw wordt uitgebracht in een zeer realistische animatieversie (kijk hier de trailer). Ook hier is de “Circle of Life” een zichzelf verbeterende cirkel. Alle reden dus om optimistisch te blijven. Als de gehele markt dat zou doen, zouden de beurzen er per einde jaar weer bovenop zijn.

Bernard

Week 47

Olieprijzen weer stevig onderuit

De olieprijzen gingen vrijdag weer stevig onderuit, waarmee opnieuw de laagste standen van dit jaar werden bereikt. Berichten over een recordproductie in Saudi-Arabië wakkerden de zorgen over een overaanbod op de oliemarkt opnieuw aan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) noteerde vrijdag rond het middaguur 4,3 procent lager op 52,25 dollar. Brentolie zakte 2,7 procent tot 60,95 dollar per vat. De prijzen liggen op koers voor de zevende week met dalingen op rij. De Saudische olieminister Khalid al-Falih zei dat de productie van zijn land boven 10,7 miljoen vaten per dag ligt. Eerder deze week werd nog bekend dat de Amerikaanse olievoorraden al negen weken op rij groeien. Verder zijn er zorgen dat de vraag naar olie afzwakt door de tragere groei van de wereldeconomie. Oliekartel OPEC zou van plan zijn de productie nog sterker te verlagen om zo de prijzen te stutten. Begin volgende maand vergadert de OPEC over de productie.

OESO verwacht zwakkere groei wereldeconomie

De wereldeconomie zal volgend jaar minder sterk groeien dan eerder gedacht, mede onder druk van de toenemende handelsspanningen. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO) in een rapport. Volgens de OESO zal de groei van de mondiale economie in 2019 uitkomen op 3,5 procent, van een eerder voorspelde 3,7 procent. Voor 2020 wordt ook een groei van 3,5 procent voorzien. De OESO stelt dat de handel en investeringen afzwakken door de importheffingen die wereldwijd zijn ingesteld. Verder hebben opkomende markten te maken met een uitstroom van kapitaal door de stijgende Amerikaanse rente, waardoor de munteenheden van die opkomende landen verzwakken. Het gaat bijvoorbeeld om Brazilië, Rusland, Turkije en Zuid-Afrika. Wat betreft de grote economieën liet de OESO zijn verwachtingen voor de groei van de Verenigde Staten onveranderd. Voor China wordt een tragere groei voorspeld. De economie van de eurozone groeit volgend jaar naar verwachting met 1,8 procent en met 1,6 procent in 2020, aldus de denktank.

Handelsoorlog

De OESO waarschuwt wel dat als de handelsoorlog tussen de VS en China verder escaleert met nog meer importheffingen, dit serieuze negatieve gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie. De organisatie roept beleidsmakers dan ook op het vertrouwen te herstellen in de regels rond internationale handel en samen te werken. Volgens de OESO zijn de risico’s op het moment groot genoeg om aan de alarmbel te trekken en moet worden voorbereid op eventuele turbulentie in de toekomst.

Krimp Duitse economie bevestigd

De economie van Duitsland is in het derde kwartaal gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit definitieve cijfers van het Duitse federale statistiekbureau. Het is de eerste achteruitgang van de Duitse economie sinds het eerste kwartaal van 2015. Volgens het statistiekbureau kwam de krimp uit op 0,2 procent. Het cijfer komt overeen met een eerdere raming. Op jaarbasis ging de grootste economie van Europa met 1,1 procent vooruit. De Duitse economie ondervond tegenwind van de wereldwijde handelsspanningen waardoor de export van het land onder druk stond. Verder had de Duitse auto-industrie last van de nieuwe emissie-eisen waardoor de productie werd verstoord. Ook zijn de consumentenbestedingen in Duitsland minder sterk.

Consumentenvertrouwen eurozone omlaag

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in november gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde de Europese Commissie op basis van een voorlopig cijfer.

De graadmeter waarmee de commissie het vertrouwen meet, ging van min 2,7 in oktober naar een stand van min 3,9 deze maand. Economen rekenden in doorsnee op een niveau van min 3,0.

Consumentenvertrouwen VS minder sterk

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in november gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit een definitief cijfer van de Universiteit van Michigan.

De index die het sentiment onder Amerikaanse consumenten weergeeft, ging naar een stand van 97,5, van 98,6 in oktober. Dat is het laagste niveau sinds augustus. Bij een voorlopige raming werd een niveau gemeld van 98,3 en economen hadden in doorsnee verwacht dat dit cijfer gehandhaafd zou worden.

Wereldhandel in september afgenomen

Het wereldhandelsvolume is in september met 1,1 procent gekrompen ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit de maandelijkse Wereldhandelsmonitor van het Centraal Planbureau (CPB). In augustus ging de wereldhandel nog met 0,2 procent omhoog. De wereldwijde industriële productie daalde in september met 0,2 procent op maandbasis. In de voorgaande maand steeg de productie nog met een bijgestelde 0,5 procent.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.