Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY: Correct meten is pas echt weten

BERNARDS WEEKLY: Correct meten is pas echt weten
7 mei 2018 om 17:07

Na een heerlijke vakantie van een aantal weken, heb ik altijd de stille verwachting gehad dat de hele stad bij thuiskomst volledig anders zou zijn. Al snel kom je erachter dat er vrijwel niets veranderd is. Best teleurstellend. De beurzen echter hebben wel een heftige periode achter de rug, maar lijken weer op weg naar volledig herstel. Intussen hebben we handelsoorlogen, bijna- kernoorlogen en dan toch weer knuffelende Koreanen langs zien komen, en wordt geroepen om de Nobelprijs voor de Vrede, voor o.a. Donald Trump. Tja.

Je ziet dat de beurzen steeds vaker paniekerig reageren op non-events en dan weer snel herstellen. Zoals we hebben kunnen zien is de volatiliteit weer helemaal terug. Goed voor bedrijven als Flow-Traders, maar voor de lange termijnbelegger, eerder een reden om niet te veel op het dagelijkse nieuws te zitten, maar om de grote lijnen in de gaten te houden. Het is dus zaak om niet elke beweging als het begin van een nieuwe trend te zien.  Zo ging recent de rente in de VS stijgen en stonden de kranten weer vol van het einde van het lage rente-tijdperk. Inmiddels is de 10-jaarsrente van de VS weer onder de 3% gezakt. Zo ook de olieprijs. Die was de afgelopen weken hard opgelopen. De eerste artikelen over een doorschieten naar USD 100/vat en hoger waren alweer te spotten. Er is echter net zoveel voor te zeggen, dat de olieprijs gepiekt heeft. Een en ander hangt af van de ontwikkelingen rond Iran. Daar valt echter weinig zinnigs over te zeggen, als je geen insider bent.

Zo ook de sterkere USD. Nieuwe trend of een hiccup? Ook hier valt nog weinig over te zeggen, maar de kans op het laatste blijkt meestal het grootst. Zoals ik al een tijdje verkondig, zie ik de inflatie en daarmee de rente nog lang niet stijgen; Ik denk dat de bekende meetmethoden zo verouderd zijn en dat het sturen op werkelijke inflatie onmogelijk is. Innovaties op allerlei vlak en de globalisering druk de inflatie op een niet meetbare manier. Volgende week donderdag zijn de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers. De groei van de lonen bleek eerder deze week al tegen te vallen evenals de banengroei. Ik ben benieuwd of de verwachte toename naar 2,5% dan wel doorzet.

Als de rente inderdaad laag blijft, is dit dus goed voor aandelen en vastgoed. Belangrijk is wel, dat overfinanciering binnen de perken wordt gehouden om een nieuwe kredietcrisis te voorkomen. Laat dat nu de uitdaging voor de toekomst zijn.

Bernard

Week 18

Europese beurzen sluiten met winst

De Europese beurzen zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De toonaangevende AEX-index sloot 0,7 procent hoger op 555,70 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen 0,3 tot 1 procent.

Banengroei VS valt ietwat tegen

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is vorige maand iets harder gegroeid in vergelijking met een maand eerder, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De uiteindelijke aanwas was minder dan waar economen in doorsnee rekening mee hielden. Uit het banenrapport kwam ook naar voren dat de loongroei in de grootste economie van de wereld iets zwakker uitviel dan verwacht.

Cijfers over de werkgelegenheid zijn veelal van invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve. Stijgende lonen kunnen de inflatie aanjagen, wat mogelijk weer van invloed is op het beleid van de koepel van centrale banken.

Analisten van ING constateren dat het rapport positieve en negatieve kanten heeft. De basis voor verdere rentestappen dit jaar blijft intact, ondanks de tegenvallende loonontwikkeling. De verwachtingen over de ontwikkeling van het rentebeleid zullen door dit rapport volgens de marktkenners niet wezenlijk veranderen.

Inflatie eurozone wat zwakker

De inflatie in de eurozone is in april gedaald naar 1,2 procent op jaarbasis, van 1,3 procent in maart. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige ramingen.

Economen hadden in doorsnee op een inflatie van 1,3 procent gerekend. De kerninflatie, dus zonder de invloed van de sterk schommelende prijzen voor energie en levens- en genotsmiddelen, kwam afgelopen maand uit op 0,7 procent, tegen 1 procent in maart.

Amerikaanse rente blijft gelijk

De Federal Reserve (Fed) houdt de rente in de Verenigde Staten gelijk. De koepel van Amerikaanse centrale banken had het belangrijkste rentetarief vorige maand nog met een kwart procentpunt verhoogd. De financiële markten rekenden over het algemeen niet op een verdere stijging zo kort op de vorige rentestap.

De Fed-bestuurders gaven in een verklaring aan dat de inflatie het doel van 2 procent nadert. De economische groei in de Verenigde Staten liep wel wat terug. De Fed wees in plaats daarvan op de sterke groei van bedrijfsinvesteringen. De rente bleef door het besluit op een bandbreedte van 1,5 procent tot 1,75 procent. Naar verwachting wordt de rente dit jaar nog in twee stappen verder opgevoerd. Sterke economische groei zou Fed-president Jerome Powell ook kunnen doen besluiten in totaal vier renteverhogingen door te voeren.

‘LinkedIn en Uber bedreiging voor uitzenders’

Werving en selectie van personeel is nog vooral mensenwerk, maar nieuwe technologieën zijn aan een stormachtige opmars bezig. Uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven kunnen komende jaren een groot deel van hun markt verliezen aan platforms als LinkedIn, Deliveroo en Uber. Dat zegt het economisch bureau van ING in een nieuw rapport.

Internetplatforms automatiseren werving en selectie met behulp van algoritmes. Ook nemen ze administratieve taken als planning, urenregistratie en facturatie over. Hierdoor zijn ze op termijn waarschijnlijk goedkoper en sneller dan de huidige spelers.

,,We denken bij platformen nu misschien alleen aan taxichauffeurs, maar het gaat niet alleen om generiek werk”, zegt hoofdeconoom Marieke Blom van ING. Schoonmakers, keukenhulpen of callcentermedewerkers zijn volgens haar bijvoorbeeld goed via een platform te organiseren. Dit geldt ook voor specialistische beroepen, zoals vormgevers en docenten.

Onlinebedrijfsmodellen

Allerlei onlinebedrijfsmodellen, zoals vacaturewebsites en sociale netwerken, maken de tussenkomst van de ’traditionele’ flexbranche al minder vaak nodig. ,,In de Verenigde Staten weet schaars IT-talent via onlineplatforms zoals Hired.com met een online veilingsysteem al de hoogst mogelijke beloning te krijgen. Juist de krappe arbeidsmarkt kan de komende jaren een aanjager zijn voor de populariteit van platforms”, aldus Blom.

ING schat in dat in ieder geval 20 procent van de markt zal verschuiven van de ’traditionele’ flexbranche naar de platforms, maar het zou in een extreem scenario ook zomaar 70 procent kunnen worden. Het hangt er eigenlijk van af in hoeverre de grote uitzendbureaus er zelf in slagen om ook goede platforms te ontwikkelen, denkt de bank.

Trump stelt importheffingen EU uit tot 1 juni

De EU blijft voorlopig vrijgesteld van de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium. President Donald Trump heeft zijn beslissing over de heffingen uitgesteld tot 1 juni. Dat maakte het Witte Huis bekend in een persverklaring. Het uitstel geldt ook voor Canada en Mexico. De komende maand zal gebruikt worden voor verdere onderhandelingen. Met Argentinië, Australië en Brazilië heeft Trump al wel een principe-akkoord bereikt. De details daarvan ,,zullen spoedig voltooid worden.”

,,De overeenkomsten onderstrepen de succesvolle strategie van de regering-Trump om eerlijke resultaten te bereiken met onze bondgenoten en zo onze nationale veiligheid te beschermen en wereldwijde uitdagingen voor de staal- en aluminiumindustrie aan te pakken”, schreef het Witte Huis.

In maart voerden de VS invoertarieven van 25 procent op buitenlands staal en 10 procent op aluminium in vanwege ,,de nationale veiligheid’’. Buurlanden Canada en Mexico werden direct uitgezonderd van de maatregel, en na wekenlang intensief overleg ook de EU. De uitzondering voor de EU en de andere bondgenoten zou dinsdag 1 mei aflopen.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.