Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY: De Amazonen veroveren de wereld en Europa rijdt op de Stier

BERNARDS WEEKLY: De Amazonen veroveren de wereld en Europa rijdt op de Stier
28 okt 2017 om 18:08

Mario Draghi heeft het weer voor elkaar. Net toen de beurzen aantoonden dat de rek er langzaam uit is. Mario verraste de markt met een accommoderend signaal. Er komt vooralsnog geen einde aan monetaire verruiming (Quntitative Easing =QE), maar hooguit een verlaging. De markten reageerden verheugd. De Stier krijgt opgewonden door Europa weer nieuwe energie. Vroeger heette het dat Zeus, die zich vermomde als Stier, de Fenicische prinses Europa schaakte. In het Weinstein tijdperk is het Zeus die zijn macht misbruikt om Europa te verkrachten. Hetzelfde verhaal, met een andere insteek.

Los van het feit dat mijn lessen mythologie hun waarde in alle tijden behouden, is het ook precies wat er gebeurt. De bullmarkt lijkt nu nog even niet ten einde, maar het is hetzelfde verhaal met een andere insteek. De Stier kan niet veel langer blijven doorgaan. Hij zal ter verantwoording worden geroepen. Daarom moet er met meer precisie gekeken moet worden naar de koersstijgingen. Sommige delen van de markt lijken hun eigen mythes te creëren.

Ik was eerder deze week bij een bijeenkomst van AXA Investment Management, over robotics en kunstmatige Intelligentie. De kern van het betoog is samen te vatten als: het duurt veel langer voordat alle toekomstbeelden van zelfrijdende auto’s en boodschappen leverende drones bewaarheid wordt. Wel is het zo, dat de uiteindelijke veranderingen veel meer impact zullen hebben dan we ons nu kunnen voorstellen. Lachten wij eind vorige eeuw niet allen die stumperd uit die zo nodig een mobiele telefoon moest gebruiken en daarmee interessant ging lopen doen?

De Amazone

Hoewel de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië wat roet in het Europese beurseten heeft gegooid, zijn de Amerikaanse beurzen en dan met name de technologie bedrijven als Microsoft en Amazon euforisch. Alleen al Amazon werd gisteren in een klap USD 60 miljard (13%) meer waard tot USD 530 miljard.  Dat is even veel als Philips en Akzo Nobel samen, of zoveel als Heineken, of 2,5 keer de waarde van Ahold.  Is er sprake van blinde koopwoede?

Voor Amazon wordt nu 265 keer de verwachte winst van USD 2 miljard over 2018 betaald, nadat gisteren bekend werd dat de omzet in een jaar met ca. 30% is gestegen. Ik heb mij daarom meer in Amazon verdiept om er meer van te begrijpen. En wat blijkt?  Hoe mooi Amazon ook is, hoe geweldig en veelbelovend ook de strategie en uitvoering, ze gaan niet in afzienbare tijd de winst per aandeel vertienvoudigen van USD 3,94 naar ca USD 40,00 /aandeel, waardoor de K/W-verhouding gerechtvaardigd zou zijn.

De belangrijkste reden is de fysieke onmogelijkheid. Waar bedrijven als Microsoft en Facebook, slechts immateriële zaken doen met oneindig repliceerbare producten, moet Amazon een fysieke infrastructuur bouwen van drones en pakhuizen, om nieuwe business tot een succes te maken. Dit duur nu eenmaal jaren.

Om de winst per aandeel te vertienvoudigen zou immers tien jaar lang (een redelijke horizon) de winst (of Vrije Kasstroom) met 20% per jaar moeten stijgen, bij hetzelfde aantal aandelen. Daar zit ‘m nu de knelling. De geherinvesteerde vrije kasstroom (ca. USD 8 mrd) is te laag om deze groei te bewerkstelligen en er zal dus extern geld bij moeten. Het eigen vermogen van Amazon is minder dan 20% van de balanswaarde, na de overname van Wholefoods. Voor deze overname is er afgelopen augustus voor USD 18 mrd extra aan obligaties uitgegeven. Bij een volgende uitbreiding zal Amazon een aandelenemissie moeten doen, wat tot verwatering leidt. Ook heeft Amazon nog niet bewezen dit soort ondernemingen succesvol te kunnen integreren. En als Amazon al succesvol meerdere industrieën tegelijk succesvol kan aanvallen, zoals farmacie groothandel en telecombedrijven, dan is de kans groot dat de regelgever net als bij Uber de boel (al dan niet terecht) gaat vertragen of antitrust maatregelen gaat nemen. Los van het feit dat de gevestigde industrieën niet als slachtvee gaan zitten afwachten. Er zijn kortom te veel variabelen die aan de bovenkant van hun ‘range’ moeten uitkomen om de huidige waarde van Amazon te rechtvaardigen. De oude Amazonen, werden te machtig en daarom uiteindelijk gebroken door andere volkeren. Nomen est omen?

Goed weekend!

Bernard

De afgelopen week: week  43

‘Trump neigt naar Powell als Fed-voorzitter’

De Amerikaanse president Donald Trump neigt naar het benoemen van Jay Powell als nieuwe voorzitter van de Federal Reserve. Bronnen hebben dat tegen persbureau Bloomberg gezegd. Trump heeft nog geen definitieve beslissing genomen.

Trump kan een nieuwe Fed-voorzitter benoemen omdat de termijn van de huidige voorzitter Janet Yellen in februari afloopt. Powell staat bekend als pragmatisch. Hij werd in 2012 door Trumps voorganger Barack Obama benoemd als Fed-bestuurder en steunt Janet Yellens beleid van geleidelijke renteverhogingen.

Ook econoom John Taylor, voormalig Fed-bestuurder Kevin Warsh en Trumps economisch adviseur Gary Cohn zijn naar verluidt kandidaat voor de positie. Het Witte Huis liet eerder weten dat Trump voor hij begin november aan een Aziatische trip begint, zijn keuze bekend zal maken.

 Chef innovatie vertrekt bij Ahold Delhaize

Ahold Delhaize moet op zoek naar een nieuwe hoofdverantwoordelijke voor e-commerce en innovatie. Hanneke Faber, die deze portefeuille nu nog onder jaar hoede heeft binnen het uitvoerend comité van het supermarktconcern, stapt eind dit jaar over naar Unilever.

Faber heeft volgens topman Dick Boer een grote bijdrage geleverd aan het succes van Ahold Delhaize als winkelbedrijf dat online combineert met fysieke winkels. Haar opvolger moet die digitaliseringsslag voortzetten. Slimme technologie waarmee de supermarktketens en webwinkels meer klanten aan zich kunnen binden is daarbij een van de speerpunten.

De verkoop via internet speelt een steeds grotere rol binnen Ahold Delhaize. Om de samenwerking op dat terrein binnen de groep te bevorderen, is besloten dat de baas van webwinkel Bol.com vanf 1 januari rechtstreeks valt onder Wouter Kolk, operationeel directeur Nederland en België. In de Verenigde Staten rapporteert de baas van onlineshop Peapod voortaan direct aan operationeel directeur Kevin Holt van Ahold USA.

Winkelbedrijven staan onder druk om snel nog meer werk te maken van een combinatie van stenen winkels en onlineverkopen. Dat geldt met name in de VS, waar Amazon sterk in opkomst is. Dat webwinkelconcern nam onlangs voor bijna 14 miljard dollar de supermarktketen Whole Foods over, een stap die voor veel deining heeft gezorgd in de Amerikaanse detailhandel.

Economie VS groeit opnieuw flink

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 3 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Ondanks alle orkaanschade is de groei amper afgezwakt ten opzichte van het tweede kwartaal, toen de vooruitgang van ’s werelds grootste economie nog 3,1 procent bedroeg op jaarbasis.

Het gaat om een eerste raming voor de economische groei in de afgelopen periode. Economen hadden in doorsnee gerekend op een stijging van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) met 2,6 procent.

De VS werd in het derde kwartaal onder meer getroffen door de grote orkanen Harvey en Irma. Hun impact op de economie bleek echter gemengd. Veel Amerikanen hebben door de orkanen bijvoorbeeld ook hun auto moeten vervangen. Dat hielp de consumptie verder vooruit.

Werkgelegenheid

De uitgaven van consumenten gingen alles bij elkaar met 2,4 procent omhoog, waar kenners een plus van 2,1 procent hadden voorzien. Ook de handel en in zekere mate de bedrijfsinvesteringen droegen bij aan de groei van de Amerikaanse economie

Amazon verrast met lichte winstgroei

De Amerikaanse webwinkelreus Amazon heeft afgelopen kwartaal de omzet sterk zien toenemen, maar de winst nam slechts mondjesmaat toe. Toch overtrof het resultaat ruimschoots de verwachtingen van analisten, die op een forse winstdaling rekenden.

’s Wereld grootste internetverkoper behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 43,7 miljard dollar (37,5 miljard euro). Dat is ruim een derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst ging met 1,5 procent omhoog naar 256 miljoen dollar. Amazon baarde afgelopen zomer opzien door bijna 14 miljard dollar stuk te slaan op de overname van supermarktketen Whole Foods en direct met lagere prijzen vol de aanval in te zetten. Daarmee kwam het webwinkelconcern in het vaarwater van traditionele detailhandelaren in de Verenigde Staten, waaronder Ahold Delhaize.

Zonnige prognose

Whole Foods was goed voor 1,3 miljard dollar aan omzet en leverde een positieve bijdrage aan de operationele winst. Dergelijke grote aankopen maken beleggers echter wel nerveus. Zeker omdat Amazon weliswaar hard groeit, maar daar mede door torenhoge investeringen vaak niet meer dan een flinterdunne marge aan overhoudt.

Amazon kwam ook met een zonnige prognose voor de naderende feestdagenperiode. Het bedrijf van topman Jeff Bezos verwacht in het vierde kwartaal een omzetgroei tussen de 28 en 38 procent te realiseren. De totale opbrengsten kunnen daarmee oplopen tot meer dan 60 miljard dollar.

Ook de softwareactiviteiten van Amazon deden in het derde kwartaal goede zaken. Clouddienstverlening bracht 4,6 miljard dollar aan omzet in het laatje. Dat komt neer op een groei op jaarbasis van meer dan 40 procent.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.