Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY – Aandelen zijn niet duur!

BERNARDS WEEKLY – Aandelen zijn niet duur!
16 jul 2017 om 12:10

Weer een lang verhaal, maar zeker interessant, al zeg ik het zelf. Plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden. Daarom eerst even kort de conclusie. Aandelen zijn niet duur, zelfs niet als de rente licht stijgt. En dan het plaatje.

Er is weinig verband tussen de winst van een bedrijf en de prijs van het aandeel. Data-analyse van 50 jaar S&P 500 toont aan dat er tot het jaar 2000 een zeer groot verband (correlatie) was tussen dividendrendement en de 10-jaars rente (0,97, waarbij 1,0- een perfect verband aangeeft) en dat dat verband de laatste 20 jaar volledig zoek is en zelfs bijna 0 (geen enkel verband). Zoals we weten is de Amerikaanse rente al sinds begin jaren 80 aan het dalen en hangt deze de laatste jaren rond 2%. Dat zie je in de plottergrafiek hierboven, waarbij een stip een jaartal is en de jaren verbonden zijn met een lijntje. De hoogste stip, met rente 14% en bijbehorende dividendrendement van 4,8%, noteerden we in 1980.

Het verhaal begint in de economisch mooie jaren 60, met een stabiele winst en economie. In de jaren 70 en 80, loopt het met de inflatie fors uit de hand, zoals de meesten nog wel weten. Dit heeft tot gevolg gehad dat de rente is gestegen, maar het dividendrendement ging niet echt mee. Toen het inflatiebeest onder controle was zakte de rente weer steeds verder in, tot de huidige niveaus. Zoals te zien is, was het dividendrendement in de tijd van de ‘nieuwe economie’ en de IT-bubbel, zo rond de eeuwwisseling, veel lager dan in de jaren 60, bij een vergelijkbaar renteniveau.

Echter het dividendrendement op aandelen, hangt al zo’n 20 jaar net boven de 1 of rond de 2%. Dit heeft natuurlijk alles met de gestegen aandelenkoersen te maken.  De stippellijn in onderstaande grafiek geeft het verband aan, waaromheen de stippen gemiddeld het beste bij passen.

De vraag is nu of aandelen duur zijn en of we hoogtevrees moeten hebben. Goede vraag! We moeten hierbij in ogenschouw nemen dat de pay-out ratio (de verhouding aan uitbetaalde dividenden ten opzichte van de winsten) in de jaren 60 ruim 50% was en in de jaren rond de eeuwwisseling zo’n 30%.  De laatste jaren, kruipt deze ratio weer richting de 45%. Waarom is dit belangrijk? Een dividendrendement van 2% bij een pay-out van 30% geeft een lagere koers dan bij een pay-out van 50%. Immers, als ik een winst heb van 100 en ik 50 krijg uitgekeerd in plaats van 30, dan is bij eenzelfde dividendrendement de koers van het aandeel hoger. De stijging van de pay-out ratio verklaart mede de sterkte koersstijging van de afgelopen jaren.

Wat opvalt aan dit leuke plaatje, is dat er een (niet per se causaal) redelijk verband is tussen de rente en het dividendrendement (het stippellijntje).  Die geeft aan dat bij een rente van 8% een dividend van 4% te verwachten is, evenals een dividend van 3% bij een rente van 6% (verhouding 2:1 dus). In die verhouding zou je bij een rente van 2% een dividendrendement van 1% verwachten. Zoals we zien staan de stipjes al jaren onder de schuine streep.

De jaren 70 en 80 waren extreme jaren als het gaat om de hoge rente en de jaren rond de eeuwwisseling waren extreem als het gaat om het dividendrendement (lage pay-out en hoge koersen). De laatste jaren zijn extreem vanwege de lage rente. Als je de extremen zou weglaten, dan is die stippellijn nog duidelijker een lijn die een redelijk verband aangeeft.

Als we nu kunnen aannemen, dat de pay-out op een normaal niveau kan gekomen van rond de 45%, dan kunnen we nog wat groei verwachten t.o.v. de huidige 40%. Als nu rente stijgt naar 4%, wat niet zeker is, of laag blijft, dan is niet te verwachten dat het dividendrendement structureel naar 3% gaat (zoals eenmalig door de crisis in 2008 , toen koersen scherp daalden). Je zou eerder verwachten dat deze rond de 2% blijft of lager is. Tot slot is bekend dat de gemiddelde langjarige dividendgroei ca. 6% is. Vanuit dit perspectief zijn aandelen dus niet duur en zit er zelfs nog groeipotentie in, als de rente laag blijft. Iedereen die zegt dat aandelen te duur zijn en zich afvraagt waarom die echte correctie of bearmarkt niet komt, heeft nu zijn antwoord. Als er geen politieke of economische schokken komen en de rente niet te veel stijgt, staat de S&P 500 volgend jaar op 2700.

Goed weekend!

Bernard

 

Week  28 – Overzicht

 

Inflatie VS zwakt af

De inflatie in de Verenigde Staten is in juni gedaald naar 1,6 procent op jaarbasis, van 1,9 procent in mei. Dat liet het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag weten.

Economen rekenden in doorsnee op 1,7 procent. Op maandbasis bleven de consumentenprijzen onveranderd, na een daling met 0,1 procent een maand eerder.

De kerninflatie, exclusief de schommelende prijzen van energie en voedingsmiddelen, bedroeg 1,7 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder.

 

Flinke stijging export eurolanden

De eurolanden hebben in mei gezamenlijk voor een bedrag van 189,6 miljard euro aan goederen naar landen buiten de muntunie geëxporteerd, een stijging van bijna 13 procent op jaarbasis. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag.

Er was sprake van meer export naar landen binnen de Europese Unie en een hogere uitvoer naar bijvoorbeeld China en Rusland. De import van de eurozone klom in mei met 16,4 procent tot een waarde van 168,1 miljard euro. Daarmee bedroeg het handelsoverschot van het eurogebied 21,4 miljard euro.

Voor de gehele EU werd voor mei een exportwaarde gemeten van 165,4 miljard euro, een groei van krap 16 procent.

 

Yellen twijfelt over groeidoelstelling Trump

Voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve twijfelt aan de haalbaarheid van de doelstelling voor een economische groei in de Verenigde Staten van jaarlijks 3 procent die president Donald Trump heeft uitgesproken. Dat zei Yellen donderdag in een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.

Volgens Yellen zou het geweldig zijn als die doelstelling bereikt wordt, maar zou dat ook zeer uitdagend zijn. Trump wil dat doel behalen door onder meer belastinghervormingen, vermindering van regelgeving en investeringen in infrastructuur. Maar volgens Yellen is nog veel meer nodig, bijvoorbeeld een verbetering van het onderwijs om werknemers in de VS productiever te maken.

 

Inflatie in Duitsland stabiel

De inflatie in Duitsland is in juni uitgekomen op 1,6 procent op jaarbasis. Dat maakte het Duitse statistiekbureau donderdag bekend op basis van definitieve cijfers.

Het cijfer komt overeen met de voorlopige raming. In mei stegen de prijzen van consumptiegoederen in Duitsland in doorsnee ook met 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode bedroeg de Duitse inflatie in juni 1,5 procent op jaarbasis. Ook dit cijfer bleef ongewijzigd ten opzichte van de eerdere raming en lag gelijk aan het niveau van een maand eerder.

 

Export Duitsland trekt aan

De export van Duitsland is in mei met 1,4 procent toegenomen in vergelijking met een maand eerder. Dat liet het Duitse federale statistiekbureau maandag weten.

Daarmee nam de uitvoer van de grootste economie van Europa beduidend sterker toe dan verwacht. Economen hadden gemiddeld op een groei met 0,3 procent gerekend. In april ging de Duitse export met 0,9 procent omhoog.

De Duitse import steeg in mei met 1,2 procent op maandbasis, net als in april. Hier werd door economen gemiddeld op een toename met 0,3 procent gerekend.

 

OPEC-landen pompen nog altijd te veel olie op

De landen die zijn aangesloten bij oliekartel OPEC pompen nog altijd meer olie op dan waar vraag naar is. Dat blijkt uit eerste inschattingen van het kartel over de verwachtingen voor de oliemarkt in 2018. De landen ondervinden onder meer concurrentie van de Amerikaanse olieproducenten die vooral hun schalieproductie opvoeren.

In juni waren de OPEC-landen goed voor gemiddeld 32,6 miljoen vaten olie per dag. Het huidige niveau overstijgt de verwachte vraag van 32,2 miljoen vaten per dag die de OPEC voor 2018 voorziet. Over de eerste zes maanden van het jaar lag de dagelijkse productie gemiddeld 700.000 vaten boven de vraag.

Het kartel kwam in mei samen met andere olieproducenten waaronder Rusland overeen om de productieverlaging die loopt vanaf 1 januari te verlengen tot eind maart volgend jaar. Later deze maand komen de landen in Rusland bijeen om te praten over de vorderingen die zijn gemaakt. Daarbij staan verdere productiebeperkingen overigens niet op de agenda.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.