Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bernards Weekly: aandelen zijn niet duur!

Bernards Weekly: aandelen zijn niet duur!
8 okt 2017 om 13:57

Ook de financiële kranten besteden steeds meer aandacht aan de almaar aanhoudende koersstijgingen. De tendens is dat het ongeëvenaard is en dat het ook wel angstig is. Veelal wordt de CAPE-Shiller index erbij gehaald, een indicator die door Nobelprijswinnaar (2014) Robert Shiller is ontwikkeld waarbij de gemiddelde Koers-winstverhoudingen over 10 jaar worden berekend. Dit geeft een beter beeld van waarderingen dan de jaarlijkse KW-ratio. Zoals hieronder te zien is, staat deze ratio inmiddels op ruim 31 en afgezien van de periode rond de IT-bubbel aan het begin van de eeuw, zijn de waarderingen nog nooit zo hoog geweest. Zie grafiek 1.

 

Tot zover wat iedereen elkaar nakakelt. Als we namelijk iets anders kijken naar dezelfde data en we draaien het om, dus K-W wordt W-K, dan krijg je bij een K-W-verhouding van 25, een W-K-verhouding van 0,04, oftewel een winstrendement (earnings yield) van 4%. Dit is een stuk interessanter, omdat dit cijfer te vergelijken is met de rente, een ander maatstaf waarop beleggers hun investeringskansen berekenen. Gevoelsmatig zou je zeggen, dat winstrendement hoger moet liggen dan de rente, die minder risico’s draagt. Ondernemen zou meer moeten opleveren vanwege een hoger te accepteren risico. Dit is wat men de risicopremie noemt en die zou dus positief moeten zijn. Deze premie is grofweg het verschil tussen de risicoloze staatsrente en het rendement op beleggen in een onderneming. Normaalgesproken is dit rendement het dividend plus de koersstijging, maar die zijn beiden weer gekoppeld aan het winstrendement.

Als we dan de tweede en derde grafiek bekijken, waarbij ik de historische waarden op de bovenstaande wijze heb genoteerd, dan valt er veel op. Ten eerste dat de langjarige rente tot de jaren 60 niet boven de 6% kwam en gemiddeld zo’n 3,5% bedroeg. Doordat de inflatie gierend uit de hand liep in de jaren 70, moesten de rentes stijl omhoog, tot boven de 15% begin jaren 80. Sindsdien zijn de rentes (en de inflatie) aan een lange daling begonnen, tot de huidige lage, rentes van ca. 2,4%.

In de derde grafiek is te zien dat de winstkoersverhouding vanaf eind jaren 60 een sterk verband heeft met de rente. Echter, vanaf begin jaren 80 werd de staatsrente, die dus zeer hoog werd, zelfs hoger dan het winstrendement; rente leverde dus meer op tegen een lager risico, wat te zien is in de rode lijn, waarin ik de 10-jaars rente heb afgetrokken van het winstrendement. Pas sinds de crisis van 2007 is dit weer bijgetrokken en is de ‘risicopremie’ weer positief. Omdat rente en winstrendement communicerende vaten zijn, is het niet zo raar, dat zij elkaar volgen. Wat we dus kunnen concluderen is dat de koers-winstverhoudingen weliswaar hoog zijn, maar dat dit niet extreem is, vanwege de lage rente. Het is zelfs logisch. Eigenlijk waren de waarderingen vanaf de jaren 80 tot 2007 veel te hoog.  Dit houdt dus ook in, dat zolang de rente laag blijft er een stevige steun onder de huidige waarderingen staat en de winsten kunnen blijven stijgen. Nu moeten we dus kijken wat de rente zal gaan doen en daarvoor moeten we naar de inflatie kijken. Blijft die voorlopig nog laag, dan kunnen we nog genieten van mooie rendementen tegen redelijke waarderingen. Gaat de inflatie stevig omhoog, dan hebben we een groot probleem. Voorlopig lijken we daarop niet te hoeven rekenen.

 

 

Goed weekend!

 

Bernard

 

Week  40

 

‘Duitse overheid verhoogt groeiverwachting’

De Duitse regering heeft de groeiverwachtingen voor de economie verhoogd. Dat meldde zakenkrant Handelsblatt op basis van bronnen bij de overheid.  Volgens de krant wordt nu voor dit jaar gerekend op een economische groei in Duitsland met 1,9 procent, van een eerder voorspelde 1,5 procent. Voor 2018 wordt nu uitgegaan van een groei van de grootste economie van Europa met 2 procent. Hier werd eerder op een vooruitgang met 1,6 procent gerekend. De sterkere groei zou te danken zijn aan de verbeterde wereldeconomie en beter dan verwachte binnenlandse investeringen.

 

Producentenprijzen eurozone iets omhoog

De producentenprijzen in de eurozone zijn in augustus met 0,3 procent gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

Economen rekenden in doorsnee op een plusje van 0,1 procent. In juli bleven de prijzen die fabrikanten in het eurogebied vragen voor hun producten nog stabiel en in de twee maanden daarvoor was sprake van een lichte prijsdaling.

In de gehele Europese Unie werd in augustus een prijstoename van 0,4 procent op maandbasis gemeten, aldus Eurostat.

 

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.