Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jordy Klijn - woensdag, 21 augustus 2019 10:44

Beleggingstip SBM Offshore: met de blik naar de toekomst

Aandelen SBM Offshore dalen de afgelopen weken met 16%. Bijzonder aangezien de gerapporteerde cijfers prima lijkt. Het bedrijf ging lange tijd gebukt onder smeergeldaffaires in Brazilië en Afrika. Dit leek tot het verleden te behoren met schikkingen in verschillende landen. De daling van de aandelen komt voort uit een mogelijk kinkje in de kabel voor SBM Offshore in Brazilië. Een rechter vindt het bedrag wat te laag. Het lijkt mij echter sterk als er nog een hoge extra boete komt. SBM Offhore is al weer aan de slag in Brazilië en de vooruitzichten lijken prima.

Met het door mij geselecteerde SBM rendement certificaat maak ik ruim 5% rendement zolang SBM’s aandelenkoers niet met meer dan 21% daalt tot onder €12,00 tot december. Dit lijkt wel een hele veilige bandbreedte.

Wat doet SBM Offshore?
SBM Offshore is wereldwijd actief als toeleverancier van de offshore-olie- en gasindustrie. De huidige activiteiten bestaan uit de bouw, aanvoer en offshore-installatie van systemen voor de productie en opslag van olie- en gasproducten. SBM Offshore levert kant-en-klare oplossingen (‘turnkey’-projecten), naast het leasen van eigen schepen en platforms. Verder is SBM Offshore bekend om zijn zogenoemde ‘FPSO’s’: Floating, Production, Storage and Offloading. Dat zijn omgebouwde tankers die olie en gas op zee kunnen oppompen, opslaan en overladen. Ze hanteert twee divisies: ‘Lease & Operate’ en ‘Turnkey’.

Lease & Operate
Binnen deze divisie exploiteert en least SBM platforms aan klanten. Door de groei in de afgelopen jaren geldt deze divisie als belangrijkste tak en draagt bij voor +/- 75% aan de omzet. Grote afzetmarkten zijn: Angola, Brazilie en de VS.

Turnkey
Binnen de divisie Turnkey zie je juist een tegenovergesteld beeld. Jarenlang gold dit onderdeel als grootste binnen SBM Offshore. Hier verkoopt SBM de drijvende vaartuigen klaar voor gebruik aan de klant.

Blik op de toekomst
De interne omzetverschuiving in SBM haar divisies staat niet op zichzelf. Door de lage olieprijs sinds 2016 investeerden olie- en gasbedrijven de afgelopen jaren nauwelijks in nieuwe FPSO’s. In plaats daarvan hielden ze hun handen op de knip en sloten voornamelijk leaseconstructies af. Onder deze externe omstandigheden groeide SBM haar leasevloot met contracten tot zelfs in 2036. Dit zorgt voor een gegarandeerde inkomstenstroom op de lange termijn. Analisten voorzien een stabiele kasstroom van zo’n €270 miljoen per jaar, ofwel €1,30 per aandeel.

Daar de oliesector in de aflopen jaren amper investeerden in nieuwe olievelden daalt de olieproductie elk jaar met 3%. Naar de toekomst toe verwachten analisten daarom dat de investeringsbereidheid onder de olie majors weer toeneemt. Om aan de toekomstige vraag naar olie te voldoen ziet SBM de vraag naar FPSO’s de laatste tijd toenemen. Door deze sterkere vraag gaat ze zelfs selectief te werk. Immers, haar productiecapaciteit laat maximaal de bouw van 2-3 FPSO’s per jaar toe. Reken je dit door naar een winstbijdrage per aandeel zitten analisten gemiddeld op €2,00.

Waardering en positie
Om tot een waardering te komen voor over 12 maanden, moet je een inschatting maken van de ontwikkelingen over 2-3 jaar. Zowel het SBM management als analisten voorzien een omzetverschuiving van “Lease and Operate” naar “Turnkey”. Voor 2019 schat het SBM management dat deze verhouding verschuift naar 65/ 35. Dit resulteert in een omzetverwachting voor dit jaar van €1,8 miljard en een winst van €670 miljoen. Verder naar 2021 toe lopen huidige Lease contracten door en zullen FPSO orders doorslaggevend zijn in de mogelijke winstgroei. Enthousiaste analisten taxeren in 2021 een winst per aandeel van €2,00. Zelf ben ik liever wat conservatiever en ga ik uit van een winst per aandeel van €1,75. Plak ik daar de gemiddelde K/W multiple van de afgelopen jaren op, dan kom ik tot een koersdoel: €19,50.

Ik kies liever voor een SBM rendement certificaat. Ik neem genoegen met minder rendement, maar kan 5% ruim verdienen tot en met december. Op jaarbasis is dit zelfs 14% rendement.

Belangrijkste karakteristieken:
1. Onderliggende waarde SBM Offshore €15,24
De prijs van het Rendement Certificaat volgt de aandelenkoers van SBM Offsore. Met een huidige aandelenkoers van SBM Offshore op €15,24 noteert het Rendement Certificaat fractioneel hoger op €16,85.
2. Ondergrens €12
Om op einddatum de maximale uitbetaling van €17,80 van het Rendement Certificaat uitbetaald te krijgen moet SBM Offshore de komende 4 maanden boven €12 blijven noteren. Zakt de aandelenkoers van SBM Offshore onder de €12, dan volgt het Rendement Certificaat de aandelenkoers van SBM Offshore 1 op 1. In dit scenario krijgt u een uitkering op basis van de slotkoers van SBM Offshore op 20 december 2019. Blijven we boven de €12, dan ontvangt u €17,80. Een maximaal rendement van 5%. Omgerekend 14% per jaar.
3. Bonusgrens €17,80
Het bedrag van €17,80 dat maximaal wordt uitbetaald indien de koers boven de ondergrens van €12,00 blijft.

Via deze link vindt u de precieze details van het certificaat.

De Aandeelhouder TV

oktober 21, 2020

Sell op Galapagos | 21 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 20, 2020

AEX 20 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 20, 2020

Britse pond kan fors dalen bij uitblijven Brexit-deal

oktober 20, 2020

Bob Homan tipt: Gespreid beleggen – #Beursspel2020

Columns

Nieuw
20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!

17 okt 08:58 Manus Fleskens

Fugro nieuws, fake of toch niet?

16 okt 16:41 Marco Knulst

Kansen in Gas & Olie

Het laatste beursnieuws