Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Albert Jellema -dinsdag, 5 februari 2019

Beleggers zetten roze bril op

De AEX staat voor het jaar op 6% winst. De AMX (Nederlandse index voor middelgrote ondernemingen) zelfs al op een plus van 12%. Na de desastreus verlopen decembermaand een mooie opsteker. Ik blijf me er zelfs na 19 jaar beleggen over verbazen hoe snel het sentiment kan draaien. De nieuwsfeiten verschillen namelijk niet veel van eind december.

Brexit

Laatste nieuwsfeit in deze is de afwijzing van de brexitdeal van de Britse premier May door het parlement. Ze verloor de stemming kansloos met 432 stemmen tegen en 202 stemmen voor. Beleggers vrezen steeds minder dat het tot een harde brexit gaat komen eind maart. Men spreekt over een nieuw referendum, aangepast akkoord, intrekken brexit voor 29 maart of uitstel van de brexit. De scenario’s vliegen je om de oren. De consensus is dat er geen harde brexit komt. Komt deze er wel dan zal dat heel negatief voor het sentiment op de aandelenmarkt uitpakken.

Handelsoorlog (tijdelijke) wapenstilstand

Over de ontwikkelingen rondom de handelsoorlog tussen primair China en de Verenigde Staten komen tegenstrijdige signalen. Soms geluiden dat de onderhandelaars goede progressie maken met de onderhandelingen, maar net zo makkelijk een bericht dat ze nog mijlenver uit elkaar liggen. De feiten lijken redelijk simpel. China exporteert $515 miljard naar de Verenigde Staten en importeert $110 miljard. Trump wil dit enorme gat verkleinen. China geeft aan dat het land aan ‘legitieme eisen’ van de Amerikanen wil voldoen. Of en hoe de twee grootmachten elkaar gaan vinden blijft afwachten. De klokt tik aangezien begin december een wapenstilstand voor 90 dagen is afgesproken. Deze eindigt dus eind februari. Voor het sentiment natuurlijk belangrijk dat er een deal komt.

Economische groei

De afgelopen maanden zie ik voortdurend neerwaartse bijstellingen van economische groei. In de eurozone valt Duitsland op. Het Duitse ministerie van financiën verlaagde recent de groeiverwachting voor 2019 van 1,8% naar 1%.  Oorzaken: afkoelende wereldeconomie, brexit en zwakte in de Duitse auto-industrie.  In China spreekt men zelfs van de laagste economische groei in 28 jaar. Al neem ik dit wel met een korreltje zout aangezien de groei boven de 6% ligt. De wereld is inmiddels voor de groei erg afhankelijk van China aangezien 1/3 van de wereldwijde economische groei komt door China. Beleggers zetten voor nu in deze de roze bril op en gaan er vanuit dat er sprake zal zijn van solide economische groei op een lager niveau dan de afgelopen jaren. De vrees voor een recessie zakt weg.

Winstcijfers

De winstcijfers van bedrijven tonen tot nu toe een positief beeld. In Nederland vallen Philips, ASML en Takeaway.com mee. Al voorspelt ASML wel een lastige eerste helft van 2019 en verbeteringen in de 2e jaarhelft. In de Verenigde Staten presteert 77,6% van de bedrijven tot nu toe beter dan verwachte winstcijfers. Dit na publicatie van 76 uit de 500 bedrijven in de S&P 500. In onderstaande tabel zie je wel duidelijk dat de groei van winsten jaar op jaar snel afneemt. Voor 2019 rekenen gemiddeld op 4% winstgroei. Dus de lagere economische groeiverwachtingen zitten voor een groot gedeelte ook in de taxaties voor 2019.

Conclusie

De brexit en de handelsoorlog zorgen voor neerwaartse bijstellingen van economische groei. De consensus gaat er nu vanuit dat beide dossiers niet gaan escaleren en dat er een oplossing kom die de groei niet verder onder druk gaat zetten. Het cijferseizoen valt mee en bedrijven laten zich voorzichtig optimistisch uit over 2019. Al blijven de vooruitblikken omgeven door de toegenomen onzekerheid. Zo zegt bijvoorbeeld ASML dat ze verbetering verwachten in de 2e helft van 2019 aangezien de klanten van hun klanten de huidige terugval als tijdelijk zien. De winstverwachtingen voor bedrijven in 2019 reflecteren ook deze nieuwe verwachting.

Centrale banken beseffen inmiddels ook de broze situatie en passen hun bewoording over de economie aan. Zo voorzien de ECB en de FED minder groei. Ik verwacht niet dat de ECB een renteverhoging gaat doorvoeren en de FED zal ook een pas op de plaats maken. Dit ruime monetaire beleid stut de aandelenmarkt natuurlijk. De vlam kan wel makkelijk weer in de pan slaan. De brexit en handelsoorlog zijn allesbehalve opgelost en de economie vertoont duidelijk tekenen van vermoeidheid.

Wat ik nog wel wil meegeven is het volgende. Kijk ik hoog over naar de waardering van aandelen dan lijken deze best aantrekkelijk geprijsd in een scenario van bescheiden economische groei en bescheiden winstgroei. De AEX handelt bijvoorbeeld op 13,5x de winst voor 2019 en op een dividendrendement van 4%. In een wereld waar de rente op 0% staat geen onaantrekkelijk uitgangspunt....

 

 

Albert is als gepassioneerd belegger al bijna twintig jaar actief op de aandelenmarkten. Hij begon zijn carrière bij ABN AMRO na de afronding van zijn studie bedrijfseconomie aan de Rijks Universiteit Groningen. Hier beheerde hij mede het dividend aandelenfonds. Vervolgens werkte Albert als partner acht jaar bij hedgefund GO Capital. Hier specialiseerde hij zich in beleggingen gericht op de Nederlandse aandelenmarkt. In 2014 stond Albert aan de wieg van ProBeleggen en startte hij 1Vermogensbeheer. Twitter: @AlbertJellema. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jellema kan posities innemen op de financiële markten.

De Aandeelhouder TV

augustus 23, 2019

Leiden de Amazonebranden tot een nieuwe handelsoorlog? – RTL Z NIEUWS

augustus 23, 2019

Gevolgen machtsstrijd Trump en Federal Reserve

augustus 23, 2019

AEX week 34 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 23, 2019

ASR toont cijfers, Aegon ex dividend | 23 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
23 aug 12:16 Nico Bakker

ING herstelpoging

23 aug 08:36 Bas Heijink

AEX Waar komt de lagere top te liggen?

22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup

21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink