fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jim Tehupuring -maandag, 8 juli 2019

Beleggen voor 8% rendement in 6 maanden met Adyen

Adyen: €650

Het is nog maar 1 jaar geleden dat ‘payment service provider’ Adyen naar de beurs ging. U herinnert het zich vast wel, want het was een van de meest succesvolle beursintroducties in jaren. De emissieprijs werd bepaald op €240 (de bovenkant van de prijsvork) en het aandeel opende op 12 juni 2018 60% hoger op €410. Zoals u hieronder ziet schommelde de koers behoorlijk met een piek op €758. Dalingen waren er ook, maar lager dan de openingskoers in juni noteerde Adyen niet.

Op dit moment noteert het aandeel ruim €650.  Daarmee is het bedrijf €20 miljard waard. Ongeveer evenveel als ABN Amro en iets minder dan Ahold Delhaize…

Koersverloop Adyen sinds beursgang juni 2018

Adyen
Dit is een bedrijf waar Nederland trots op kan zijn. Adyen bestaat nog geen 15 jaar, speelt in op e-commerce en fintech en is wereldwijd actief. Adyen is een zogeheten ‘unicorn’, een bedrijf dat binnen 10 jaar tijd €1 miljard waard werd. Adyen levert een technologisch hoogstaand betaalplatform dat het mogelijk maakt om via ruim 100 verschillende betaalmethoden (creditcards, Ideal)  in ruim 100 verschillende valuta betalingen te doen. Wanneer je je als webshop aansluit op de technologie van Adyen is je potentiele klantengroep enorm. De eerste echt grote klant van Adyen was Groupon en inmiddels is de lijst met grote internationale partijen lang: Netflix. Ebay, H&M, Uber, Booking, Adidas, Spotify. Voor elke aankoop die online gedaan wordt ontvangt Adyen een kleine bedrag. Maar waar iedereen online gaat, ziet Adyen kansen op het tegengestelde pad. Wanneer je betaalt via een kassa in de gewone winkel, is de kans groot dat Adyen hier iets aan verdiend.

Wat is Adyen waard?
De bedragen via de betaalplatformen van Adyen groeien extreem hard in aantallen. Adyen verwerkt almaar meer transacties. Hieronder zie je de winstgroei. In 2018 groeide de winst met hetzelfde hoge tempo door. En zelfs harder dan verwacht, dankzij de enorme operationele hefboom. De eerste 6 maanden zette Adyen €156 miljoen om met 45% marge.  In het tweede half jaar was dit €192 miljoen met maar liefst 58% marge. In 2018 werd er voor €159 miljard aan betaling verricht via Adyen. Zoals hieronder te zien is, wordt verwacht dat deze ontwikkeling zich doorzet. Adyen zet in op de heersende trend van e-commerce en globalisering.

Ontwikkeling Verwerkt volume. Gerealiseerde omzet en Operationeel resultaat

In 2018 verdiende Adyen per aandeel €4,30. Substantieel meer dan de verwachte €3,70. De snelle rekenaars onder ons, komen tot een koers/winstverhouding van bijna 150 op dit moment. Eigenlijk belachelijk hoog. Hieronder zie je echter dat naar de toekomst de winst met hoge percentage blijft groeien (blauwe staafjes). In 2022 €16 per aandeel. Op basis van de prestaties in de afgelopen jaren is het niet irreeel, maar het betekent ook dat beleggers nu dik 40 keer de winst van 2022 betalen voor een aandeel Adyen. Ik vind het prima, maar lichte tegenslag betekent ook direct een stevige koerscorrectie. Die zagen we in het eerste beursjaar al herhaaldelijk. En volatiliteit is weer gunstig voor optieprijzen. Adyen is dus een groeiaandeel, maar ook zeker als zodanig geprijsd. Op de huidige koers ben ik in de basis niet echt geinteresseerd in aandelen Adyen. Het is een prachtig bedrijf, maar het aandeel is aan de prijs.

Verwachte winst per aandeel tot en met 2022

Indices
Of toch wel? Zeker op korte termijn wordt de waarde van een aandeel bepaald door vraag en aanbod. En de vraag naar Adyen is groot zo is bij en na de beursintroductie gebleken. Dankzij de goede koersperformance is Adyen inmiddels van dermate grote omvang dat het aandeel eind februari werd opgenomen in de MSCI World Index. Hierdoor krijgt Adyen meer internationale zichtbaarheid, maar het betekent ook dat ETF-aanbieders stukken Adyen moeten aankopen. Bij inflow van gelden in ETF’s zullen de aanbieders aandelen Adyen moeten aanschaffen. Dit leidt tot extra vraag, maar ook tot meer stabiliteit van het aandeel, doordat die aankopen geen speculatiemotief kennen.
Sinds maart is Adyen ook onderdeel van de AEX Index met een weging van 1%. Dit onderschrijft de ongekende prestatie van het bedrijf. Van €0 omzet tot opname in de Amsterdamse hoofdindex in 13 jaar tijd.

Hoe?
Zoals ik aangaf ben ik op de huidige waardering geen koper van aandelen Adyen. Ook niet voor de korte termijn. De operationele hefboom is ongekend en van elke extra euro omzet in 2018 had 62 cent meer operationele winst tot gevolg. Nu reeds 40 keer de verwachte winst over 2022 betalen gaat mij wat ver. De hoge volatiliteit leidt echter tot interessante optieprijzen, maar ook tot uitermate interessante Rendement Certificaten. BNP biedt er enkele aan. Onderstaand rendement certificaat loopt 6 maanden:

Adyen Rendement Certificaat Dec’19 500/780
ISIN: NL0013358302

Het principe achter het certificaat is simpel: komt Adyen tot en met 20 december niet op of onder €500 dan krijg je een uitkering van €780. De marge tot de ondergrens is 23% (150/650). Het certificaat kost nu €718 en je kunt dus maximaal €62 verdienen. Een rendement van bijna 9%. Een aantrekkelijke risico/rendementverhouding.

Voor wie minder bekend is met rendement certificaten (RC): de waarde van een RC wordt bepaald door het onderliggende aandeel. De waarde beweegt mee met het aandeel. In dit geval het aandeel Adyen.
Het belangrijkste kenmerk van het RC is de rendement grens. Dit is het niveau waarop de aandelenkoers niet moet komen. De ondergrens van dit certificaat is €500. Blijft Adyen gedurende de looptijd boven dit niveau, dan krijg je een vaste maximale uitbetaling. Die is in dit geval €780. Deze bonusuitkering krijg je eind december uitgekeerd onder voorwaarde dat het aandeel Adyen tot en met 20 december geen enkel moment €500 of lager staat.

Zou je de aandelen kopen, dan maak je enkel winst als Adyen stijgt. Met dit RC is de kans op winst groter. Of het aandeel nu daalt, stijgt of gelijk blijft in de komende 6 maanden, je kunt winst maken. Die winst is echter wel gemaximeerd. Meer dan €780 zal je niet krijgen. Uitgaande van een investering van €718 verdien je dan €62, wat dus neerkomt op een procentuele winst van 8,6%. De voorwaarde daarbij is dat Adyen niet met meer dan €150 (ofwel 23%) daalt gedurende de looptijd van het certificaat. Gebeurt dat wel, dan krijg je na de einddatum een bedrag uitgekeerd gelijk aan de aandelenkoers van Adyen op 20 september.

Je betaalt meer voor het RC, maar je kans op winst is groter. Neem ik daarbij de (korte) analyse dat Adyen niet goedkoop is, maar de opname in indices wel tot meer zichtbaarheid onder beleggers ( en waarschijnlijk meer vraag) zal leiden, dan is dit certificaat zeker het overwegen waard voor wie reeds aandelen Adyen bezit of van plan is een belegging in Adyen te doen. Zolang er niet meer dan 1/5 van de beurswaarde van Adyen verdwijnt, maak je namelijk dik 8% rendement.

Uiteraard is dit rendement certificaat niet vrij van risico. Mocht Adyen gedurende de looptijd van het certificaat de ondergrens wel raken, dan ontvang je na de afloopdatum een uitkering gelijk aan de slotkoers op 20 december. Dat kan €450 of €725 zijn, maar in theorie ook €0. Adyen is dan failliet. Het certificaat is een alternatief voor de aandelen, maar voorwaarde is wel dat je positief moet zijn over het aandeel. Daalt het de komende 6 maanden nooit meer dan 23% dan maak je ruim 8% rendement.

Bekijk hier de uitlegvideo over RC’s van BNP Paribas

Rendement Certificaten zijn genoteerd aan Euronext en te verhandelen via Binck en DeGiro.

Via deze link vind u alle informatie over het Rendement Certificaat op Adyen

ISIN                            Ondergrens                        Einddatum   koers
NL0013358302        €500,00                                 20/12/19        €718

Jim Tehupuring is verbonden aan ProBeleggen.nl en heeft zowel privé als zakelijk positie in Adyen.
Bronnen: Bloomberg, VWD, ProBeleggen, Adyen Investor Relations

De Aandeelhouder TV

november 12, 2019

IMCD groeit verder door | 12 november 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 11, 2019

Lessen in RTL Beursspel op de Business School in Rotterdam – #Beursspel

november 11, 2019

Lessen in RTL Beursspel op de Business School in Rotterdam – #Beursspel

november 11, 2019

AEX 11 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
09 nov 13:13 Nico Bakker

Uitbraak Altice

08 nov 10:46 Redactie

Twee IPO-aandelen om in de gaten te houden

07 nov 22:42 Bas Heijink

AEX 597: klaar voor blow-off

07 nov 09:09 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Limieten stellen voor kapitaalverlies en -volatiliteit

06 nov 11:20 Marco Knulst

Golden Cross Grondstoffen

Het laatste beursnieuws