Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleggen in Nederlandse aandelen. Zo gek nog niet.

Beleggen in Nederlandse aandelen. Zo gek nog niet.
20 sep 2017 om 15:13

Bij beleggen streeft u naar de optimale verhouding tussen risico en rendement. De beste remedie om dat te bereiken is een zo breed mogelijke spreiding over verschillende asset classes uit verschillende regio’s. Volgens de theorie zou u bijvoorbeeld daarom altijd de Think Global Equity ETF boven de Think AEX ETF moeten verkiezen. De Global Equity belegt wereldwijd in 250 aandelen en de AEX slechts in 25 Nederlandse aandelen. Met de laatste loopt u meer risico, terwijl het niet per definitie zo is dat u er meer rendement mee behaald. Dat is de simpele logica van beleggen: wedden op meer ‘paarden’ verkleint de kans dat u fors verliest.

Het is echter niet de logica van veel mensen. Uit onderzoek van Nobelprijswinnaar Daniël Kähneman blijkt dat mensen een voorkeur het nabije en bekende hebben. Notoir is zijn voorbeeld uit Thinking fast, and Slow over Amerikaanse beleggingsadviseurs die gevraagd werden in welk bedrijf zij zelf zouden beleggen. Hun antwoord: ‘in Ford’. Waarom wisten ze eigenlijk niet, maar ‘Ford is een goed Amerikaans bedrijf met een lange geschiedenis’, aldus de beleggingsexperts. Hij noemde dit de home-bias; de afwijkingen in ons denken die een objectieve beoordeling van feiten in de weg staat. Vrij vertaald naar beleggen: sommige beleggers beleggen liever in de AEX, of zelfs de individuele fondsen Unilever, Shell en Heineken, dan in 250 van de grootste bedrijven ter wereld omdat ze deze minder goed kennen. Hoewel het risico bij een belegging in de 25 aandelen van de AEX groter is dan bij een belegging in de 250 grootste aandelen ter wereld, is dat gevoelsmatig voor veel Nederlanders dus niet zo.

Ik snap dat wel. Door te beleggen in bedrijven die u kent, slaapt u misschien prettiger. En puur naar de rendementen van AEX-index kijkend (zonder deze te vergelijken met die van een wereldindex), is het nog niet eens zo’n slecht idee. De AEX aandelen keren doorgaans een mooi dividend uit. Dat zorgde ervoor dat een belegging in de AEX snel van de crisis in 2008 herstelde en nu zelfs op een mooie winst staat.

Als u (een deel van uw portefeuille) belegt in Nederlandse aandelen, dan hoop ik dat u zich bij de wijze waarop u dat doet laat leiden door uw ratio. Kies altijd voor een indexproduct, want er zijn nogal wat individuele aandelen uit de index waaraan u zich de afgelopen 15 jaar flink had kunnen branden (Ahold, ABN AMRO, Imtech en ING om een paar te noemen). Stelt u zichzelf daarna de volgende vragen:

  1. Wat is het goedkoopste AEX fonds of ETF? à kosten zijn bepalend voor uw rendement
  2. Welke fondsen zijn in Nederland gevestigd? à Bij buitenlandse fondsen verliest u de ingehouden dividendbelasting. Dit ‘lek’ kan u 0,5% van uw rendement kosten.
  3. Welke fondsen sluiten onnodige risico’s uit? à Het uitlenen van effecten en daarmee het aangaan van onnodige risico’s is absoluut onnodig bij Nederlandse fondsen.
  4. Was het rendement over de afgelopen 5 jaren stabiel? à Rendement is een goede indicator van de kwaliteit van het fondsmanagement, aldus Morningstar.

Normaal gesproken ben ik niet van het preken voor eigen parochie, maar als de gerespecteerde fondsenbeoordelaar Morningstar dat voor mij doet noem ik dat graag. De combinatie van bovenstaande vragen leidt u namelijk slechts naar één ETF: de Think AEX UCITS ETF. De ETF heeft een lage prijs, is in Nederland gevestigd (dus geen dividendlekkage), kent geen tegenpartijrisico en geeft een goed constant rendement. Op basis hiervan heeft Morningstar onze Think AEX ETF de afgelopen 3 jaar steevast genomineerd in de categorie Beste Fonds Nederlandse aandelen, en dit jaar mag ik vol trots melden dat driemaal inderdaad scheepsrecht is, de Think AEX ETF sleept de Award in de wacht!

Wilt u meer weten over de Think AEX UCITS ETF, klik dan hier.

Crypto Nieuws

Registeren voor Crypto Nieuws van De Aandeelhouder

Hidden

Volgende stappen: een e-mail add-on synchroniseren

Om het meeste uit je formulier te halen, raden we je aan dit formulier te synchroniseren met een e-mail add-on. Ga voor meer informatie over je e-mail add-on opties naar de volgende pagina (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Belangrijk: verwijder deze tip voordat je het formulier publiceert.
Naam(Vereist)







E-mailadres(Vereist)







Privacy(Vereist)

De column is geschreven door Think ETF’s en is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Genoemde cijfers zijn indicatief.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.