Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleggen in Natural Gas kan beter niet via ETFs

Beleggen in Natural Gas kan beter niet via ETFs
15 mrt 2021 om 17:35

De strijd om grondstoffen is in volle gang. Wereldwijd is het op het geopolitieke terrein erg onrustig. En veel van deze onrust is te herleiden naar macht en het directe of indirecte bezit van grondstoffen wat daaraan gekoppeld kan worden. Hoewel Nederland van het gas af wil, zijn er mondiaal grote gasprojecten die ontwikkeld worden om de komende decennia in gebruik te worden genomen. Om vrijwel al deze projecten is veel te doen. De Russen zijn met Europese partners bezig met de aanleg van de Nord Stream 2 pijpleiding door de Oostzee. Het einde van dit project nadert en dat is zeer tegen het zere been van de Amerikanen. Zij dreigen continue met sancties wanneer dit project niet per direct wordt stopgezet. In het oostelijk deel van de Middellandse Zee lopen de spanningen op omdat Turkije daar naar gas zoekt. Allerlei andere landen mengen zich ook in deze strijd, vanzelfsprekend de landen grenzend aan de Oostelijke Middellandse Zee. Maar op de achtergrond spelen de huidige wereld grootmachten ook een rol. Dit zijn de Amerikanen, Chinezen, Russen, EU-lidstaten etc. In de Zuid-Chinese Zee lopen de spanningen tevens hard op. De Chinezen eigenen zichzelf steeds grotere delen toe, o.a. om de gas- en oliebelangen onder de zeebodem. Dit zijn maar 3 voorbeelden. Echter wanneer u benieuwd bent naar de andere gebieden, volg dan mijn twitteraccount @mjknulst.

De Natural Gas Future test momenteel haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn (rode lijn) en noteert in een golden cross-fase. Volgens de regels van onze risico-indicator is het meest waarschijnlijke scenario dat de gasprijs vanaf dit niveau opnieuw opveert. Na het golden cross-signaal van eind augustus vorig jaar is elke keer de prijs opgeveerd wanneer deze in de buurt kwam van deze psychologische barrière, de rode lijn. Het prijsverloop is echter grillig, zeker procentueel gezien. In bovenstaande grafiek staat nog een high van USD 5,00 en een low van USD 1,50. Er is in onze visie wereldwijd een soort van grondstoffenoorlog gaande. Daarbij zijn er landen die profiteren van een lage prijs (netto-importeurs) en landen die verliezen (netto-exporteurs). In de geopolitieke strijd is nooit iets vanzelfsprekend. Het kan heel goed zijn dat netto-exporteurs elkaar het leven zuur maken. Als je tegenstander maar meer verliest dan jezelf, dan is de uitkomst vaak ook al goed.

Hoewel er sprake is van een golden cross-fase voor de Natural Gas future, noteren de 2 ETFs van Wisdom Tree in een dead cross-fase. De linker grafiek is in euro’s. Zelden was onze risico-indicator zo accuraat als gedurende de afgelopen 2 jaar. Het dead cross-signaal aan het begin van 2019 is nog steeds intact. En iedere opleving loopt dood op de belangrijke psychologische barrière, de rode lijn. Ook in februari strandde opnieuw 2 pogingen. De trend blijft neerwaarts, ondanks de stijgende prijs van de onderliggende waarde. In de rechter grafiek in US dollar is een kleine dwaling te zien aan het begin van het 4de kwartaal vorig jaar. Even was er sprake van een golden cross. De trackers worden sterk negatief beïnvloed door doorrol-effecten. Van een sterke opleving zoals in de spotprijs is geen sprake geweest.

Is het nog wel verstandig om in de gasprijs te beleggen? Op basis van de status van de risico-indicator voor beide ETFs is het verstandig om nog steeds een belegging in gas te mijden. Maar beleggen in gas lijkt wel op beleggen in een vulkaan. Meestal slaapt een vulkaan of is deze beperkt actief. Maar zoals recent de vulkaan Etna op Sicilië tot uitbarsting kwam, slingert de koers van gas zich spreekwoordelijk de lucht in. Een explosieve stijging van de gasprijs is altijd mogelijk. In bovenstaande weekgrafiek sinds eind jaren ’90 zijn de seismische golven goed zichtbaar. De vulkaan is de laatste jaren relatief rustig. Af en toe neemt de activiteit toe. Op de weekgrafiek kruipt de blauwe lijn richting de rode lijn. De laatste 2 keer dat er een golden cross-signaal volgde was er sprake van een kort durende uitbarsting in de gasprijs. Maar wellicht moet de supercyclus, waarover wij veelvuldig hebben bericht, voor gas nog beginnen. Misschien worden de geopolitieke spanningen de wereld teveel waardoor vooral de aanbodzijde ernstig wordt verstoord.

Als wij de bovenste daggrafiek, de Natural Gas Future sinds begin 2019, uitzoomen naar een periode van 10 jaar dan zijn de seismische golven goed zichtbaar. De risico-indicator slingert tussen golden- en dead crosses op en neer. Er is nu sprake van een golden cross-fase en sinds het laatste signaal is de spotprijs behoorlijk gestegen. De beleggers in de 2 trackers profiteren echter nauwelijks.

Als er wordt ingezoomd in de daggrafiek op de periode daarvoor, dan zijn de crosses ook goed zichtbaar. Met gas valt wel degelijk (veel) geld te verdienen wanneer u zou kunnen beleggen in de spotprijs. Echter, met de spotprijs kan niet worden belegd met trackers.

Wanneer u namelijk belegt in de tracker, dan ziet de grafiek er als volgt uit! Van een explosie is geen sprake meer. Het lijkt eerder op het beleggen in een failliet bedrijf of een vulkaan die eeuwig in slaap is gesust. De belegger die wil profiteren van stijgende spotprijzen, kan beter zijn geluk zoeken in olie- en gasbedrijven. Het beleggen in grondstoffen is er één met valkuilen. Grondstoffen ETFs kunnen qua koersvorming sterk afwijken van de prijsvorming van de onderliggende waarde.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.