Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bas Heijink: Consolidatie op hoog niveau. Weerstand AEX op 531,6 – 533,2.

Bas Heijink: Consolidatie op hoog niveau. Weerstand AEX op 531,6 – 533,2.
18 sep 2017 om 08:17

De AEX blijft op een hoog niveau consolideren en zolang er geen duidelijke topvormingsignalen ontstaan, blijft er meer opwaartse kracht mogelijk. Wel lijkt de opwaartse ruimte beperkt tot de zware weerstandszone 531,60 – 533,20.

25 punten stijging vanaf de 506-bodem van eind augustus

Met een krachtige opgaande beweging is de AEX in een relatief kort tijdsbestek ongeveer 25 punten opgelopen.  Eind augustus werd de zware steunzone rond 506,20 nog getest. Hier werd een bodempatroon in de vorm van een doji-hammer op de borden gezet. Dit bleek uiteindelijk een dubbele bodempatroon te worden door het feit dat zowel voor deze doji-hammer als de dag erna een gap werd gevormd. Hierdoor heeft dit bodempatroon geen raakpunten met de candlesticks van de andere dagen. Er is zowel neerwaarts als opwaarts een gebied ontstaan waarin geen handel heeft plaatsgevonden. Door deze gaps is er ook sprake van een island reversal patroon. Dit dubbele bodempatroon was het startpunt van de huidige krachtige opgaande beweging. Deze beweging ging uiteindelijk gepaard met een viertal opwaartse gaps. Wel moet hierbij worden aangegeven dat vaak na het ontstaan van een 3e of zelfs 4e gap de beweging in de eindfase kan zitten. De laatste gap staat dan vaak bekend als een exhausting gap, een laatste poging om de beurs nog hoger te zetten. Zodra deze gap wordt gesloten, is geregeld de top in de markt gezet en mag een tegengestelde beweging worden verwacht. Vooral door het feit dat de RSI onder zijn vorige toppen blijft, geeft aan dat deze kans reeel is. De MACD gaf recent wel een positieve crossing. Maar ook deze indicator weet niet boven zijn vorige (lagere) toppen te komen.

Zware weerstandszone 531,60 -533,20 boven de markt
Tot op heden werd de intraday-top tijdens deze opgaande kortetermijnbeweging geplaatst bij 530,15. Hiermee is de zware weerstandszone van 531,60 – 533,20 bijna voor de 3e keer getest. In juni werd deze zone voor de eerste keer getest en daarmee werd toen de 1e belangrijke lagere top (na de jaartop bij 537,80) op de borden gezet. Een volgende test volgde begin augustus waarna nu de 3e test plaatsvindt. Als we overigens de toppen van 537,80 en 533,20 met elkaar verbinden, ontstaat een langzaam dalende toppenlijn die vandaag bij 531 is te vinden. Een zware weerstandszone die naar mijn mening voor opnieuw een top kan gaan zorgen waarna de volgende neerwaartse beweging kan starten. Een structureel slot boven deze zone maakt de weg vrij voor en hertest van de jaartop en mogelijk hoger. Maar zolang de AEX in de komende dagen onder deze zone blijft consolideren, moeten we zeer alert zijn op omkeerpatronen en de start van een volgende neerwaartse beweging. Zolang er echter geen verslechteringen plaatsvinden in het kortetermijnbeeld, blijft de huidige opwaartse druk wel intact.

Rimpeling op de lange termijn maandgrafiek
Ondanks de huidige krachtige opgaande kortetermijnbeweging is het grote sinds mei aanwezige topvormingsproces nog steeds intact. Pas boven de jaartop van 537,80 wordt dit proces afgerond. Dit komt door de belangrijke toppatronen die in de afgelopen maanden op de maandgrafiek werden geplaatst. Sinds mei zijn er een drietal toppatronen op de borden gezet, te weten een shooting star, een bearish engulfing en een dark cloud cover. Ook op de weekgrafiek werden bij de top van 537,80 en de 533,20 in beide gevallen een bearish engulfing gevormd. De maandpatronen zijn zeldzaam en vooral het feit dat er velen achter elkaar werden geplaatst, is een teken dat de risico’s op een neerwaarts vervolg groot zijn. Het stijgende langetermijnbeeld is volledig intact, maar de risico’s voor een diepere terugtest zijn wel reeel voordat een hogere middellangetermijnbodem wordt gevormd. Tot op heden hebben er slechts een tweetal nipte correcties plaatsgevonden van 5% en 6%. Terwijl in de afgelopen jaren jaarlijks minimaal 6 correcties optraden. De markt blijft dus zeer euforisch. In 2015 zagen we hetzelfde 5 maanden durende consolidatieproces op de maandgrafiek voordat een fors neerwaarts vervolg werd ingezet. Tot op heden is deze consolidatie slechts een rimpeling op deze langetermijngrafiek.

Te breken stijgende kortetermijnbodemlijn bij 521,50
In de afgelopen weken zien we hetzelfde beeld in veel Europese indices. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat zowel de STOXX Europe 600 evenals de DAX wel eind augustus nog hun bodems verder verlaagden. Maar beide indices blijven momenteel ook nog onder hun 1e belangrijke lagere top. Amerikaanse indices als de Nasdaq 100 en de S&P 500 wisten hun jaartoppen vorige week wel verder te verhogen, zij het met minimale bewegingen. Een groot risico in deze indices is de ontstane negatieve divergentie met de RSI. Dit betekent dat de koopdruk afneemt ten opzichte van de vorige lagere top. Als we teruggaan naar de AEX, moeten we dus onder de zone 531,60 – 533,20 alert blijven op omkeerpatronen en een plotselinge draai in de markt. Boven de 533,20 ontstaat meer ruimte. Eerste verzwakking treedt op zodra de meest recente opwaartse gap (de 4e) tussen de 524 en 525,20 wordt gesloten. Bevestiging van een top wordt gegeven onder de steil stijgende bodemlijn. Deze startte bij de augustusbodem van 505,90 en loopt langs de 1e hogere kortetermijnbodem van 512,80. Vandaag ligt deze opgaande bodemlijn alweer bij 521,50 en ligt daarmee ongeveer gelijk aan het 50-daags gemiddelde. Kortom: zolang er geen verslechteringen onder de eerste steunpunten plaatsvinden en er geen toppatronen worden gevormd, blijft de opwaartse druk intact. Wel lijkt het opwaartse potentieel voor de komende dagen zeer beperkt.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 525,20 / 524 / 522,70 / 521,60 529,80 / 531 / 531,60 / 533,20

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.