Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bas Heijink: AEX test zware weerstandszone

Bas Heijink: AEX test zware weerstandszone
21 sep 2017 om 08:22

De kans op topvorming in de komende dagen is naar mijn mening nog steeds reeel in de AEX en veel andere indices. Een belangrijke weerstandszone is dichtbij, die mogelijk vandaag opnieuw getest kan worden.

Komt de draai nog? Vermoeidheidsverschijnselen blijven aanwezig

De handelsdag van gisteren was opvallend, het was bijna een exacte kopie van de dinsdag. Zowel de opening, hoogste als laagste koers kenden slechts afwijkingen van enkele honderdsten van een punt. De slotprijs lag tot 2 cijfers achter de komma op precies hetzelfde niveau als de slotkoers van dinsdag. Een dergelijke kopie van twee achtereenvolgende handelsdagen heb ik nog niet vaak meegemaakt. Opvallend de laatste dagen is verder het aantal gevormde doji’s in de AEX. De teller staat nu op drie achtereenvolgende kleine doji’s. Dit betekent dat de slotkoers nagenoeg gelijk ligt aan de openingskoers. Ook is de dagelijkse beweeglijkheid zeer klein. Dit zijn over het algemeen twijfeldagen over het verdere verloop van de index voor de komende dagen. In het technische kortetermijnbeeld zien we een krachtige stijging sinds de hertest van de zware steunzone eind augustus bij 506. Ik verwacht echter dat deze opgaande kortetermijnbeweging van ongeveer 25 punten op zijn laatste benen loopt. Er doemt een zware weerstandszone op in de AEX bij de horizontale toppenzone van 531,60 – 533,20. Zolang de AEX hieronder weet te sluiten in de komende dagen, wordt deze weerstandszone steeds sterker en lijkt de kans op topvorming en een draai in de markt groot. We zien zowiezo de laatste anderhalve week al de nodige vermoeidheidsverschijnselen in meerdere indices ontstaan.

Gap nummer 5 sinds eind augustus
In de afgelopen anderhalve week zagen we bij 530,20 een dubbele top ontstaan die tot op heden niet meer werd gebroken. Vandaag lijkt de AEX hier direct boven te breken waardoor er ruimte ontstaat naar de dalende toppenlijn bij 530,80 tot de zware weerstandszone van 531,60 – 533,20. Ik gaf in de afgelopen week al aan dat deze zone nog getest kon worden zolang er geen duidelijke neerwaartse verslechteringen zouden plaatsvinden. Door de smalle consolidatie in de afgelopen week, bleef de mogelijke opwaartse vervolgdruk intact. Opvallend is dat vandaag direct een openingsgap ontstaat, dit zou alweer de 5e opwaartse gap sinds de start van deze opgaande kortetermijnbeweging zijn. Is dit een teken van kracht? Ja, een krachtige opgaande beweging gaat vaak gepaard met opwaartse gaps. Aan de andere kant zien we vaak dat een 3e of 4e gap in een dergelijke kortetermijnbeweging een exhausting gap is. De 4e en meest recente gap tussen de 524 en 525,20 leek deze exhausting gap te zijn, maar de opvulling duurde te lang. Een aantal van 5 opwaartse gaps in een dergelijk korte periode zijn zeldzaam. Een sluiting in de loop van de handelsdag zou een eerste aanwijzing op topvorming kunnen zijn. De onderkant van deze gap ligt bij de top van gisteren bij 529,25.

5 maanden durende consolidatie
In het middellangetermijnbeeld zien we eigenlijk al sinds de jaartop (afgelopen mei) een topvormingsproces in de AEX. Belangrijke signalen daarbij waren de gevormde toppatronen op zowel de week- als de maandgrafiek. Op de weekgrafiek werden bij de toppen van 537,80 en 533,20 bearish engulfing patronen gevormd. Op de maandgrafiek worden er al sinds mei maandelijks  toppatronen gevormd, eerst een shooting star, daarna een bearish engulfing en een dark cloud cover. Zeldzame topvormingsignalen, vooral als ze maandelijks ontstaan. Toch zien we op deze langetermijngrafiek dat de huidige beweging slechts een rimpeling is in het langere technische beeld. Een consolidatieperiode sinds de bodem in februari 2016 op de borden werd gezet bij 378. Ook de opgaande bodemlijn sinds februari 2016 stond de laatste maanden wel onder druk, maar is nog niet gebroken. Zolang de AEX echter onder zowel de 533,20 evenals de 537,80 weet te blijven, blijven deze gevormde risico-signalen intact en blijft een diepere correctieve beweging realistisch.

Te breken stijgende kortetermijnbodemlijn bij 525
Voor de komende dagen moeten we zeer alert blijven op topvormingsignalen en een draai in de markt. Ondanks dat ik deze draai al eerder had verwacht, blijft de krachtige opgaande kortetermijntrend tot op heden nog intact. Boven de 533,20 ontstaat meer opwaartse druk naar de jaartop en mogelijk hoger en lijken de 2 correcties van 5% en 6% in de afgelopen maanden slechts een rimpeling in de marktbewegingen te zijn geweest. Weerstand ligt bij 530,80 de 531,60 en bij 533,20. Aan de andere kant moeten we bezien wanneer een duidelijk toppatroon op de daggrafiek wordt gevormd. Een sluiting van de 5e gap van vandaag tot aan de 529,25 binnen enkele dagen zou een eerste aanwijzing voor een top kunnen zijn. Toch moet de AEX uiteindelijk de stijgende kortetermijnbodemlijn neerwaarts breken als bevestiging voor een top. Deze startte bij de 505,90-bodem en loopt langs de 1e en enige hogere kortetermijnbodem bij 512,80. Vandaag is deze opgaande bodemlijn bij 525 te vinden. Deze bodemlijn ligt vandaag alweer aan de bovenkant van de 4e opwaartse gap. Zolang deze neerwaartse draaibewegingen niet plaatsvinden, kan de druk op de zware weerstandszone 531,60 – 533,20 steeds verder worden opgevoerd.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 529,25 / 526,10 / 525,20 / 525 530,80 / 531,60 / 533,20 / 537,80

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.