Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Back to normal

Back to normal
23 okt 2018 om 15:08

Voor beleggers lijkt het een spannende periode. Wereldwijd verloren de beurzen de afgelopen weken behoorlijk terrein. In de zomer zette de AEX Index met 576 punten een record neer, maar inmiddels is het duidelijk herfst op de financiële markten. 510 was afgelopen week het dieptepunt.

Het eerste duwtje werd gegeven door de Italiaanse regering die in haar plannen uitgaat van een begrotingstekort van 2,4%. De overheidsschuld van Italië is met €2100 miljard dik tweemaal de toegestane norm uit het verdrag van Maastricht. Het tweede duwtje kwam uit de VS: de korte rente aldaar loopt hard op, wat zou duiden op een overspannen economie en voorbode op recessie. Om het af te maken leverde Donald Trump het laatste duwtje: hij riep dat de centrale bankiers van de Federal Reserve knettergek waren geworden. Een verkoopgolf volgde. Angst is veelal niet de beste raadgever, maar helaas momenteel wel bepalend op de financiële markten.

Wanneer beurzen dalen is de VIX, ook wel ‘angstbarometer’ genoemd, een veel aangehaalde indicator. Nu klopt die term niet helemaal, want feitelijk geeft de Volatility Index de ingeprijsde verwachte bewegelijkheid weer van de S&P500 index. Een hogere VIX betekent dat handelaren rekening houden met meer bewegelijkheid (volatiliteit). De VIX noteert momenteel bijna 20%. Dat lijkt hoog, maar dat is het niet. Historisch gezien ligt de bewegelijkheid net onder 20% en zijn beurscorrecties van 10% heel gewoon. De afgelopen 2 jaren kabbelden beurzen rustig voort, waardoor we gewend zijn geraakt aan minder beweging.  In mijn optiek zijn we verwend geweest met een periode waarin het makkelijk beleggen was. Dit is dus back to normal.

Het goede nieuws is dat we in het cijferseizoen zitten. Bedrijven presenteren resultaten en geven toekomstprognoses af. Daarbij geen winstwaarschuwingen, maar vooral sterke cijfers en positiviteit. Ook macro-economische data zijn gunstig. Ik denk dan ook dat de recente correctie niet een beweging is waarvan je moet schrikken, maar op lange termijn slechts een rimpeling zal zijn in de koersgrafiek. Correcties horen er bij en moet de belegger zien als een kans.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.