--- ---

Tijdens de presidentsverkiezingen trok Donald Trump ten strijde met de slogan 'Make America great again'. De boodschap was duidelijk: America first! Amerikaanse multinationals die fabriceren in lagelonenlanden of onderdelen elders goedkoop importeren passen niet in dat beeld. Trump beloofde dat te veranderen. Immers, meer productie in eigen land betekende meer banen voor Amerikanen. Dat klonk kiezers als muziek in de oren.

De Verenigde Staten importeren voor bijna $550 miljard aan producten uit China, een kleine 20 procent van de totale import. Het is Trump een doorn in het oog dat er andersom voor slechts $120 miljard aan China wordt verkocht. China was dus als eerste aan de beurt. Het begon een jaartje terug met dreigementen, maar in de zomer kwam er daadwerkelijk actie: importheffingen op Chinese producten. Dat allemaal onder het populistische motto ‘we will let them pay’. China sloeg echter direct terug. En dat bleek de start van een handelsoorlog.

De afgelopen maanden leek het of de kemphanen tot een vergelijk zouden komen. Die hoop vervloog echter, nadat Trump vorige week onverwacht importtarieven wederom verhoogde en zelfs een verbod invoerde op de handel met de Chinese telecomreus Huawei. Peking reageerde meteen met extra heffingen op Amerikaanse producten.

Trump’s handelsoorlog lijkt doordacht, maar is vooral spierballentaal en opportunistische onderhandelingstactiek. Wie de dupe is? De Amerikaanse burger. Het zijn namelijk helemaal niet de Chinezen die deze importbelastingen betalen zoals Trump suggereert, maar Amerikaanse bedrijven. Die voeren de belastingen rustig door in hun verkoopprijzen, waardoor het uiteindelijk de Amerikaanse burger is die betaalt. Tientallen miljarden. Dat betekent minder economische activiteit en minder economische groei in de Verenigde Staten. ‘I will let you bleed’ geeft beter weer wat het rancuneuze handelen van Trump voor zijn kiezers betekent.

Gelukkig lijkt Donald Trump ook in te zien dat zijn aanpak faalt. Via zijn favoriete communicatiekanaal Twitter slaat hij een gematigder toon aan: hij heeft geloof in een deal met China. Uiteindelijk is dat voor economieën wereldwijd ook het meest gunstig, want op dit moment doet Trump vooral zijn eigen volk pijn.

 

Jim Tehupuring

Jim studeerde aan de VU en specialiseerde zich in de optiematerie. Als manager van de Alex Academy trainde hij niet alleen tienduizenden beleggers, maar ook leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op. Hij spreekt veelvuldig bij seminars en symposia en veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio of de column die hij schrijft in de Telegraaf. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. In 2014 stond Jim aan de wieg van ProBeleggen en startte hij 1Vermogensbeheer. Twitter: @jimtehupuring. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Tehupuring kan posities innemen op de financiële markten.

Geef een reactie