Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Analyse AEX/AMX/ASCX

Analyse AEX/AMX/ASCX
21 jul 2021 om 14:17

De Olympische spelen staan op het punt van beginnen. Als sportliefhebber altijd een periode waar ik met veel belangstelling naar uitkijk. Mijn belangstelling voor sport is breed, maar met synchroonzwemmen heb ik in de regel weinig. Synchroonzwemmen is zwemmen en dansen tegelijk, op muziek. De meeste mensen zullen bij synchroonzwemmen denken aan zwemmen met een groep. Je zwemt immers met meerdere zwemmers tegelijk, oftewel synchroon. Je maakt met elkaar mooie patronen in het water en zwemt allemaal precies tegelijk. Als ik aan synchroonzwemmen denk, dan leg ik ook een link met de beurs. Beroepswappie dat ik ben. In de financiële wereld wordt het synchroonzwemmen ook wel correlatie genoemd. Lukt het bepaalde effecten om in harmonie gelijktijdig te bewegen? Ik dacht, laat ik eens onderzoeken in hoeverre de kleinere bedrijven op de Amsterdamse beurs in harmonie weten te bewegen met de large caps, de grote ondernemingen. In Amsterdam kennen wij 3 hoofdindices. De AEX voor de 25 grootste beursgenoteerde ondernemingen, de AMX voor de 25 middelgrootte ondernemingen en de AScX voor de 25 kleinere bedrijven die daar qua grootte weer op volgen. In bovenstaande grafiek, vanaf begin 2020, is te zien dat de 3 indices redelijk synchroon presteren. Vrijwel dagelijks volgen de bewegingen elkaar, met af en toe een misser waardoor de lijnen van elkaar verwijderen. De beste schoonzwemmer over deze periode is de AScX. De kleintjes presteren beter dan hun grotere evenwichten. Waarschijnlijk komt dit doordat kleinere zwemmers in de regel sierlijker zijn. Grotere lichamen hebben tenslotte de kans dat ze grotere spatten en rimpelingen maken in het water. De AScX index steeg in de betreffende periode met 30,10%, terwijl de AEX achterbleef met 21,47% en de AMX op gepaste afstand volgde met 12,84%.

Als ik inzoom op de periode vanaf begin 2021, dan is het verschil tussen de grote en kleine ondernemingen zeer klein. De AEX heeft zelfs recent het stokje overgenomen. Vrijwel dit hele beursjaar was de prestatie van de kleintjes beter, maar de afgelopen paar beursweken was de daling van de AEX geringer. De Midkap-index, de AMX, weet over deze tijdsperiode ook niet te presteren terwijl de andere 2 indices op het juiste moment piekten.

Zoom ik weer uit, dan komen de prestaties van de indices weer veel dichter bij elkaar te liggen. De AEX krijgt de gouden medaille, de AScX de zilveren en de AMX blijft op de bronzen positie. Maar wat wel duidelijk blijkt uit bovenstaande grafiek is het feit dat in de periode 2018 t/m 2020 de AMX diepere dalen maar ook de hoogste top liet zien. Het is dus maar net naar welke periode wordt gekeken. Daarbij aangemerkt dat de samenstelling van de 3 indices regelmatig wijzigt. De toppers van de kleinere indices promoveren naar de hogere of hoogste divisie. De floppers degraderen na een slechte prestatie en komen in de laagste of lagere divisie terecht. Maar duidelijk blijkt in ieder geval dat de correlatie van de 3 indices vrij hoog is. Valse bewegingen, fouten van de synchroonzwemmers, worden met de tijd uitgefilterd waarna vrijwel gelijke rendementen resteren. Voor het synchroonzwemmen kom ik de komende weken niet vroeg uit mijn bed. Om 9 uur op iedere beursdag kijk ik wel live naar de verrichtingen van de AEX, AMX en AScX. De korte kuur kan verrassen en is daardoor spannend. De lange kuur filtert alle spanningen weg.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.