Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AMC: Net als in de film

AMC: Net als in de film
3 jun 2021 om 08:41

Dit is een Plus-artikel. Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Word dan lid van De Aandeelhouder op Zaterdag. Voor €8,25 per maand krijgt u elke zaterdagochtend om 07.00 uur ons nieuwe online beursmagazine in de mailbox. Meld u aan op www.deaandeelhouder.nl/abonnementen


Als je 77% van je omzet verliest, meer dan 4 keer je bestaande aantal aandelen moet uitgeven om te overleven, wat gebeurt er dan met je aandeel? Precies, dat gaat van $4 naar #65. Welkom in de fantasy film die AMC heet.

 

En nog even de onwaarschijnlijke highs en lows van de afgelopen week, maand en jaar:

Afgelopen jaar leek het helemaal mis te gaan met AMC, dat maandelijks nieuwe aandelen moest uitgeven om liquide te blijven. De bioscoopketen was gedurende de pandemie maandelijks zo’n $125 miljoen kwijt aan kosten terwijl de schulden al behoorlijk waren.

Eind 2019 bedroeg de nettoschuld $4,7 miljard en dat op een ebitda van $771 miljoen….Dat was, in aanloop naar de pandemie, dus al een netdebt/ebitda van 6..Geen wonder dat hedge funds massaal short gingen in AMC, zeker toen de pandemie uitbrak en alles dicht moest.

Hoe ging het bedrijf ooit geld ophalen in deze moeilijke omstandigheden? Maar het lukte. In 2020 en 2021 werd via ATM-transacties (at-the-market) waar banken de stukken niet onderhands maar gewoon in de markt verkopen gedurende een bepaalde periode) $870 miljoen opgehaald.

  • september 2020 – 15 mln a $3,73
  • oktober 2020 – 15 mln a $2,77
  • november 2020 – 20 mln a $3,07
  • december 2020 – 48,9 mln a $2,67
  • januari 2021 – 201 mln a $2,88

In de eerste maanden van de pandemie (april-juli) haalde het via obligaties ook nog $800 mln op en tussendoor werden nog twee obligaties omgezet in 58 miljoen stukken, wel tegen een veel hogere prijs.

Vooral de $600 mln convertible was een mooie opsteker: de eigenaar ervan verkocht de stukken short op de dag dat AMC in het kielzog van Gamestop richting $20 spoot op 27 januari. De volgende dag kreeg dit hedge fund, dat dik onder water stond met deze convertible, via conversie haar shortgegane stukken terug van het bedrijf zelf a $13,51. Win-win, heet dat.

Inmiddels staat het aantal uitstaande aandelen AMC op 500 miljoen, tegenover 103 miljoen eind 2019. Sinds de cijferrapportage in maart werd ook nog in mei een grote uitgifte gedaan, 43 mln a $9,95, wat $428 mln opleverde.

AMC wilde daarna toestemming vragen aan de aandeelhouders om nog eens 500 miljoen aan nieuwe aandelen uit te geven, maar zover kwam het niet, het agendapunt hierover werd na kritiek van aandeelhouders ingetrokken.

Toch gaf AMC eergisteren nieuwe aandelen uit aan een bevriend hedge fund, Mudrick Capital. Mudrick had eerder al een lening van $100 mln verleend die omgewisseld kon worden voor aandelen. Mudrick betaalde nu $27.12 (!!) per aandeel voor 8,5 mln aandelen, wat $230 mln opleverde.

Dat leek absolute waanzin, maar de koers ging op de dag van bekendmaking fors omhoog en sloot gisteren zelfs op $63,99. Kijken we even naar de grafiek dan zien we dat in de dagen ervoor ook al ruim boven de $30 is gehandeld.

Afgaande op mijn gevoel en ervaring lijkt mij dat Mudrick niet helemaal gek is en waarschijnlijk, gezien de goede contacten met AMC, al flink short is gegaan op de 28ste en 29ste mei om vervolgens van AMC zelf de stukken terug te krijgen. Niemand koopt voor $230 mln stukken op een prijs die nog nooit eerder verhandeld is.

Meestal zit er een lock-up bij als een partij een grote pluk aandelen koopt, maar in dit geval niet. En zie eens welk nieuws (wel officieus en nog niet bevestigd) er gisteren doorkwam: Mudrick heeft alles alweer verkocht. Om reden: the stock was overvalued!! Bloomberg rapporteert:

Dit verhaal krijgt SEC-technisch nog wel een staartje denk ik. Het blijft een raar verhaal namelijk: op 27 april kondigt de ceo van amc aan dat het agendapunt voor uitgifte van 500 mln nieuwe aandelen ingetrokken wordt.

Het is ook niet nodig zegt hij, er is geld genoeg en halverwege het jaar zou de boel weer zo goed als open zijn. Dan komt opeens als een duveltje uit een doosje de verkoop van 8.5 mln stukken aan Mudrick.

Die betaalt 4% meer dan de slotkoers van de dag ervoor. Waarom doet Mudrick dat? Niemand gaat $230 mln uitgeven omdat hij denkt dat de koers de volgende dag hoger gaat en als investering voor de lange termijn slaat het helemaal nergens op: AMC heeft de maanden ervoor telkens voor circa $3 stukken uitgegeven.

Het kan dus bijna niet anders dan dat Mudrick de dagen ervoor flink short is gegaan met wellicht de afspraak met AMC dat stukken van het bedrijf zelf terug konden worden gekregen.

Waarderen is onmogelijk

Analisten hebben het moeilijk met de bizarre stijging van de AMC-aandelen. Wedbush Securities Equity Research Analyst Alicia Reese ziet hoofdschuddend aan wat er gebeurt met het aandeel dat zij volgt en waar ze een fair value op heeft geplakt van $6,50…., overeenkomstig met 9 x EV/Ebitda 2023.

Volgens Alicia was het doel van AMC, pre-covid, om een ebitda van $1 miljard te halen maar dat is nog nooit gelukt. In 2019, voor de crisis, was de omzet $5,5 miljard  en de aangepaste ebitda $771 miljoen.

Voor 2023 ligt de gemiddelde analistenverwachting nu op $732 miljoen maar voor dit jaar bijvoorbeeld staat er een nettoverlies van $1,5 miljard geprognostiseerd na een nettoverlies van $4,5 miljard in 2020.

Waarom zo hard omhoog?

Wat maakt nou dat dit aandeel, en een aantal anderen, zo hard omhoog gaan? De score van de afgelopen week bij:

  • Micheal Koss: +108%
  • BlackBerry: +65%
  • Gamestop: +27%
  • Bed, Bath & Beyond: +74%
  • Beyond Meat: +13%

Op jaarbasis zien we hier nog veel gekkere dingen: Koss, dat hoofdtelefoons ontwerpt, steeg in één jaar tijd met 3500%. Een jaar geleden, begin juni 2020, kon je het aandeel kopen voor $1,15. Nu kost het $44.

Wat drijft die gekte? Kijk eens rond op Reddit. De enige verklaring die er is (altijd bij een stijgende koers), is dat er meer vraag is dan aanbod. En die vraag bestaat uit miljoenen kleine retailbeleggers, die allemaal, de een wat meer dan de ander, een klein aantal aandelen kopen.

Al dan niet via een hefboom (opties, cfd’s, turbo’s) maar de massaliteit is enorm. Wie rondsurft op Reddit ziet de verhalen: kleine aantallen, van 10 tot 50 tot 150 stuks, moeders en taxichauffeurs die meedoen met een klein bedrag, het is enorm.

Toeloop nieuwe beleggers

Door de enorme toeloop van nieuwe beleggers vorig jaar, door allerlei omstandigheden (spaargeld over, lage rente, geen sportweddenschappen mogelijk) is de beurs nu het strijdtoneel voor de goklustige mens.

Dat gaat natuurlijk verkeerd aflopen, maar voorlopig hebben de AMC en Gamestop-beleggers het gelijk aan het zijde. Want wie verdient, die heeft gelijk. De koersen blijven omhoog gaan door de grote toeloop van nieuwsgierigen die ook een graantje mee willen pikken en er $500 of $1000 tegen aangooien.

En dan gooit het management ook nog eens olie op het vuur want eerlijk is eerlijk, hun posities zijn gered door deze gekte. Bij AMC is er een nieuw programma opgezet voor aandeelhouders die daarmee gratis popcorn kunnen verdienen.

En de kleine beleggers vinden dat weer prachtig. Bovendien: ze vinden het niet erg om een beetje geld te verliezen, maar doen omhoog in ieder geval mee. Zo wordt het spel gespeeld en hoe vaker dit gebeurt, hoe zenuwachtiger hedge funds worden die als één van de weinigen tegenwicht kunnen bieden.

Serieuze langetermijnbeleggers als instituten en pensioenfondsen hebben dan allang afscheid genomen van stukken in Gamestop of AMC, als ze die al hadden, want voor de pandemie lagen deze aandelen ook al niet goed.

Don’t try this at home

Moraal van het verhaal: don’t do this at home, maar het is zeer verleidelijk om wel mee te doen. Ik werd zelf helaas beschermd door mijn broker, die niet toestond dat haar rekeninghouders call-opties konden kopen.

Misschien maar goed ook, je weet nooit waar zoiets eindigt, maar bij elke beursliefhebber, handelaar en zelfs langetermijnbelegger moet het kriebelen bij dit soort bewegingen. 2020 en 2021 nu ook blijven idiote beursjaren die we ons waarschijnlijk decennia lang zullen blijven herinneren.

En hoe het afloopt, dat weet nog helemaal niemand.

Disclaimer: Inberg had helaas geen positie in AMC.

Dit is een Plus-artikel. Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Word dan lid van De Aandeelhouder op Zaterdag. Voor €8,25 per maand krijgt u elke zaterdagochtend om 07.00 uur ons nieuwe online beursmagazine in de mailbox. Meld u aan op www.deaandeelhouder.nl/abonnementen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.