Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Allesweters en twijfelaars

Allesweters en twijfelaars
28 okt 2020 om 09:00

Mijn aandacht werd deze week getrokken door de publicatie “Reasons (not) to be cheerful” van James Montier van GMO. GMO is een investeringspartij die vooral welgestelde families bijstaat met advies en institutionele beleggers en andere grote investeerders. In deze publicatie werd specifiek ingegaan op de absurde situatie die momenteel speelt in de beleggingswereld. Op basis van de waarderingsmaatstaf van Nobelprijswinnaar Robert Shiller bevindt de huidige waardering voor Amerikaanse aandelen, volgens data die sinds 1881 zijn verzameld, zich in het 95ste percentiel (linker grafiek). De aandelenbeurs was dus slechts in 5% van alle gevallen hoger gewaardeerd, volgens deze maatstaf.

Deze hoge waarderingsmaatstaf valt samen met een moment waarbij de economische groei (GDP) zich aan de onderkant bevindt van deze historische periode (rechter grafiek). Slechts in 4% van alle gevallen was de situatie nog slechter te noemen. In de publicatie van GMO wordt deze absurde situatie geanalyseerd. Montier refereert in zijn artikel naar de inzichten van Howard Marks van Oaktree Capital. Volgens hem zijn beleggers grofweg in 2 groepen te verdelen. De allesweters, oftewel de “I know” groep. Deze groep denkt dat kennis van het toekomstige verloop van economische groei en rente van essentieel belang is om een goed rendement te behalen. De allesweters zijn van mening dat zij die benodigde kennis kunnen vergaren en daarmee het toekomstige koersverloop exact kunnen voorspellen. Zij zijn vaak overtuigd dat zij de besten zijn. Niemand kan er beter beleggen dan zijzelf. De allesweter zal met vertrouwen zijn klanten overtuigen van zijn inzichten. Hij zal niet in waarschijnlijkheden spreken, maar met 100% zekerheid over waarin de klant zijn geld moet beleggen.

De twijfelaar daarentegen is een heel ander type persoon. Het “I don’t know” type weet niets zeker. Dit type belegger houdt er hele moeilijke gedachten op na en heeft het vooral over spreiding van de portefeuille want “als dit, dan dat” en “als zus, dan zo”. Onze trouwe lezers weten wel tot welk type Golden Crosses behoort. Wij weten niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Wat wij zeker weten is dat, op basis van lessen uit het verleden, niemand het met 100% zekerheid kan weten. Voor ons is de allesweter een betweter. Onze ervaring is dat veel particuliere beleggers de voorkeur geven aan de allesweter. Want met stelligheid kan hij u overtuigen dat bepaalde beleggingen gaan verdubbelen, het beter gaan doen dan het gemiddelde etc. Wat moet je nu met de inzichten en gedachten van een twijfelaar? Het lijkt er namelijk op dat hij niet veel weet. Als je op iedere beleggingsvraag “I don’t know” of “I am not sure” als antwoord krijgt, kun je hier weinig mee.

Montier maakt in zijn publicatie duidelijk dat er momenteel geen ruimte voor mispricing wordt ingeruimd. Amerikaanse aandelen noteren rond de hoogste waarderingen ooit. Terwijl de economische groei, of beter gezegd economische krimp, bijna op een dieptepunt is aanbeland. De Franse schrijver en filosoof Voltaire tekende in de 18de eeuw op:

“Doubt is not a pleasent condition, but certainty is absurd”.

Volgens de inzichten van James Montier is de huidige waardering voor Amerikaanse aandelen absurd. Iets wat wij enkel kunnen onderschrijven.

De bovenstaande grafiek uit de publicatie laat zien dat er een paar gelijksoortige correcties hebben plaatsgevonden sinds 1881. Tijdens de Global Financial Crisis (GFC = kredietcrisis) was de crash ook vrij hefig, maar werd nog sneller gerepareerd. De crash in 1987 was procentueel gezien bijna even diep als de Covid-19 crash van dit jaar, maar het herstel was beduidend minder in de dagen en weken erna. De beurscrash in 1929 was nog extremer en de schade werd nog moeizamer hersteld. Denkt u dat de allesweters überhaupt vooraf op de hoogte waren van deze crashes? Hebben zij hun klanten vooraf ingelicht dat de beurscrashes aanstaande waren? Hebben zij op het dieptepunt van de ineenstorting hun klanten gebeld om opnieuw in te stappen? De allesweters blinken uit in communicatieve vaardigheden waar met alle stelligheid zaken als 100% waarheid worden voorgespiegeld.

Blijkbaar hebben Amerikaanse beleggers een zogenoemde Panglossian toekomst ingeprijsd. Zijn gaan enkel maar uit van de meest optimistische scenario’s. Echter, risico kent altijd twee kanten. Aan de ene kant van het spectrum de kans dat alles mee gaat vallen (positief risico) en aan de andere kant de kans dat alles tegen gaat vallen (negatief risico). De rebound sinds het dieptepunt duidt op ongekend optimisme onder beleggers dat ook deze Covid-19 crisis binnen de kortste keren wordt opgelost. Alle huidige risico’s zullen allemaal positief eindigen. Het kwartje valt ook deze keer weer de goede kant op. De aandelenmarkt heeft met 100% zekerheid enkel maar positieve uitkomsten ingeprijsd. De allesweters regeren over de beurzen. De twijfelaars kijken vertwijfeld toe en maken zich zorgen dat het 100% optimisme onterecht is.

Bovenstaande grafiek van de website van AdvisorPerspectives, waar wij regelmatig naar refereren in onze publicaties, laat zien dat het huidige optimisme extreem is. Niet alleen de Shiller PE, in bovenstaande grafiek aangeduid met de Cyclical P/E10, noteert extreem hoog. 3 andere waarderingsmaatstaven noteren nog veel verder boven hun langjarige gemiddelde. De vorige keren van hoge waarderingen hebben elke keer weer geresulteerd in grote correcties. Niet alleen van de waarderingsmaatstaf, maar ook van de onderliggende aandelen. Op basis van het verleden zijn wij als twijfelaar geneigd te zeggen dat wij met 100% zekerheid een daling verwachten. Over het wanneer twijfelen wij, maar dat deze er komt weten wij zekerder dan de beste allesweter.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.