Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn
17 mrt 2023 om 10:40

Terwijl iedereen kijkt naar wat er de komende dagen met de markt gebeurt of wat JPOW zegt, is het van belang uit te zoomen en te kijken naar de macrocycli die meerdere decennia duren. Er is geen strategie die u een definitief antwoord zal geven, maar er is een tool die u kan helpen een weloverwogen beslissing te nemen. De zogeheten ‘Dow to gold-ratio.’ Door de jaren heen heeft deze ratio veel beleggers geholpen om enkele van de grootste beurscrashes te voorkomen, waardoor ze op het juiste moment naar ‘safe haven assets’ zoals goud werden gewezen. Echter, is de DJIA-goud ratio zoals u die kent behoorlijk outdated. In deze blog leggen wij u graag de 2.0 variant uit en hoe u deze in úw voordeel kan gebruiken.

De DJIA-goud ratio beknopt uitgelegd

De Dow to Gold ratio geeft aan hoeveel ounces goud er nodig zijn om de aandelen van de Dow Jones Industrial Average index te kopen. Als de verhouding bijvoorbeeld 16 is, betekent dit dat we 16 ounces goud nodig hebben om de Dow te kopen. Als de ratio hoog is, betekent dit dat aandelen duur zijn en dat goud is ondergewaardeerd. Omgekeerd, wanneer de ratio laag is, betekent dit dat aandelen ondergewaardeerd zijn t.o.v. goud.

Beleggers gebruiken de DJIA-goud ratio al meer dan 100 jaar om hun investeringsbeslissingen te sturen. De belangrijkste referentiepunten zijn 5 en 15. Men verkoopt aandelen en koopt goud wanneer de ratio boven de 15 komt. Anderzijds verkoopt men goud en koopt aandelen wanneer de ratio onder de 5 komt.

Echter, zit er een kink in deze ratio.

Waarom de DJIA-goud ratio outdated is alsmede alle denkbare ratio’s

De DJIA-goud ratio zit al meer dan een eeuw in een opwaartse trend, zoals hierboven te zien is. Binnen het lineaire regressie kanaal vinden er up- en downtrends plaats, waarin elke cyclus ongeveer 36 jaar duurt. Als de geschiedenis zich herhaalt, zou de top ergens tussen 2030-2035 rond de 70 liggen. Onze redenering is dat technologische ontwikkeling de ‘cost of everything’ op de lange termijn altijd zal doen verlagen en dat deze werking exponentieel van aard is, wat maakt dat de oorspronkelijke DJIA-goud ratio outdated is, omdat de ratio hiermee geen ‘well-defined limits’ kent vanwege het feit dat de ratio onderhevig is constante verandering. Een beetje hetzelfde idee als dat een RSI langer over- of ondergewaardeerd kan blijven dan u solvent.

Als we kijken naar de voortschrijdende rendementen over 10 jaar van de S&P 500 en hoe de pieken en dalen zich verhouden tot technologische innovatie is dit een correlatie uit de boekjes t.o.v. de DJIA-goud ratio. Combineer dit met het tijdperk van financiële repressie met beheersing van de rentecurve en agressieve fiscale stimuleringsmaatregelen om de staatsschuldniveaus uit te hollen en voilà, je eindigt met ‘onnatuurlijk’ hoge waarderingen.

Lineaire regressie + H v L’s + DJIA-goud ratio = DJIA-goud ratio 2.0

Iedere enigszins mathematisch onderlegde belegger weet dat koersen in hoofdzaak bewegen o.b.v. lineaire regressie. Omdat de DJIA gedreven wordt door technologische ontwikkeling en een veelvoud aan ‘upside potential’ kent tegenover goud zullen de referentiepunten ook meestijgen. Daarom zijn ratio’s na verloop van tijd niet meer betrouwbaar, zo óók de populaire ‘stocks to commodities ratio.’ Het is menselijk eigen om een complex dynamisch geheel te willen samenvatten in een gesimplificeerde ratio. Figuurlijk gezegd: ‘niet alleen geld is onderhevig aan inflatie ook uw favoriete indicatoren en ratio’s.’

Hoe interpreteer ik de DJIA-goud ratio 2.0?

Erg simpel, men neemt een lineair regressie kanaal zoals goed zichtbaar is op de 1e grafiek. Vervolgens is het van belang de higher highs (HH), lower highs (LH), lower lows (LL) en higher lows (LH) te identificeren. Hier zijn diverse tools voor te vinden.

Op de onderstaande grafiek kunt u als voorbeeld zien dat de DJIA-goud ratio ten tijde van 1 juli 1999 de upper band van het lineaire regressie kanaal aantikte, alsmede dat er een (HH) werd gevormd. Dit was een koopsignaal voor goud en een verkoopsignaal voor aandelen. Deze belegging in goud had ons over een tijdsbestek van 13 jaar (1999-2012) maar liefst +36% per jaar opgeleverd. Ter vergelijking de DJIA deed over hetzelfde tijdsinterval slechts +1,9% per jaar.

Hetzelfde doen we in het voordeel voor de DJIA als de ratio de lower band van het lineaire regressie kanaal raakt en een (LL) of (LH) vormt.

1.) De koers begeeft zich boven de upper band of onder lower band van het lineaire regressie kanaal;

2.) (HH) v (LH) = koopsignaal goud; verkoopsignaal aandelen;

3.) (LL) v (HL) = koopsignaal aandelen; verkoopsignaal goud.

Voor de actieve belegger is het een optie om alle H v L’s in acht te nemen en het lineaire regressie kanaal achterwege te laten, omdat u wellicht niet afhankelijk wil zijn van langdurige cycli. In casu zou de huidige situatie als volgt zijn:

We zien dat er zich een (LH) heeft gevormd op 1 oktober 2021; wat duidt op het feit dat goud ondergewaardeerd is, ofwel een koopsignaal voor goud en verkoop- voor aandelen. Wat we verder willen zien is de divergentie die ontstaat tussen de DJIA en goud, dit vormt de conformatie. Dat zou de volgende transactie hebben opgeleverd en hiermee zou u uw portefeuille uitstekend hebben gehedged vanaf 1 januari 2022 gemeten.

Entry (LH): 1 januari 2022 – nu

DJIA: -11,17%

Goud: +12,13%

Had je een deel van je aandelen op dat moment omgezet in goud dan was dat een zeer lucratieve swap geweest. Goud is een mooie diversificatie van de beleggingsportefeuille. Na het faillissement van Silicon Valley Bank zijn de systeemrisico’s zichtbaar geworden. Een belegging is fysiek goud kent geen counterparty risk en beschermt je tegen systeemrisico’s.


Doijer & Kalff biedt via haar online account de mogelijkheid om fysiek goud aan te kopen dat onder uw naam wordt opgeslagen bij Brinks in Zwitserland. Via het dashboard van het account wordt uw rendement nauwkeurig bijgehouden. U bent juridisch eigenaar van het edelmetaal waardoor het faillissementsrisico is uitgesloten. Open een account en koop goud en zilver zoals u ook aandelen koopt via een broker.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.