Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Alle ogen op de Fed

Alle ogen op de Fed
27 jul 2022 om 07:00

Vanavond zal de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, de rente verder gaan verhogen. We weten alleen nog niet met hoeveel: de kansen liggen ongeveer 50/50 voor een verhoging met een half procent, of een driekwart procent verhoging van de rente.

Men is er bij de Fed zelf ook nog niet uit, gisteren en vandaag wordt hierover vergaderd en dan wordt de uitkomst ervan vanavond om 20.00 uur bekendgemaakt.

Reacties altijd ongewis

Rentebeslissingen van de Federal Reserve kunnen een vrij forse reactie op de beurzen veroorzaken. Vaak is de initiële reactie niet eens de goede, maar wordt een dag later alsnog een bepaalde richting ingezet.

Dat maakt het vooraf ook altijd lastig speculeren: hoe gaat de markt zoiets opvatten?

Dat is deze keer helemaal het geval, de beurzen zijn natuurlijk in de ban van de hoge inflatie die we meekregen vanuit corona. Met de energietransitie erbij (deels zelf ingezet maar verscherpt door de sancties tegen Rusland) zijn veel grondstoffenprijzen de pan  uit gerezen.

Centrale banken lachten dat eerst weg maar weten nu dat ze in actie moeten komen, want een uit de klauw gierende inflatie is erger dan een recessie.

Als je het commentaar van de mensen bij de Fed leest dan laten ze niet het achterste van hun tong zien. Dooddoeners als ‘hangt af van de economische cijfers’ kunnen we weinig mee.

Waar kijkt de Fed naar?

De Fed heeft twee doelstellingen: inflatie en werkgelegenheid. Met het laatste zit het wel snor, de arbeidsmarkt is op dit moment erg krap om allerlei redenen. Bedrijven komen handjes te kort en daarom is de werkloosheid historisch laag.

Dat geeft de Fed mede meer ammunitie om de inflatie aan te pakken: zolang de arbeidsmarkt zo krap is, is het gevaar van een diepe recessie niet erg groot. Als mensen werk hebben en houden, blijven ze ook wel geld uitgeven.

Door de rente te verhogen kan de Fed de economie wat afkoelen, kan de inflatie zakken en hoeft dat allemaal niet zo’n dramatisch effect te hebben op de economie.

De vraag is nu hoe de beleidsmakers tegen de huidige inflatiecijfers aankijken. We staan namelijk op een punt waarop de officiële inflatiecijfers extreem hoog waren (CPI was 9.1% in de VS in juni) maar de grondstoffen die die inflatie veroorzaken alweer een behoorlijke correctie ondergaan hebben.

Je ziet dat mooi in de grafiek van Tom McClellan hieronder.

Het is ook logisch, het cpi cijfer meet de inflatie van de afgelopen maand maar juist daarna zijn veel grondstofprijzen behoorlijk gedaald. In de chart zie je zink, aluminium en lood, maar er zijn veel meer grondstoffen goedkoper geworden.

Inmiddels loopt deze Bloomberg Commodity Index al weer wat op, maar sinds het hoogte punt is er toch een procent of 15-20 af nu. Overigens kun je het ook gewoon zien aan de olieprijzen.

Een vat ruwe olie  (WTI) is inmiddels weer minder dan $100 waard, nu zo rond de $98 en dat piekte in maart rond de $125.

Daarnaast vielen de pmi’s in de VS vrijdag fors tegen:

  • Manufacturing PMI: 52.3 v 52.7 in June and 52.0 est.
  • Services PMI: 47.0 v 52.7 in June and 52.7 est.
  • Composite PMI: 47.5 v 52.3 in June and 52.4 est.

Wanneer dat getal onder de 50 komt wijst dat op contractie (krimp).

Dus de eerste tekenen dat de inflatie gaat afkomen zijn er, alleen: in hoeverre neemt de Federal Reserve hier al genoegen mee?

‘Clear and convincing evidence’

In mei zei Chairman Powell nog dat de Fed de rentes sneller zou doen stijgen als de inflatie niet gauw onder controle zou komen. Letterlijk, (quote uit de NY Times):

“What we need to see is clear and convincing evidence that inflation pressures are abating and inflation is coming down — and if we don’t see that, then we’ll have to consider moving more aggressively.  If we do see that, then we can consider moving to a slower pace.”

De vraag blijft dus: is deze eerste correctie in de grondstoffensector voor de Fed duidelijk bewijs dat het ergste achter de rug is, of kijken ze bijvoorbeeld naar de arbeidsmarkt en zien ze daar dat de economie nog steeds erg sterk is?

De houding van de Fed lijkt sinds het begin van dit jaar wel wat serieuzer van aard. Waar toen met regelmaat de term ’transitory’ werd gebruikt, daar laten ze nu geen gelegenheid ongebruikt om te vertellen hoe belangrijk een stabiel prijspeil is.

Ook weer  Powell in de NY Times:

“Restoring price stability is an unconditional need — it’s something we have to do,” Mr. Powell said, calling price stability “the bedrock of the economy.”

Wat wordt het dus, 0,5% of 0,75%? Gezien de kracht nog van de Amerikaanse economie, de redelijk goede bedrijfscijfers en de sterke arbeidsmarkt lijkt het erop dat Powell eerder wat strenger zal zijn dan de teugels wat laat vieren.

Onderstaand lees je het commentaar van Bill Ackman, hedge fund manager. Inflatie is een sluipmoordenaar, het berooft je van je geld zonder dat je het doorhebt en is daardoor veel erger voor een economie dan tijdelijk een recessie.

Vanavond om 20.00 uur wordt het rentebesluit bekendgemaakt, gevolgd door een persconferentie met uitleg.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.