Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - maandag, 2 maart 2020 08:15

AKZO, zo ziet een afstraffing er uit

Ik hoef u niet te vertellen wat er in de afgelopen weken allemaal is gebeurd. Wat een koersdreunen, wat een marktgekte, het lijkt wel op een collectieve hersenspoeling wat tot flinke vallende messen leidt. En u weet, een vallend mes moet je pas oprapen als het stil ligt. Maar hoe herken je een forse afstraffing en nog veel belangrijker, welke indicaties zijn nodig om vanuit extreme dieptes weer aankopen te overwegen, ofwel het mes op te rapen? Ik zal een en ander duiden aan de hand van de dagchart van AKZO.

Forse berentikken
In januari en februari was er al sprake van een klungelig koersverloop, geen duidelijke trend, geen heldere krijtstrepen, een beetje zijwaarts geschuifel. Maar een dag of tien terug begon het te rommelen. Zwarte candles met een rode swingteller en een blauw gekleurde Trade Indicator met de RSI onder de 50-lijn indiceerden toenemende berendruk. En deze week sloegen de beren genadeloos toe. In een rap tempo werd de koers naar de krap 73,00 steunstreep geduwd. Een vrije val, een vallend mes, een klassiek voorbeeld van massa hysterie.

Extreem laag
Maar waaruit blijkt dat de huidige koers veel te laag staat? Welke indicaties duiden op een overdreven afstraffing? Welnu, om te beginnen de enorme afstand van de koers met de gemiddelde lijn. Dit gat is bij dit fonds nooit zo groot. De candles kleuren dan ook oranje, mijn zogenaamde MRI candles, ofwel Mean Reversion Indicaties, de koers moet terug naar het gemiddelde. Dan is er vervolgens de swingteller op -9 met twee extra MRI candle’s inclusief gap. En de RSI staat ruim onder de OS-lijn en dat impliceert aanstaande bodemvorming. Tot slot mijn Trade Indicator die met rode staafjes een oversold situatie illustreert, ofwel een overdrijvingsfase.

Rebound koopkans
Alles overziende kan een rebound niet uitblijven. De beren zijn als wilde beesten tekeer gegaan, de stieren mogen nu proberen verloren terrein terug te winnen, er van uitgaande dat ze nog de kracht kunnen vinden om zwaar verminkt de strijd aan te gaan. Aanwijzingen hiertoe zijn de volgende: een witte candle, een OS-upcross in de RSI en een groene Trade Indicator. Een combinatie van deze rebound signalen zou geweldig zijn. Aan u de keuze bij welke van de indicaties tot actie over te gaan om de bulls een handje te helpen.

BNP Paribas AKZO Turbo Long
BNP Paribas AKZO Turbo Short

De Aandeelhouder TV

december 3, 2020

AEX 3 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

december 3, 2020

Nederlandse economie krimp met bijna 3 procent in vierde kwartaal

december 3, 2020

Euro zet opmars voort | 3 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 2, 2020

AEX 2 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
03 dec 08:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Legacy of the lockdowns

03 dec 08:16 Bas Heijink

AEX Test zone 610 – 613 wat nu?

02 dec 07:56 Redactie

Fugro: Dit is de claim waard

01 dec 16:54 Redactie

Nico Inberg bij DeAandeelhouder.nl

01 dec 15:11 Redactie

Webinar: Dé 10 kooptips voor beleggers in 2021

Het laatste beursnieuws