AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Ole Hansen maandag, 5 september 2022 10:56

Agressieve Fed en China-ellende sturen grondstoffen in omgekeerde richting

De grondstoffensector draaide deze week fors lager. De markt reageerde negatief op hernieuwde zorgen over de groei nadat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, er geen twijfel over liet bestaan dat de VS en andere grote centrale banken de rente zouden blijven verhogen en deze langdurig hoog zouden houden om de op hol geslagen inflatie te bestrijden. Mede door deze ontwikkeling dreven de aandelenmarkten lager, terwijl de dollar meerjarige hoogtepunten bereikte en de obligatierente weer richting het hoogtepunt van juni klom. Daarnaast zagen we hernieuwde bezorgdheid over de groei in verband met China's langdurige strijd tegen Covid-infecties en president Xi's nul-Covid-beleid nadat nieuwe lockdowns werden doorgevoerd, waarvan Chengdu, een metropool met 21 miljoen inwoners, het meest in het oog sprong.

Beide ontwikkelingen hebben de focus in grondstoffen teruggebracht naar de vraag, die kan lijden naarmate de economische groei vertraagt, en naar de krappe vooruitzichten voor het aanbod van verschillende belangrijke grondstoffen, van maïs en koffie tot diesel en gas, alsook verschillende industriële metalen als gevolg van mijnbouw- en productieproblemen. Groei- en China-afhankelijke grondstoffen, zoals industriële metalen en katoen, leden onder een grote terugval, terwijl het vooruitzicht dat Gazprom vanaf zaterdagochtend de gasleveringen via zijn Nord Stream 1 pijplijn zou hervatten, de gasprijzen in Europa omlaag hielp stuwen. Daardoor daalde ook de gasolie (diesel), in de veronderstelling dat de vraag naar omschakeling van gas op brandstof zou kunnen vertragen.

Goud, zilver en koper

Goud en vooral zilver leden forse verliezen toen de haviksboodschap van verschillende leden van de Fed en de bezorgdheid over China aanhoudende tegenwind veroorzaakten voor beleggingsmetalen door de impact op de dollar - die dit jaar 11% is gestegen ten opzichte van een mandje van belangrijke valuta's - terwijl de reële rente op Amerikaanse 10-jaars obligaties de grootste sprong in decennia heeft gekend, momenteel 1,9% hoger in 2022.

De vraag naar beleggingsmetalen zal waarschijnlijk op de proef gesteld blijven totdat de dollar en de obligatierendementen zich stabiliseren. Dat zal wellicht pas gebeuren wanneer de verslechterende economische vooruitzichten tot een heroverweging dwingen of wanneer de inflatie niet daalt in het tempo dat de markt momenteel voorspelt. Sinds de toespraak van voorzitter Powell in Jackson Hole, zijn de voorwaartse inflatieverwachtingen verder gedaald, waarbij de inflatieswaps tot vijf jaar nu allemaal wijzen op een inflatie van minder dan 3%.

Bron: Saxo Group

Ruwe olie rangebound, maar volatiel

De opleving van ruwe olie vanaf een zesmaands dieptepunt raakte in een impasse na de havikistische boodschap van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Samen met hernieuwde blokkades in China leidde dit opnieuw tot een ommekeer in de marktfocus, weg van het krappe aanbod en terug naar zorgen over de vraag. Wat volgde was een correctie van bijna 12 dollar naar $90 in Brent en $85 in WTI, waarbij een deel van de verkoop werd gedreven door speculanten die de doorbraak boven $100 hadden gekocht na Saoedische opmerkingen dat OPEC+ een productievermindering zou kunnen overwegen.

In Europa en in toenemende mate ook in Azië blijven de hoge prijzen voor gas en elektriciteit de vraag naar vervangingsbrandstoffen zoals diesel en stookolie aantrekken. Op korte termijn zal de gasprijs in de herfstmaanden gedicteerd blijven worden door de Russische gasstromen, en niet in het minst door de vraag of Gazprom (en Poetin) de stromen op de Nord Stream 1 pijplijn zullen hervatten zoals aangekondigd, na de driedaagse onderhoudsstop die eindigt .om 0100 GMT op 3 september.

Aan de aanbodzijde zal de markt letten op de impact van het EU-embargo op Russische olie, dat vanaf december een impact zal hebben op het aanbod, en op de vrijgave van 180 miljoen vaten per dag uit de Amerikaanse strategische reserves, die op 21 oktober lijkt te zullen aflopen. Tot slot moet er nog steeds een nucleaire deal met Iran worden bereikt en nadat de VS de reactie van Iran op de laatste poging om de nucleaire overeenkomst van 2015 nieuw leven in te blazen "niet constructief" noemde, blijft het risico op een mislukking bestaan. Na een daling van de Amerikaanse kleinhandelsprijzen voor benzine met 25% sinds juni en het feit dat de Democraten niet willen worden gezien als soft tegen Iran, lijkt een deal steeds onwaarschijnlijker, althans op de korte termijn.

Nu OPEC+ op 12 september bijeenkomt om de productie te bespreken, is het onwaarschijnlijk dat de olieprijs verder zal dalen, met steun op $85,50 voor WTI en $91,50 voor Brent die waarschijnlijk niet snel zal worden aangevochten.

Source: Saxo Group

Gas- en elektriciteitsprijzen in EU dalen door hoop op hervatting Russische leveranties

De Europese energiemarkt heeft een deel van de recente sterke stijgingen van de gas- en elektriciteitsprijzen ongedaan gemaakt na een recente stijging die werd aangedreven door een robuuste vraag naar via pijpleidingen geleverd gas nadat een laag waterpeil op de rivier de Rijn een normale levering van steenkool en diesel aan nutsbedrijven en industrieën in het Duitse hartland had verhinderd. Het was echter een driedaagse stillegging voor onderhoud aan de belangrijke Nord Stream 1 pijplijn die de prijzen de hoogte injoeg uit vrees dat de leveringen niet zouden worden hervat om 0100 GMT op 3 september - het tijdstip waarop Gazprom had aangekondigd dat de heropening zou plaatsvinden.

Naarmate de week vorderde, vervaagde het risico dat de pijpleiding niet zou worden heropend en daalde het Nederlandse TTF-gas tot bijna €200 per MWh, terwijl de Duitse Year ahead-stroom meer dan halveerde nadat deze maandag korte tijd boven de €1000 per MWH was gestegen. Als reactie op deze oogverblindende stroomprijzen bereidt de EU zich voor om in te grijpen en de prijsstelling van de stroomprijzen binnen de regio aan te passen. De recente beroering heeft ook de bezorgdheid aangewakkerd dat trigger happy speculanten met diepe zakken - de initiële marge op een Duits termijncontract voor het komende jaar bedraagt ongeveer 1,8 miljoen euro - in staat zijn geweest de prijzen op te drijven tot niveaus die niet worden gerechtvaardigd door de huidige fundamentele ontwikkelingen, om vervolgens hun posities te dumpen zodra de paniekaankopen opdroogden.

Nu de EU-opslagplaatsen vol raken en er via NS1 gas wordt teruggeleverd, zouden we de gasprijzen kunnen zien dalen tot onder €200/MWh - een niveau dat nog steeds hoog genoeg is om rantsoenering en vernietiging van de vraag te ondersteunen.

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham