Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Afvlakking AEX

Afvlakking AEX
26 apr 2018 om 08:45

Ondanks de recent hogere toppen tijdens deze 3e herstelbeweging lijkt er de nodige afvlakking op te treden in het zeerkortetermijnbeeld. Er heeft echter nog geen verzwakking onder de vorige bodem plaatsgevonden.

Als eerste een huishoudelijke mededeling. Morgen zal er geen technische analyse verschijnen. De eerstvolgende analyse zal begin volgende week worden gepubliceerd. Twee dagen geleden zette de AEX nog een hogere top tijdens deze herstelbeweging bij 556,50 op de borden. Hiermee testte hij op een punt na de top van vorig jaar november bij 557,50. Dit is de laatste horde tot aan de belangrijke toppenzone bij 564 – 572,80. Bij de 564 is de voormalige 2007 top te vinden en bij 572,80 de jaartop. Hiermee is de herstelbeweging in de AEX aanzienlijk krachtiger dan in de meeste andere indices en lijkt eenzelfde scenario als in 2015 plaatsvond, realistisch te kunnen worden. Destijds vond ook een langdurige correctieve fase plaats. In april 2015 werd toen een top bij 510 geplaatst waarna er een snelle en forse correctie plaatsvond. Hierna volgde een herstelbeweging waardoor een zware toppenzone bij 505 – 510 ontstond. Na de vorming van deze top in augustus vond een death cross plaats en viel de AEX ongeveer 25% terug tot aan de zeer belangrijke langetermijnbodem in februari 2016 bij 378. Dit was toen het startpunt van de 2 jaar durende stijgende trend die eind januari werd beëindigd. We zien momenteel bijna dezelfde bewegingen plaatsvinden als toen waarbij de kans op een licht lagere danwel gelijke top in de AEX in de zone 564 – 572,80 mogelijk is voordat de correctieve fase wordt voortgezet. We moeten dus zeer alert blijven op de vorming van nieuwe toppatronen.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 25 april 2018

Neerwaartse middellangetermijntrend blijft intact
Het is echter onmogelijk om het precieze omkeermoment te voorzien. Is de top al geplaatst, dichtbij of zal er een volledige test van de zone 564 – 572,80 plaatsvinden? Na de vrije val beweging van 572,80 tot aan de 516 vonden een tweetal vergelijkbare herstelbewegingen plaats tot aan de zone 539,75 – 541. Na de 3e test van de nieuwe horizontale steunzone 516 – 517 had ik verwacht dat de AEX bij de 3e herstelbeweging opnieuw tot maximaal deze zone zou oplopen. Hij brak hierboven en zette zijn krachtige herstelbeweging verder door. Hierdoor zal het aanzienlijk langer duren voordat de AEX deze zone opnieuw onder druk zal zetten danwel zal breken. Mijn doelen voor de komende maanden blijven onveranderd liggen bij de zone 505 – 510 tot de zone 475 – 485. De trend is neerwaarts gericht in het middellangetermijnbeeld en kijkend naar de intermarktindicatoren en de andere indices verwacht ik een verder neerwaarts vervolg. De huidige opwaartse beweging die precies een maand geleden startte, is de grootste opgaande beweging van dit jaar. De klassieke blow-off beweging van de eerste 3 weken van januari (een klassieke eindfase van een langere stijgende opgaande trend) bedroeg ongeveer 32 punten, de huidige opgaande beweging bedraagt 40 punten. Na deze klassieke blow-off beweging werd de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken, wat het einde van de 2 jaar durende stijgende trend betekende. Verder werd op de maandgrafiek een grote bearish engulfing gevormd. De kans is overigens groot dat de afsluiting van deze maand zorgt voor de afronding van een grote bullish engulfing waardoor er een impasse vanuit de maandgrafiek op het gebied van candlestick patronen ontstaat. Ook zal de huidige herstelbeweging waarschijnlijk zorgen voor een opwaartse doorbraak van het 50-daags gemiddelde door het 200-daags gemiddelde. Dit signaal zien we vaker tijdens een krachtige tegenreactie binnen de grenzen van een dalende middellangetermijntrend. Toch verwacht ik dat deze crossing tijdelijk zal zijn en niet voor een draai in de markten zorgt.

Technische beeld in andere aandelenindices aanzienlijk zwakker
Een vervolg van de neerwaartse trend in het middellangetermijnbeeld is dus realistisch binnenkort. We zien al de nodige afvlakking in het kortetermijnbeeld. Toch moet de AEX onder de bodems van de afgelopen week breken (548,60) om een eerste verzwakking aan te geven. Hij bleef hier gisteren net boven. Zolang dat niet gebeurt, blijft een verdere stijging in de komende tijd mogelijk. Wel lijkt de krachtige opwaartse tendens te draaien en af te vlakken en moeten we alert blijven op meer toppatronen en een krachtige neerwaartse omkeer. Weerstand is nu te vinden bij 557,50 en 564. Aan de onderkant ligt de genoemde 548,60 en daaronder de 545,50. Pas een slot onder de oude bekende 541 zou het definitieve signaal betekenen dat een volgende en belangrijke top is gevormd. Op de volgende pagina’s ziet u als laatste de grafieken van een aantal belangrijke aandelenindices. Hierin is te zien dat de technische situatie in veel andere indices aanzienlijk zwakker is dan in de AEX. In Europese indices als de Xetra DAX en de STOXX Europe 600 bleef de koers onder de eerdere (lagere) toppen. Daar zagen we gisteren ook de eerste verzwakkingen in het kortetermijnbeeld met de beweging onder de steil opgaande bodemlijnen. De kans dat hier een top is gevormd is dus reeel. In de VS zagen we al een neerwaartse doorbraak in de voorlopende SOX. Als we kijken naar de Nasdaq 100 dan bleef deze index nog wel boven zijn langere stijgende bodemlijn en 200-daags, maar wordt de neerwaartse druk na de recent lagere top wel verder opgevoerd. Ook zien we hier de contouren van een groot hoofd-schouderpatroon ontstaan. De S&P 500 zet na de recente 2e lagere top sinds januari, de langere stijgende bodemlijn verder onder druk. Een duidelijke en meerdaagse slotkoers hieronder zou de volgende fase in de dalende middellangetermijntrend starten.

Grafiek Xetra DAX op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 25 april 2018

Grafiek STOXX Europe 600 Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 25 april 2018

Grafiek S&P 500 Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 25 april 2018

 

Grafiek Nasdaq 100 Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 25 april 2018

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 548,60 / 545,50 / 541 – 539,75 / 538,20 557,50 / 564 / 572,80

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.